Informatietype:
Project
Thema:
Gezonde samenleving
Unit:
Healthy Living & Work

Udentity: aderen onder de huid herkennen

Het begon ooit als samenwerking met Philips om voor röntgenapparatuur een nieuwe technologie voor beeldvorming te ontwikkelen. Dezelfde onderliggende technologie werd later gebruik voor een optische vingerafdrukscanner waar TNO samen met het Belgische onderzoeksinstituut IMEC verder aan werkte. Inmiddels is de technologie zover doorontwikkeld dat het nu zelfs mogelijk is het patroon van aderen in de vinger of hand te detecteren. Tal van toepassingen liggen in het verschiet.

Perfect te integreren

Een transparant prototype van de vingerafdrukscanner won in 2019 de prijs ‘beste prototype award’ tijdens de Society for Information Display (SID) Display Week, de grootste display conferentie ter wereld. De nu ontwikkelde sensor die behalve vingerafdrukken ook die van de handpalm en onderhuids zelfs aderen herkent, is perfect te integreren in schermen van telefoons of tablets en brengt de beveiliging van die apparaten op een veel hoger niveau.

Veel meer mogelijk

Maar er is veel meer mogelijk met het op deze manier herkennen van biometrische kenmerken. De technologie maakt detecteren op grote oppervlakken met zeer hoge resolutie mogelijk, waardoor een hele hand met vingers gescand kan worden. Logische toepassingen zijn toegang tot gebouwen en ruimten daarbinnen, controle door de douane, het bedienen van een geldautomaat, betalen voor het openbaar vervoer of zelfs het openen van een auto.

Aderherkenning

De optische sensor combineert dunne film technologieën als organische fotodiodes (OPD) en oxide transistoren (TFT). De zeer hoge resolutie en het dynamische bereik zorgt zelfs bij weinig licht voor een hoge gevoeligheid. Het via een sensor onder de huid kunnen herkennen van aderpatronen, uniek voor ieder individu, is tot nu toe de laatste stap in de technologie die inmiddels is ontwikkeld door middel van gevoeligheid in het nabij-infrarood. Dat zorgt voor een perfect samenspel van geabsorbeerd en gereflecteerd licht onder de huid.

Groeimarkt

Biometrische herkenning is wereldwijd een groeimarkt met overheden (landelijk, regionaal, justitie, politie, douane) als grootste partijen. Systemen van vingerafdrukken zijn te vervangen door een geavanceerder en veiliger aderpatroonherkenning. Een vingerafdruk is de standaard in de biometrische herkenning, maar aangezien we ze overal achterlaten is het ook de biometrische eigenschap die het makkelijkst te dupliceren is. Aderen onder de huid die alleen zichtbaar zijn in het nabij-infrarood licht geven een extra factor voor het beschermen van de biometrische identificatie.

TNO gaat graag in gesprek met partijen die in deze unieke technologie willen investeren en met bedrijven die willen helpen dit tot marktrijpe toepassingen te ontwikkelen.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Holst Centre: innovaties versnellen

Informatietype:
Artikel
Samen met imec begonnen we in 2005 Holst Centre. Een uniek innovatiecentrum waar de academische wereld en industriële partners samenwerken aan innovaties.