Informatietype:
Project
Thema:
Transities en transformaties

Leerprogramma Orchestrating Innovation

In samenwerking met

Erasmus Centre for Entreneurship, Rotterdam School of Management

De wereld verandert. En geen enkele organisatie bepaalt zelfstandig waar het heen gaat. Willen organisaties maatschappelijke en economische doelen halen en innovaties laten slagen? Dan is samenwerking essentieel. Dit vraagt veel van stakeholderteams met verschillende disciplines en achtergronden. Voor deze teams is er het leerprogramma 'Orchestrating innovation in publiek-private ecosystemen'

Schrijf je in

Is het leerprogramma iets voor jou? Schrijf je dan nu in via de Orchestrating Innovation website. De eerstvolgende opleiding start op donderdag 9 maart.

Erasmus Centre for Entreneurship

Het Erasmus Centre for Entrepeneurship (ECE) is het belangrijkste ondernemerschapscentrum in Europa en beschouwt ondernemerschap als de belangrijkste motor voor innovatie. Zij zetten hierbij de kennis en het netwerk van de Erasmus Universiteit Rotterdam in. Vier hoogleraren, 35+ academische trainers, onderzoekers en ervaren programmamanagers op het op het gebied van ondernemerschap en innovatie ondersteunen hen.

ECE stelt zich tot doel om de innovatie excellentie van organisaties te verbeteren. Dit doen zij middels actiegerichte programma’s voor innovatieversterkers, corporate innovatieteams en beginnende ondernemers. Alle leer- en ontwikkelingsprogramma’s zijn gebaseerd op uitdagingen van deelnemers zelf om direct impact te kunnen maken.

Rotterdam School of Management

Rotterdam School of Management (RSM) wordt al bijna 50 jaar als een van Europa’s meest internationale en innovatieve business schools erkend. De primaire focus van RSM ligt op het ontwikkelen van mensen die een kracht kunnen worden voor positieve verandering door hun innovatieve mentaliteit in een duurzame toekomst te brengen. RSM gelooft dat men leiderschap kan aanleren door een combinatie van intellectuele en praktische uitdagingen.

Orchestrating innovation in publiek-private ecosystemen

Het orkestreren van een transitie met allerlei betrokken partijen vereist regie door één partij, die met overheid, bedrijven en burgers kan schakelen. In het vierdaagse leerprogramma ‘Orchestrating innovation in publiek-private ecosystemen’ ontwikkel je capaciteiten voor het bouwen van een dynamische omgeving voor innovaties van publieke en private partijen. Vragen die aan bod komen, zijn:

 • Hoe bereik je de juiste partijen op het juiste moment?
 • Hoe kom je tot een gezamenlijke visie op de verandering?
 • Hoe ontwikkel je een goed klimaat om te innoveren?
 • Hoe realiseer je de juiste voorwaarden?
 • Hoe bepaal je samen welke innovaties er nodig zijn en wanneer?
 • Hoe ga je om met de complexiteit en verschillende belangen in je ecosysteem?
 • Hoe stimuleer je de realisatie van innovatie in de praktijk?

Zo kunnen alle partijen optimaal innoveren en wordt maatschappelijke en economische impact bereikt.

Wat?

In het leerprogramma leer je:

 • het afbakenen van de missie en toegevoegde waarde van jouw innovatietraject
 • hoe je dit afstemt met andere belanghebbenden
 • het in kaart brengen van je stakeholders in het ecosysteem, en hun positie en ‘governance’
 • het ontwikkelen van businessmodellen
 • het aanpakken van diensten voor publiek-private samenwerkingen, inclusief financieringsvormen

Voor wie?

Het leerprogramma is voor professionals die samen met ‘peers’ uit andere organisaties werken aan ecosystemen, transitie-initiatieven, fieldlabs, EDIH, (grootschalige PPS-)projecten, programma’s en innovatiecentra. Met als doel innovatie en nieuwe technologie te ontwikkelen en in praktijk te brengen.

Als deelnemers heb je ervaring in het aanjagen van en leiding geven aan initiatieven in ecosystemen. Je wilt jezelf en je organisatie ontwikkelen om deze initiatieven met meer vertrouwen, kennis en skills succesvol te ontwikkelen.

Deze opleiding is een unieke combinatie van TNO’s praktijkervaring en kennis op het gebied van orchestrating innovation én relevante en nieuwe concepten uit de bestuurs-en bedrijfskunde en innovatie- en transitiemanagement. We helpen deelnemers om effectiever impact te bereiken in publiek-private samenwerkingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Frank Berkers

Initiator Orchestrating Innovation en Senior Scientist, TNO

Meer weten over het leerprogramma?

Lees meer informatie en de brochure op de website van Erasmus Centre for Entrepreneurship

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Een toekomstbestendige industrie? Daar is verandervermogen voor nodig

Informatietype:
Insight
4 april 2023

De Nederlandse industrie is belangrijk voor onze economie en samenleving. Lees onze analyse voor een toekomstbestendige industrie.

Het kwartje is gevallen: kritieke grondstoffen zijn van strategisch belang

Informatietype:
Insight
28 maart 2023

Wat is er nodig om een tekort te voorkomen aan kritieke grondstoffen en de producten waar ze in zitten? Onze experts onderzochten het.

Een aanpak van energiearmoede die véél verder gaat dan pleisters plakken

Informatietype:
Insight
1 maart 2023

Wat is er nodig om tot een succesvolle integrale aanpak voor energiearmoede te komen? Lees de vier aanbevelingen voor overheden.

Zo krijg je grip op complexe innovatietrajecten

Informatietype:
Insight
21 januari 2021
De complexiteit bij innovatietrajecten kan soms gekmakend zijn. Hoe hou je grip op de dynamiek in dit soort samenwerkingstrajecten? TNO doet dat zo.

Te veel focus bij samenwerken aan innovatie: een herkenbare valkuil?

Informatietype:
Insight
13 januari 2021
In het proces van orchestreren van innovatie zie ik regelmatig teveel focus op de innovatie zelf of op de samenwerking tussen de deelnemende partijen.