Mass customization labs: innovatie integratie zonne-energie

Mass customization is een nieuw productieconcept op basis van slim ontworpen halffabricaten. Hiermee wil TNO een grote variatie aan geïntegreerde zonne-energie-eindproducten haalbaar en betaalbaar maken. We ontwikkelen een onderzoekslijn, die door TNO bedacht is en gebouwd door partners, waar een grote variëteit aan halffabricaten letterlijk van de band rolt en een faciliteit om zonnestroomelementen in vele maten, vormen en uitvoeringen te maken. Deze zijn flexibel te integreren in allerlei oppervlakken en objecten, zoals gevels en auto’s.

In onze labs in Eindhoven en Petten ontwikkelen we deze nieuwe technologie en kunnen we met bedrijven experimenteren om innovatieve producten voor zonne-energie te ontwikkelen. Maatwerk, lage productiekosten en integratie zijn hierbij de sleutelbegrippen. Het is een antwoord op de vraag van het bedrijfsleven zonnestroomfunctionaliteit te kunnen verwerken in hun eigen producten en zo niet langer afhankelijk te zijn van de standaard zonnepanelen.

Rollen verschuiven

Het opent ook de weg voor nieuwe toetreders op de markt of het inslaan van nieuwe wegen door bestaande partijen. Zo kan een bouwbedrijf straks complete daken bestellen waarin zonnecellen en alle elektronica onzichtbaar of in een patroon naar keuze in de bouwelementen zijn verwerkt. We voorzien daarbij ook veranderingen in de toeleverketen: nieuwe spelers kunnen zonnelaminaten leveren die producenten van bouwcomponenten en prefab producten vervolgens integreren in hun fabricageproces.

Open innovatie

Bedrijven kunnen gebruik maken van de open-innovatieomgeving van TNO in Eindhoven en Petten. De faciliteiten zijn ingericht voor zowel silicium- als dunnefilmtechnologie en voor de nieuwe hoogefficiënte zonnecellen bekend als tandems.

Bouwen, testen, analyseren

De onderzoekslijn voor onderzoek en ontwikkeling die in 2022 in Eindhoven in gebruik wordt genomen, is uniek in de wereld: hier ontwikkelen we processen voor het maken van flexibele laminaten met zonnestroomfunctionaliteit, in alle denkbare variaties van formaat, vorm en elektrisch vermogen. Vacuümlaminatie wordt hierin in de volgende fase vervangen door rol-laminatie waardoor de te produceren lengte straks oneindig is.

Het nieuwe zonne-energie-integratielab in Petten is speciaal uitgerust om onderzoek te doen aan alle types, vormen en maten silicium-gebaseerde zonnepanelen. Dit kan gaan om complete zonnepanelen en over zonnelaminaten die verder geïntegreerd kunnen worden in verschillende eindproducten. Op deze locatie is het ook mogelijk van diverse producten de energieopbrengst te bepalen en onderzoek te doen naar levensduur, betrouwbaarheid en veiligheid. Dit laatste is belangrijk omdat mass customization zal leiden tot een grote verscheidenheid aan producten met een hogere complexiteit dan de huidige generatie zonnepanelen.

Laat je verder inspireren

13 resultaten, getoond 1 t/m 5

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering
Dit is de tijd om innovatieve zonne-energie technologie in Nederland en Europa te gaan produceren. Ontdek in deze webinar de kansen voor verduurzaming en werkgelegenheid in de gebouwde omgeving.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Artikel

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen

Angèle Reinders nieuwe directeur Solliance

Informatietype:
Nieuws
1 februari 2023

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium pv-tandemcellen

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022