Heleen Stork

Heleen Stork

Functie:
Corporate Recruiter
Heleen Stork

De kandidaat die háár een inhoudelijk relevante vraag stelt is bij Heleen Stork al gauw favoriet! Als ervaren corporate recruiter is Heleen Stork gewend om de vragen te stellen in een sollicitatiegesprek, maar als een kandidaat háár een relevante vraag stelt over de inhoud van het werk, weet ze dat de kans groot is dat ze een echte TNO’er te pakken heeft.

Ik zoek voor TNO bijvoorbeeld mensen voor de unit Defence, Safety & Security. Net als bij andere units gebeurt hier zó veel, echt geweldig!

TNO’ers zijn betrokken en bevlogen mensen, trots op hun werk. Ik vind het elke keer weer leuk om hun verhalen te horen. De instelling van TNO’ers is heel positief maar ook kritisch! Dat geldt ook voor mijn recruitmentcollega’s en de researchmanagers en daar word ik blij van. Ik heb vanaf het begin van mijn tijd bij TNO het gevoel gehad dat dit een organisatie is waarvan ik graag deel wilde uitmaken.

Techniek gaat ergens over

Inmiddels werk ik een jaar bij TNO. Daarvoor heb ik mijn eigen recruitmentbureau gehad en bij verschillende bedrijven en bureaus gewerkt.

Voor dat ik bij TNO begon hield ik me niet alleen met technische vacatures bezig. Maar daar ligt wel mijn hart. Techniek heeft het, het gáát ergens over. Zelf heb ik geen technische achtergrond. Ik kan wel goed Ikea-kasten in elkaar zetten, maar dat is het dan ook! Op abstract niveau begrijp ik de techniek wél. Door de jaren heen heb ik veel techneuten gesproken en geïnterviewd, en kan ik er dus meestal wel over meepraten.

Zelf de eerste stap zetten

Door onze actieve arbeidsmarktcommunicatie hebben kandidaten al wel van TNO gehoord voordat ze bij ons aan tafel komen. Wat ik kandidaten over TNO vertel? Dat hier heel veel mogelijk is. Alleen moeten ze wel zelf de eerste stap zetten. Collega’s zullen dat toejuichen en ondersteunen waar ze dat gevraagd wordt.

Blije ogen

Bij de eerste selectie let ik altijd op de manier waarop de sollicitatiebrief geschreven is. De cv moet natuurlijk passen bij de functie-eisen van de vacature, maar wat motiveert de kandidaat om deze baan te willen? Ik doe de gesprekken altijd samen met een inhoudelijk expert, bijvoorbeeld een researchmanager. We letten daarbij nooit op één ding.

Maar wat ik typerend vind voor een goede TNO’er is, wanneer de betrokkene mij een goede vraag stelt. Niet over het salaris, maar over wat hij gaat doen. En als ik dan die blije ogen zie als de researchmanager vertelt over de mooie projecten van de betreffende afdeling.”

25 andere letters

“Ik zie graag passie voor het vak, maar er moet ook een persoonlijke klik zijn. Passen de sociale vaardigheden bij TNO? Je moet natuurlijk wel kunnen samenwerken met je team. Mijn advies is eigenlijk een inkopper: wees jezelf en geef vooral aan waar je jezelf wilt verbeteren. En als je op gesprek bent en het lukt niet meteen, geef dan niet op. Als Plan A niet lukt, zijn er nog 25 andere letters in het alfabet.”