Zonnetechnologie en toepassingen

Thema:
Hernieuwbare elektriciteit

Achter zonnecellen schuilt een complexe technologie. Binnen deze expertisegroep ontwikkelen en industrialiseren we technologie voor productie en integratie van dunnefilmzonnecellen. We werken daarbij samen met internationale partners in onderzoeksprogramma’s. Een voorbeeld daarvan is Solliance Solar Research, een samenwerkingsverband tussen onderzoeksinstituten, universiteiten en industriële partners.

Een kijkje achter de schermen bij onze expertisegroep Zonnetechnologie en toepassingen

Nieuwe technologie voor dunnefilmzonnecellen

Om over te gaan op elektrische energie is grootschalige inzet van zonnecellen nodig. Elk beschikbaar oppervlak moeten we benutten. Nieuwe technologieën maken integratie van zonnecellen in gebouwen en infrastructuur betaalbaar. Dunnefilmzonnecellen (zie afbeelding) zijn cellen die worden opgebouwd, maar met verschillende depositietechnieken direct op een rigide of flexibele drager gezet. Dit geeft vrijheid in het ontwerp en de integratie. Zowel in vorm, dimensie als elektrisch ontwerp. Een aantal van deze technieken zijn relatief nieuw, maar hebben een groot potentieel.

Dunnefilmzonnecel in hand voor de zon

Zonnecellen van perovskiet

Er zijn zonnecellen die gebaseerd zijn op labschaal geproduceerde perovskiet. Deze hebben al na een paar jaar onderzoek een omzettingsefficiëntie vergelijkbaar met traditionele zonnecellen. Ook biedt dit type zonnecel de mogelijkheid om cellen semi-transparant te maken. Zo kun je ze toepassen in ramen, gekleurde gevels en tandems met andere celtypen. We werken aan verdere opschaling en industrialisatie van deze technologie en verwachten dat de productiekosten dalen, tot ver onder de huidige prijs van zonnepanelen.

Zonnepanelen met een mooie vormgeving

Ook werken we aan zonnecellen met een ander uiterlijk dan zwart of blauw, zoals kleur en structuur van het oppervlak. Daardoor wordt het voor woningbouwverenigingen, consumenten en gebouwbeheerders aantrekkelijker om zonnepanelen toe te passen in de gevel of vensterglas. Zulke esthetisch aantrekkelijke panelen testen we op onze testfaciliteit SolarBEAT. De in systemen geïntegreerde panelen worden daar blootgesteld aan langdurige belasting. Zo is een uitgebreide prestatie versus kostenevaluatie mogelijk.

Betere productie CIGS

Binnen de groep Moduletechnologie wordt gewerkt aan de verdere optimalisering van de productie van ‘CIGS’ gebaseerde zonnecellen. CIGS is een kristalstructuur van koper, indium, gallium en selenium. We hebben hiervoor een referentie-onderzoeks- en productielijn. TNO’s Solar Technologies & Applications werkt samen met industriële partners. We ontwikkelen materialen, processen en nieuwe generatie ‘roll-to-roll’ apparatuur voor betere en goedkopere CIGS zonnecellen.

Breed expertisegebied

We hebben ruime ervaring in de ontwikkeling van dunnefilmzonnetechnologie en het toepassen en testen van zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat we op industriële schaal oplossingen ontwikkelen. Daarom hebben we een breed expertisegebied waarover je kunt beschikken:

  • verschillende vacuüm depositietechnologieën, waaronder sputteren (PVD), ‘chemical vapor deposition’ (CVD) en ‘plasma enhanced CVD’ (PECVD)
  • lasertechnologie voor het isoleren en verbinden van verschillende geleidende lagen in dunnefilmzonnecel
  • technologie achter geleidende transparante lagen (TCO's)
  • inkjet technologie voor het aanbrengen van ‘solution-based’ lagen in een dunnefilmzonnecel
  • techno-economische modelering van nieuwe technologieën
  • techno-economische modelering en LCOE modelering op basis van 'real life testing’
  • uitgebreide testfaciliteiten voor langdurige praktijktesten van zonnepanelen

Onderzoeksorganisatie Solliance Solar Research

Solliance Solar Research is een samenwerkingsverband van het Nederlandse TNO, het Belgische imec en ECN (Energie Onderzoekscentrum Nederland, sinds 2018 een deel van TNO). Samen met industriële en academische partners doen we er onderzoek naar de volgende generatie dunnefilmzonnecellen.

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

Angèle Reinders nieuwe directeur Solliance

Informatietype:
Nieuws
1 februari 2023

Angèle Reinders, hoogleraar van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), is benoemd tot nieuwe directeur van Solliance. Reinders gaat leiding geven aan de nieuwe brede focus van het Nederlands/Vlaamse/Duitse samenwerkingsverband op het gebied van zonne-energie.

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium pv-tandemcellen

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

TNO, TU Eindhoven, imec en TU Delft, partners in Solliance, hebben de krachten gebundeld om de conversie-efficiëntie van tandemzonnecellen verder te verhogen tot voorbij de grenzen van de huidige commerciële fotovoltaïsche (pv) modules.

Onderzoek nieuwe flexibele zonne-energiesystemen voor toepassing op zee gestart

Informatietype:
Nieuws
29 november 2021
TNO start met een onderzoek naar nieuwe flexibele zonne-energiesystemen op water. Voor de pilot zijn zonnepanelen geïnstalleerd in het Oostvoornse Meer.