blik op de toekomst

Pyrolyse: oude matrassen recyclen, op moleculair niveau

16 september 2020 • 2 min leestijd

Wij Nederlanders gooien jaarlijks zo’n 1,2 miljoen matrassen weg. Een flinke stapel, inderdaad. En recycling blijkt lastig: het merendeel van die oude matrassen belandt daardoor in verbrandingsovens. Daarbij komt CO2 vrij en gaan mogelijke grondstoffen verloren. Dat moet dus anders. In samenwerking met matrassenfabrikanten, beddenleveranciers en recyclingbedrijven onderzoekt TNO momenteel in hoeverre pyrolyse een goed alternatief is.

Neem contact op met Rob de Ruiter

Als je meer wilt weten over het onderzoek van TNO naar recyclemethodes voor oude matrassen en pyrolyse

Contact

Pyrolyse? Ja, dat is een technologie waarbij je materialen op hoge temperaturen verhit, zonder daar zuurstof aan toe te voegen. Het materiaal verbrandt dan niet, maar valt op moleculair niveau uit elkaar. En dat is ook precies de bedoeling, want dat levert weer nieuwe grondstoffen op voor de petrochemische industrie.

Propeen voor plasticfabrikanten

“Mijn collega’s in Petten hebben op laboratoriumschaal al de nodige proeven gedaan. Daarbij hebben ze de pyrolyse-oven op verschillende temperaturen gezet. De hitte varieerde van 300 tot 700 graden. En hoe hoger de temperatuur, hoe kleiner de moleculen. Verschillende temperaturen leveren dus verschillende soorten materialen op. Zoals propeen, een belangrijke grondstof voor de productie van kunststoffen”, weet Rob de Ruiter. Vanuit TNO is hij de business developer voor PRIMA, het Pyrolyse Recycle Initiatief voor Matrassen.

“De gassen die vrijkomen bij pyrolyse kunnen we weer gebruiken als energiebron voor het proces”

Pyrolyse van oude matrassen

“Bij de pyrolyse van oude matrassen komt ook methaan en CO vrij”, vervolgt hij. “Handig, want dat gas kunnen we weer gebruiken als energiebron voor het proces. Al met al een mooie stap dus in de richting van de circulaire economie. Daarbij is het nog wel even de vraag wat er gebeurt als je pyrolyse grootschalig inzet. Ook op dat vlak loopt er momenteel een pilot. In twee zogenaamde pilot plants van twee PRIMA-consortiumpartners, Waste4me in Moerdijk en Enerpy in Delfzijl, worden al oude matrassen in pyrolyse-ovens gestopt. Het is nog te vroeg voor harde conclusies, maar ik begreep al wel dat tot dusver ook daar de resultaten veelbelovend zijn. Dus wie weet: misschien komt er in de toekomst wel een speciale plant voor oude matrassen.”

“Als we in Nederland onze oude matrassen niet meer verbranden, kunnen we de CO2-uitstoot flink verminderen”

CO2-uitstoot verminderen

Als we in Nederland onze oude matrassen niet meer verbranden maar op een chemische manier recyclen, kunnen we de CO2-uitstoot flink verminderen. Daar wordt Koninklijke CBM blij van, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, die ook de initiatiefnemer is van het PRIMA-project.

Pyrolyse is beter dan verbranden

Naast CBM en TNO werkt de hele keten actief mee aan dit project. Dus ook bedden- en matrassenfabrikanten, hun toeleveranciers en recyclebedrijven.

“Alles is beter dan verbranden”, vindt Jaap Westland, commercieel directeur van M line. “Heel mooi dus dat het via pyrolyse mogelijk is om uit oude matrassen vloeistoffen en gassen te winnen, die vervolgens weer als grondstoffen kunnen worden gebruikt. We zijn wel benieuwd welke materialen het meest voor pyrolyse in aanmerking komen. Dan kunnen we daar voortaan bij onze inkoop rekening mee houden.”

Recycling van natuurlatex

“Onze matrassen ontwikkelen en produceren wij zoveel mogelijk op basis van natuurlijke en herwinbare grondstoffen, zoals natuurlatex, wol en katoen. Dat is een bewuste keus”, benadrukt Roel Douma, directeur van Riviera Slaapcomfort.

“Hoewel veel van deze materialen natuurlijk afbreekbaar zijn, zien wij deze nog steeds de verbrandingsoven ingaan, en dat voelt niet goed. Omdat recycling van natuurlatex nu nog beperkt is, hopen wij dat pyrolyse de oplossing is om onze producten nog duurzamer te maken. We zijn daarom reuze benieuwd naar de uitkomsten van alle testen en onderzoeken.”

Neem contact op

Wil je meer weten over het onderzoek van TNO naar recyclemethodes voor oude matrassen en pyrolyse? Neem dan contact op met Rob de Ruiter.

Contact
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #24: Nederland na de energietransitie

29 mei '20 - 1 min
We staan voor een enorme uitdaging. Als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn is er nog een lange weg met veel onzekerheden te gaan. Maar: we zijn op weg! Zoals... Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

11 mei '20 - 3 min
Nu de ‘intelligente lockdown’ stapsgewijs wordt versoepeld, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost... Lees meer
blik op de toekomst

TNO Insights Podcast - Trailer seizoen 2: De impact van corona

10 apr '20 - 1 min
Wat betekent corona op de langere termijn voor onze maatschappij? In deze speciale serie van de TNO Podcast Insights gaan we op zoek naar de rol van innovatie in... Lees meer
blik op de toekomst

Microplastics: wat weten we over de gezondheidsrisico’s?

6 mrt '20 - 3 min
Wij mensen zijn gek op plastic. Tot dusver hebben we in totaal al zo’n 8,3 miljard ton van dat kunstmatige materiaal geproduceerd. En inmiddels is daarvan ongeveer... Lees meer

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.