blik op de toekomst

Pyrolyse: oude matrassen recyclen, op moleculair niveau

16 september 2020 • 2 min leestijd

Wij Nederlanders gooien jaarlijks zo’n 1,2 miljoen matrassen weg. Een flinke stapel, inderdaad. En recycling blijkt lastig: het merendeel van die oude matrassen belandt daardoor in verbrandingsovens. Daarbij komt CO2 vrij en gaan mogelijke grondstoffen verloren. Dat moet dus anders. In samenwerking met matrassenfabrikanten, beddenleveranciers en recyclingbedrijven onderzoekt TNO momenteel in hoeverre pyrolyse een goed alternatief is.

Download het whitepaper

"Verspil het niet! Pak de schaduwzijde van plastics met urgentie aan”

Download

Pyrolyse? Ja, dat is een technologie waarbij je materialen op hoge temperaturen verhit, zonder daar zuurstof aan toe te voegen. Het materiaal verbrandt dan niet, maar valt op moleculair niveau uit elkaar. En dat is ook precies de bedoeling, want dat levert weer nieuwe grondstoffen op voor de petrochemische industrie.

Propeen voor plasticfabrikanten

“Mijn collega’s in Petten hebben op laboratoriumschaal al de nodige proeven gedaan. Daarbij hebben ze de pyrolyse-oven op verschillende temperaturen gezet. De hitte varieerde van 300 tot 700 graden. En hoe hoger de temperatuur, hoe kleiner de moleculen. Verschillende temperaturen leveren dus verschillende soorten materialen op. Zoals propeen, een belangrijke grondstof voor de productie van kunststoffen”, weet Rob de Ruiter. Vanuit TNO is hij de business developer voor PRIMA, het Pyrolyse Recycle Initiatief voor Matrassen.

“De gassen die vrijkomen bij pyrolyse kunnen we weer gebruiken als energiebron voor het proces”

Pyrolyse van oude matrassen

“Bij de pyrolyse van oude matrassen komt ook methaan en CO vrij”, vervolgt hij. “Handig, want dat gas kunnen we weer gebruiken als energiebron voor het proces. Al met al een mooie stap dus in de richting van de circulaire economie. Daarbij is het nog wel even de vraag wat er gebeurt als je pyrolyse grootschalig inzet. Ook op dat vlak loopt er momenteel een pilot. In twee zogenaamde pilot plants van twee PRIMA-consortiumpartners, Waste4me in Moerdijk en Enerpy in Delfzijl, worden al oude matrassen in pyrolyse-ovens gestopt. Het is nog te vroeg voor harde conclusies, maar ik begreep al wel dat tot dusver ook daar de resultaten veelbelovend zijn. Dus wie weet: misschien komt er in de toekomst wel een speciale plant voor oude matrassen.”

“Als we in Nederland onze oude matrassen niet meer verbranden, kunnen we de CO2-uitstoot flink verminderen”

CO2-uitstoot verminderen

Als we in Nederland onze oude matrassen niet meer verbranden maar op een chemische manier recyclen, kunnen we de CO2-uitstoot flink verminderen. Daar wordt Koninklijke CBM blij van, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, die ook de initiatiefnemer is van het PRIMA-project.

Pyrolyse is beter dan verbranden

Naast CBM en TNO werkt de hele keten actief mee aan dit project. Dus ook bedden- en matrassenfabrikanten, hun toeleveranciers en recyclebedrijven.

“Alles is beter dan verbranden”, vindt Jaap Westland, commercieel directeur van M line. “Heel mooi dus dat het via pyrolyse mogelijk is om uit oude matrassen vloeistoffen en gassen te winnen, die vervolgens weer als grondstoffen kunnen worden gebruikt. We zijn wel benieuwd welke materialen het meest voor pyrolyse in aanmerking komen. Dan kunnen we daar voortaan bij onze inkoop rekening mee houden.”

Recycling van natuurlatex

“Onze matrassen ontwikkelen en produceren wij zoveel mogelijk op basis van natuurlijke en herwinbare grondstoffen, zoals natuurlatex, wol en katoen. Dat is een bewuste keus”, benadrukt Roel Douma, directeur van Riviera Slaapcomfort.

“Hoewel veel van deze materialen natuurlijk afbreekbaar zijn, zien wij deze nog steeds de verbrandingsoven ingaan, en dat voelt niet goed. Omdat recycling van natuurlatex nu nog beperkt is, hopen wij dat pyrolyse de oplossing is om onze producten nog duurzamer te maken. We zijn daarom reuze benieuwd naar de uitkomsten van alle testen en onderzoeken.”

Neem contact op met Pieter Imhof

Als je meer wilt weten over het onderzoek van TNO naar recyclemethodes voor oude matrassen en pyrolyse

Contact

Dag van de uitvinder

9 nov '21 - 5 min
Bij TNO werken onze uitvinders al sinds 1932 aan de uitvindingen en innovaties van morgen. In het kader van de Dag van de Uitvinder staan we stil bij enkele TNO... Lees meer
innovatie

TNO’ers bestrijden de stikstofcrisis met programma Brains4Nitrogen

15 okt '21 - 4 min
Na het succes van het Brains4corona-programma, waarin TNO zich richtte op de aanpak van het coronavirus in 2020, is de organisatie nu van plan meer van deze 'Brains4x'-uitdagingen... Lees meer
innovatie

Met Brains4x van TNO versnelde innovatie op maatschappelijke uitdagingen in Nederland

15 okt '21 - 2 min
Van de coronapandemie tot aan de stikstofcrisis: Nederland staat voor grote uitdagingen. Na het succes van Brains4corona en Brains4nitrogen gaat TNO vaker challenges... Lees meer
column

Circulair plastic: want verbranden is niet meer van deze tijd

5 jun '21 - 3 min
Wat moeten we toch met die enorme berg afvalplastic die alleen maar blijft groeien? Dat is bijna een retorische vraag. Want we kunnen bijna niet meer zonder plastic.... Lees meer

Uitstoot van methaan op zee meten? Daar heeft TNO iets op gevonden

21 apr '21 - 6 min
Methaan is een sterk broeikasgas. Na CO₂ is het de grootste veroorzaker van de opwarming van de aarde. Belangrijk dus om de methaanuitstoot zoveel mogelijk te beperken.... Lees meer