Informatietype:
Project
Thema:
Transities en transformaties
Unit:
ICT, Strategy & Policy

‘Groene chemie, nieuwe economie’: minder CO₂-uitstoot, meer werkgelegenheid

Welke acties zijn er momenteel mogelijk om de CO₂-uitstoot flink te beperken? Die vraag staat centraal bij het aanjaagteam ‘Groene chemie, nieuwe economie’. Een initiatief waarbij we samenwerken met grote spelers in de basischemie van Zuid-Nederland.

In 2050 moet de CO₂-uitstoot van de industrie nagenoeg zijn verdwenen. Dat is in ieder geval de ambitie van Nederland. Om dat doel te halen, moet de chemische sector vergroenen. Daar moet snel actie op worden ondernemen. Concrete actie. Dat kan ook! Dat staat in de actieagenda ‘Groene chemie, nieuwe economie’ (pdf) die het aanjaagteam ‘Groene chemie, nieuwe economie’ heeft ontwikkeld. Opschaling van innovatieve vergroeningsoplossingen is het uitgangspunt. En er zijn inmiddels genoeg maatregelen die zich al op kleine schaal hebben bewezen en die klaar zijn om grootschalig te worden toegepast.

Actieagenda 'Groene chemie, nieuwe economie'

Bekijk de Actieagenda 'Groene chemie, nieuwe economie'.

Groene chemie: fabriek van blaadjes

Coalitie met grote chemiebedrijven

De animo voor de actieagenda was groot. Intussen is er een coalitie met een aantal grote chemiebedrijven (pdf) (o.a SABIC, VDL, Cosun en Havenbedrijf Moerdijk) die de actieagenda gaan uitvoeren.

In de coalitie zitten ook regionale ontwikkelingsmaatschappijen, financiële instellingen en overheden. Dat alles met de nodige ondersteuning van TNO en Brightsite, een kennisinstelling die zich inzet om de chemische industrie te verduurzamen.

Inzet van disruptieve innovaties

Welke grondstoffen zijn geschikt voor hergebruik? En welke industriële processen lenen zich op dit moment al voor elektrificatie? Die vragen leiden momenteel binnen de basischemie in Zuid-Nederland tot concrete acties. Daarbij worden er disruptieve innovaties ingezet die tot dusver nog niet op grote schaal zijn toegepast.

Versnelde vergroening

Het is dus pionieren. Maar dat moet ook. Niets doen is geen optie. Als het de chemische industrie niet lukt om de CO₂-uitstoot te verminderen, wordt het heel lastig om aan de eisen van het Nederlandse Klimaatakkoord te voldoen.

Om de chemiesector voor Nederland te behouden, is het cruciaal dat er nu gestart wordt met het opschalen van innovaties. Het houdt ook een economische kans in. Deze kans komt voort uit het feit dat er voor het maken van een grondstoffentransitie nieuwe, innovatieve ketens nodig zijn. De EU-ambities om de CO₂-uitstoot versneld terug te brengen maakt deze kans alleen maar groter.

Nieuwe waardeketens in de groene chemie

TNO speelt een belangrijke rol bij het verbinden van partijen en het helpen opschalen van de innovaties binnen het programma. Wat het programma extra interessant maakt, is dat chemiebedrijven moeten gaan samenwerken met agrarische bedrijven, afvalverwerkers, innovatieve mkb-bedrijven en scale-ups.

Die partijen dragen nieuwe oplossingen aan, ondersteund door kennisinstellingen. Er ontstaat een sterke verbinding met de Nederlandse hightech-sector. Zo gaan groene, cross-sectorale waardeketens ontstaan, met nieuwe opschalingsconcepten, economische activiteit en werkgelegenheid tot gevolg. Wat ons betreft gaat het verminderen van de CO₂-uitstoot hand in hand met mooie economische kansen.

Online lancering actieagenda

Op woensdag 24 februari werd de Actieagenda ‘Groene chemie, nieuwe economie’ door een coalitie van partners aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken, tijdens een online top.

Meer informatie vind je in de Actieagenda ‘Groene chemie, nieuwe economie’ (pdf).

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Een toekomstbestendige industrie? Daar is verandervermogen voor nodig

Informatietype:
Insight
4 april 2023

De Nederlandse industrie is belangrijk voor onze economie en samenleving. Lees onze analyse voor een toekomstbestendige industrie.

Het kwartje is gevallen: kritieke grondstoffen zijn van strategisch belang

Informatietype:
Insight
28 maart 2023

Wat is er nodig om een tekort te voorkomen aan kritieke grondstoffen en de producten waar ze in zitten? Onze experts onderzochten het.

Een aanpak van energiearmoede die véél verder gaat dan pleisters plakken

Informatietype:
Insight
1 maart 2023

Wat is er nodig om tot een succesvolle integrale aanpak voor energiearmoede te komen? Lees de vier aanbevelingen voor overheden.

Zo krijg je grip op complexe innovatietrajecten

Informatietype:
Insight
21 januari 2021
De complexiteit bij innovatietrajecten kan soms gekmakend zijn. Hoe hou je grip op de dynamiek in dit soort samenwerkingstrajecten? TNO doet dat zo.

Te veel focus bij samenwerken aan innovatie: een herkenbare valkuil?

Informatietype:
Insight
13 januari 2021
In het proces van orchestreren van innovatie zie ik regelmatig teveel focus op de innovatie zelf of op de samenwerking tussen de deelnemende partijen.