Informatietype:
Project
Thema:
Transities en transformaties
Unit:
High Tech Industry

Asset Hub: scheuren in metselwerk ontdekken

Gemetselde constructies kunnen door uiteenlopende oorzaken gaan scheuren. In het uiterste geval kan dat gevaar voor instorting betekenen. Handmatige inspecties zijn tijdrovend, duur en niet altijd even deugdelijk. TNO heeft een methode ontwikkeld om het detecteren van scheuren in metselwerk te automatiseren. Dat maakt inspecties eenvoudig, goedkoop en betrouwbaar.

Asset Hub: scheuren in metselwerk ontdekken

Scheuren kunnen ontstaan door onder meer ouderdom, droogte, trillingen veroorzaakt door zwaar verkeer, bouwwerkzaamheden of aardbevingen. Dat kan huizen onbewoonbaar maken, kademuren of schoorsteenpijpen onbetrouwbaar, historische gebouwen kwetsbaar. En in veel gevallen worden scheuren niet of in een laat stadium ontdekt.

Foto's automatisch beoordelen

TNO heeft algoritmes ontwikkeld om op basis van foto’s scheuren te kunnen detecteren en na te gaan of en in welke mate ze groter worden. Dat maakt tijdig ingrijpen mogelijk om gevaren te vermijden. De methode is in 2018 uitvoerig getest door gebruik te maken van de triltafel die begin dat jaar bij BuildinG in Groningen is geïnstalleerd. Deze is in eerste instantie bedoeld om trillingen te simuleren voor onderzoek naar de gevolgen van aardbevingen door gaswinning. Het maakt de triltafel echter ook perfect geschikt voor proeven met scheurdetectie. TNO-experts hebben vele honderden foto’s gemaakt tijdens de proeven en die beoordeeld met de zelf ontwikkelde software.

Objectief, snel en betrouwbaar

Ruim duizend gemetselde objecten zijn gefotografeerd zoals woningen, kerken en kademuren. Inspecteurs hebben deze objecten gefotografeerd volgens een werkinstructie van TNO, zodat goede kwaliteit foto’s werden verkregen. Alleen dan kunnen scheuren automatisch objectief, snel en betrouwbaar worden gedetecteerd.

Bouwkundige veiligheid

Inmiddels is er veel belangstelling van bedrijven en organisaties die belast zijn met dergelijke inspecties. Het model combineert de foto’s tot één gevel of kademuur en scant deze op scheuren. Als er scheuren worden gedetecteerd, dan wordt de positie, wijdte en lengte bepaald. Bij meerdere opnamen in de tijd, is het ook mogelijk om groei vast te stellen. Dat is niet alleen bouwkundig van belang om veiligheid te kunnen garanderen, maar voorkomt ook discussies achteraf over ontstane schade. De verwachting is dat dit model begin 2021 operationeel is.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Veilig de weg op met reflecterende coating

Informatietype:
Insight
18 januari 2023
Rheollight ™ door Ink Event is een nieuw soort reflectieve coating die in het leven is geroepen voor een veiligere en mooiere wereld van morgen.