
Mobiliteit en logistiek
We leven in een veranderende wereld vol uitdagingen. Denk aan urbanisatie, vergrijzing, digitalisering, automatisering en de energietransitie. Het is onze ambitie om het concurrentievermogen van het bedrijfsleven te vergroten en het welzijn van de maatschappij te verbeteren door de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van mobiliteit en logistiek te verhogen.
Mobiliteit voor iedereen
In onze visie moet het vervoer van mensen en goederen veilig, efficiënt en betrouwbaar zijn, met een zo klein mogelijke impact op leefomgeving. De grote uitdaging is om de steeds groeiende behoefte aan verplaatsingen van mensen en goederen in goede banen te leiden. Daarom maken we stedelijke gebieden voor iedereen goed toegankelijk, leefbaar en duurzaam.
We gebruiken vernieuwende technologieën zoals ‘the internet of things’, kunstmatige intelligentie, geautomatiseerde voertuigen, zelforganiserende logistiek, nieuwe energiedragers en coöperatieve mobiliteit. Bij het ontwerpen, ontwikkelen en testen van tools, simulaties en beoordelingsmethodologieën verleggen we elke keer grenzen.
Naar een slim en duurzaam logistiek- en mobiliteitssysteem
In onze aanpak staat de overtuiging centraal dat de mensen of eindgebruikers, het voertuig of de vervoersmodaliteit, en de omgeving in constante interactie op elkaar inwerken. Om in dat ecosysteem te innoveren zijn slimme communicatie-oplossingen nodig. Met intelligentie in het logistieke- en mobiliteitssysteem maken we duurzaam en slim vervoer en transport mogelijk. Bijvoorbeeld in de vorm van zelforganisatie en intelligente communicatie. Denk aan oplossingen zoals pakketjes die zelf over hun vervoerswijze beslissen. Of auto’s die onderling én met wegkantsystemen of zelfs fietsers informatie uitwisselen. Efficiëntie en veiligheid gaan zo hand in hand.
Internationale positie versterken
Het is onze ambitie om de internationale positie van ons land te versterken met innovatieve oplossingen binnen mobiliteit en logistiek. Bijvoorbeeld met grote projecten die we in Europees verband en tot in Japan toe uitvoeren. Hierbij is het belangrijk dat we de complexiteit van logistiek- en mobiliteitssystemen, met al hun afhankelijkheden en verbanden, beter gaan begrijpen om ze duurzaam en toekomstbestendig te maken. Onze technologische innovaties dragen daaraan bij.
Expertisegroepen
Leefbare stad dankzij smart mobility
Door de bevolkingsgroei, verstedelijking en welvaartstijging neemt de vraag naar mobiliteit toe. Tegelijkertijd worden beleidsmakers geconfronteerd met urgente en gecompliceerde uitdagingen op het gebied van energie, woningbouw, luchtkwaliteit en sociale cohesie, die vragen om een nieuwe manier van beleid maken. Hoe zorgen we met al deze ontwikkelingen vandaag én in de toekomst voor een bereikbare, veilige, en inclusieve stad? Ontdek hoe TNO beleidsmakers helpt bij het vormgeven van de leefbare stad van morgen.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Zonder visie of integraal beleid loopt mobiliteit in steden vast
Door de grote maatschappelijke opgaven en toenemende druk op de vierkante meter, dreigt de mobiliteit in steden volledig tot stilstand te komen. Tanja Vonk en Leonard Oirbans van TNO leggen uit waar het knelt en vooral hoe je een toekomstbestendig mobiliteitssysteem ontwikkelt dat voor alle bewoners werkt.


Veilig de weg op met reflecterende coating
Rheollight ™ door Ink Event is een nieuw soort reflectieve coating die in het leven is geroepen voor een veiligere en mooiere wereld van morgen. Hun missie is dan ook: “Crystal Glass Pigments for a brilliant, beautiful and safer world".


Objectieve veiligheidsrating van autonome voertuigen dichterbij
Hoe kunnen we straks objectief vaststellen of een zelfrijdend voertuig veilig is of niet? Het onderzoek van TNO-wetenschapper Erwin de Gelder naar het gebruik van realistische rijscenario’s bij de veiligheidsvalidatie van autonome voertuigen heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.


Amsterdam: missiegedreven innovatie voor brede welvaartsopgaven
Met zoveel complexe vraagstukken op het gebied van mobiliteit, energie, wonen en sociale cohesie, moeten beleidsmakers hun innovatieprocessen slimmer inrichten. De Gemeente Amsterdam is er samen met TNO in geslaagd om op basis van nieuwe inzichten vanuit de doelstellingen van brede welvaart te innoveren.


Overheden moeten samen werken aan samenwerking rond mobiliteitsinnovatie
Nederland heeft te maken met ontzettend complexe vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit, woningbouw en bereikbaarheid. Wat is er nodig om vandaag de juiste beslissingen te nemen voor de leefbare stad van morgen? TNO gaat hierover de dialoog aan met Jan-Bert Dijkstra, Directeur programma Mobiliteit en Gebieden van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “We moeten op een compleet nieuwe manier naar mobiliteit, wonen en werken kijken om dit land draaiende te houden.”

