Benjamin Brenny

Functie:
Optical Designer

“Bij TNO kun je jezelf blijven verdiepen in de techniek”. Benjamin Brenny is optical designer bij de afdeling Optics van TNO. Bij TNO kan hij echt met de inhoud van zijn vak bezig zijn. In de toekomst wil hij graag een bredere bijdrage leveren, vooral door verschillende expertises bij elkaar te brengen. Ook dát kan bij TNO, zo constateert hij tevreden.

“Optics is een van de meest veelzijdige afdelingen van TNO. We maken met name instrumenten en sensoren die met hulp van lichtmetingen informatie verzamelen. Het toepassingsgebied is enorm breed. Het meeste doen we voor de ruimtevaart en halfgeleiderindustrie, maar ik heb ook meegewerkt aan een medische toepassing: een instrument waarmee je in het netvlies oogziekten kunt herkennen.

We gaan daarin nu een stap verder door via de analyse van bloedvaten en zenuwcellen in het netvlies ziekten elders in het lichaam te detecteren. Dat zou het leven van artsen en patiënten makkelijker kunnen maken, doordat het tijdrovend en duur onderzoek kan schelen en er sneller en effectiever behandeld kan worden.

Andere sectoren zijn energie en infrastructuur, vooral als het gaat om structural health monitoring en predictive maintenance. Met glasvezel kun je sensoren maken die extreem gevoelig zijn voor verandering van materiaaleigenschappen. Zo kun je vermoeiing of overbelasting van een brug of windmolen bepalen en tijdig onderhoud inplannen. Je kunt het zo gek niet noemen of je kunt ’t optisch meten. Zelfs de versheid van groenten of melk!"

Luchtvervuiling meten

"Een mooi project waaraan ik heb meegewerkt, is Sentinel 5, een ESA-satelliet die luchtvervuiling in kaart gaat brengen. Die vervuiling constateren gebeurt via een telescoop en spectrometers, want gassen zoals CO2, SO2 en NOx absorberen licht elk op hun eigen manier.

Als ontwerper sta ik vaak aan het begin. In een optisch ontwerp gaat het vooral om het optimaliseren en op elkaar afstemmen van lenzen en spiegels. Daarna heb ik een rol in de prestatieanalyse van het ontwerp, als het eenmaal is gebouwd. Wat is bijvoorbeeld de impact van geringe maakfouten ten opzichte van mijn model?”

Maatschappelijke relevantie geeft voldoening

“Ik heb natuurkunde in Utrecht gestudeerd en me daarbij toegelegd op nanotechnologie. Daarna ben ik in Amsterdam gepromoveerd in de nanofotonica. Nanostructuren zijn kleiner dan de golflengte van licht, zodat je heel gevoelige metingen kunt doen. Ik kwam bij TNO terecht toen twee oud-collega’s van de universiteit ook bij de afdeling Optics gingen werken. Ze hadden mensen nodig voor het Sentinel 5-project. Of ik daar belangstelling voor had.

Voorafgaand aan mijn promotie dacht ik nog aan een carrière in de academische wereld, maar gaandeweg ontdekte ik dat ik meer met de inhoud bezig wilde blijven. Als hoogleraar ben je veel aan het managen, bij TNO kun je jezelf blijven verdiepen in de techniek. De samenwerking met het bedrijfsleven vind ik heel mooi, maar vooral de maatschappelijke relevantie. Kijk naar die satelliet die luchtvervuiling meet of dat medisch instrument dat oogziekten ontdekt. Daaraan mijn bijdrage leveren geeft veel voldoening.”

Bijna alles kan

“TNO is echt een verbinder van mensen, ideeën en organisaties, steeds op het randje van wat technisch mogelijk is. En daar komt altijd meer uit dan je denkt. We horen wel vaker van klanten: dat kan niet, dat lukt jullie nooit. En toch kunnen we ze dan verrassen met een mooi resultaat! Je krijgt hier ook veel vrijheid om te kiezen waar je aan wilt werken. Je moet er wel zelf voor gaan, maar dan kan ook bijna alles.

Ik zie overal om mij heen collega’s van rol wisselen. Ikzelf ook. Ik doe bijvoorbeeld ook projecten als engineer, want zelf in het lab bezig zijn sluit aan op het werk van mijn promotie. Het hangt natuurlijk wel van de vraag en het aanbod van het moment af, maar je kunt je werk wel in hoge mate zelf sturen. Elk team heeft bij ons een teamleider bij wie je ook terecht kunt met ontwikkelingsvragen. En daarnaast heb ik een inhoudelijk mentor, een senior-ontwerper die vaak op dezelfde projecten zit.”

Weten waar je 't over hebt

“Ik heb een goede werkdag achter de rug als ik iets heb opgelost. Dat kan iets analytisch zijn achter de computer, maar ook in het lab als ik daar lenzen en spiegels aan het uitlijnen ben. Ik doe niet voor niets zo veel verschillende dingen, want ik ben nog zoekende – maar dat mag hier! Ik ben van nature iemand met een brede interesse, dus ik zie mezelf niet zo gauw op één onderwerp in de diepte duiken. Dat zie ik collega’s trouwens wel met plezier doen, en tot diep in hun carrière. Dat is het mooie bij TNO: je hoeft hier geen manager te worden om carrière te maken. Dat kan ook niet als je met technologie bezig bent die cutting edge is. Dan heb je ook experts met tientallen jaren ervaring nodig.

Zelf wil ik niet alleen inhoudelijk, maar ook menselijk bezig zijn. Daarom werk ik altijd mee aan open dagen en carrièrebeurzen waarop TNO aanwezig is. Maar voordat ik breder ga kijken, wil ik toch meer expertise opbouwen. Je moet tenslotte eerst weten waarover je ’t hebt voordat je het er met anderen over kunt hebben!”

Delft - Stieltjesweg

Stieltjesweg 1
2628 CK Delft

Postadres

Postbus 155
2600 AD Delft