Nieuw duurzaam leven voor oude platforms Noordzee
29 april 2016 • 2 min leestijd
Steeds meer verouderde olie- en gasinstallaties op de Noordzee produceren niet meer omdat de velden leegraken. Ze ontmantelen is een enorme kostbare operatie. Volgens TNO-expert René Peters kun je er veel slimmere dingen mee doen dan afbreken. Daarmee kunnen we Nederland internationaal zelfs op de kaart zetten als leverancier van innovatieve toepassingen in de offshore industrie, werkgelegenheid behouden en de energietransitie versnellen.
Animatie hergebruik platforms
"Ons idee is simpel. We maken een verbinding tussen de olie- en gasindustrie op de Noordzee en de offshore windparken. Dat zijn nu nog twee gescheiden werelden, maar ze hebben elkaar veel te bieden. Op dit moment onderzoeken we in samenwerking met Energie Beheer Nederland, Shell en Siemens wat integratie van deze sectoren voor kansen oplevert. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe we oude platforms en gasvelden op een innovatieve manier kunnen inzetten om energie op te slaan", zegt hij.
Verbinden oude en nieuwe energieopwekking
“Wat TNO voor ogen staat is ongebruikte infrastructuur op de Noordzee, zoals boorplatforms, pijpleidingen en lege gasvelden te herontwikkelen om ze te gebruiken voor duurzame energievoorziening. Winning van olie en gas op zee loopt terug, terwijl we daar tegelijkertijd grote windparken gaan bouwen. Dan kun je een aantal dingen doen. Eén is een verbinding maken tussen de windparken en de nog producerende platforms op zee. Die draaien nu op stroom die ze zelf opwekken met gasturbines, wat uitstoot van CO2, stikstof- en zwaveloxides veroorzaakt. Met schone stroom zijn de emissies te reduceren tot nul. Het tweede dat je zou kunnen doen is de lege gasvelden gebruiken voor de opslag van teveel geproduceerde elektriciteit door de windparken op momenten dat er geen vraag is. Dat kan door de overtollige elektriciteit om te zetten in bijvoorbeeld waterstof. Deze waterstof kan worden opgeslagen of worden bijgemengd in de gasleidingen. Dit heet Power to Gas. Maar uit bijna lege gasvelden kun je ook direct elektriciteit genereren op de platforms, bijvoorbeeld Gas to Wire, als het niet waait en er toch stroom nodig is, dit heet Power Balancing. Hierdoor kunnen de kosten van de elektrische netwerken op zee mogelijk flink naar beneden.”
“Wat TNO voor ogen staat is ongebruikte infrastructuur op de Noordzee, zoals boorplatforms, pijpleidingen en lege gasvelden te herontwikkelen om ze te gebruiken voor duurzame energievoorziening”
Nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid
Daarnaast bieden de gasvelden de mogelijkheid om CO2 in op te slaan. Hiervoor staat een demo project in een bijna leeg gasveld voor de kust bij de Maasvlakte op het programma. Minister Kamp van Economische Zaken en Brussel hebben voor dit zogenaamde ROAD project al subsidie toegezegd. In de toekomst zouden mogelijk de pijpleidingen die gebruikt werden voor het transport van gas uit de velden in de Noordzee naar land volgens René prima geschikt te maken voor de omgekeerde richting: CO2 vanaf land naar de lege velden te brengen.
Olie- en gasmaatschappijen zouden met de offshore windsector en andere stakeholders een gezamenlijke visie en ambitie kunnen ontwikkelen om ongebruikte infrastructuur nieuw leven in te blazen. Wij dragen graag onze technologische kennis aan. Dit zou voor Nederland nieuwe bedrijvigheid op de Noordzee en vervangende werkgelegenheid voor de teruglopende olie- en gaswinning kunnen betekenen; in Nederland, maar ook daarbuiten als we dit idee exporteren.