blik op de toekomst

Veilig op weg met zelfrijdende voertuigen

6 juli 2018 • 3 min leestijd

Voertuigfabrikanten, toeleveranciers, kennisinstellingen en de overheid zetten forse stappen om zelfrijdende voertuigen gemeengoed te laten worden. Met technologieontwikkeling en het testen van systemen draagt TNO bij aan veilige introductie van zelfrijdende personenauto’s en trucks in het bestaande verkeer.

“De afgelopen maanden ontstond in de media een hype rond automatisch rijden”, zegt Maurice Kwakkernaat, programmamanager Automatisch Rijden bij TNO. “Er verschenen berichten over nieuwe functies in voertuigen die al lijken op hoge mate van automatisering. Veel mensen kregen daardoor het idee dat bijvoorbeeld een Tesla echt zelf rijdt. Berichten over ongelukken en incidenten volgden al snel. Daardoor dringt nu het besef door dat het toch net iets anders werkt met dat zelfrijdende van auto’s. Als bestuurder hebben we nog steeds een belangrijke rol. We moeten nog steeds heel goed opletten.”

Miljarden testkilometers

“Dit toenemende besef veroorzaakt veel vraag naar kennis en onderzoeksmethoden”, vervolgt Kwakkernaat. “In Amerika worden bijvoorbeeld proeven gedaan met zelfrijdende voertuigen, waarbij de technologie lijkt goed te functioneren. We weten alleen nog niet precies hoe veilig het nu echt is. In het echte verkeer.”

“Voordat een auto wordt goedgekeurd, heeft hij al honderdduizenden kilometers achter de rug”

Traditioneel laten ontwikkelaars een nieuw voertuig heel lang rijden. “Voordat een auto door de RDW wordt goedgekeurd heeft hij al honderdduizenden kilometers achter de rug. Je moet hem tenslotte de belangrijkste omstandigheden die hij zou kunnen tegenkomen laten ervaren. Als je dat op dezelfde manier met zelfrijdende auto’s wilt doen praat je al gauw over miljarden testkilometers. Dat is een onmogelijke opgave. Vanuit onze kennis van verkeersscenario’s en de kennis om dat in interactieve simulatieprogramma’s te vatten, heeft TNO Streetwise ontwikkeld.

Inpassen in het verkeersbeeld

Binnen het programma Streetwise realiseert TNO een aanpak om zelfrijdende voertuigen te valideren en veilig de weg op te krijgen. Dit doen we samen met nationale en internationale partijen, waaronder Itility, RDW en Nanyang Technological University. Kwakkernaat: “We ontwikkelen een methode om zelfrijdende voertuigen optimaal in te passen in het huidige verkeersbeeld. Daarvoor is het allereerst van belang om te begrijpen en kwantificeren wat er op de weg gebeurt. Met meetvoertuigen die we laten rondrijden op de weg verzamelen we zo veel mogelijk informatie over verkeerssituaties, die we vervolgens in scenario’s vatten.”

Een voorbeeld van een scenario is een auto die van rijbaan wisselt, een ander voertuig inhaalt en weer teruggaat naar zijn eigen rijbaan. “Zo’n scenario kun je op heel veel manieren uitvoeren. Die manieren beschrijven we in parameters, zoals de acceleratie of deceleratie van het voertuig. Zo houden we een overzichtelijk aantal scenario’s over, met een flinke verzameling parameters die beschrijven hoe het verkeer zich gedraagt. Dan blijven er situaties over die je weinig tegenkomt maar die wel kunnen gebeuren, zoals een kind dat ineens oversteekt. Dus die voegen we ook toe.”

“Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat systemen beter aangepast zijn op het gedrag van het overige verkeer”

“Met de scenario’s en parameters simuleren we voertuigsystemen tijdens de ontwikkeling. Dit maakt virtueel testen mogelijk. De industrie is daarnaar op zoek en ook overheden en wegbeheerders willen weten hoe voertuigen zich gedragen in relevante situaties tussen het andere verkeer. Denk aan een situatie als het naderen van de staart van een file. Dit leidt ertoe dat systemen beter aangepast zijn op het gedrag van het overige verkeer. Want dat is waar we naartoe willen: beter en veiliger gedrag.”

Met verschillende merken platoonen

Ook voor de logistieke sector valt veel te winnen met automatisch rijden. In dat kader startte onlangs het Europese meerjarenproject ENSEMBLE, gecoördineerd door TNO. Kwakkernaat: “Met DAF, Iveco, MAN, Mercedes-Benz, Scania en Volvo en belangenorganisatie CLEPA gaan we zorgen dat verschillende merken en typen trucks veilig op de openbare weg met elkaar kunnen platoonen, tussen het overige verkeer.”

“We gaan zorgen dat verschillende merken en typen trucks veilig op de openbare weg met elkaar kunnen platoonen, tussen het overige verkeer”

De technologie voor truck platooning is al beschikbaar, maar elke fabrikant ontwikkelde zijn eigen variant. “Dit gaat alleen werken als je met verschillende merken in één platoon kunt rijden. Daarom brengen we in dit project de toeleveranciers van truckfabrikanten bij elkaar om op een hoger, tactisch niveau van automatisering afspraken met elkaar te maken die tot een veilig en interoperabel platooning-systeem gaan leiden.”

Een grote uitdaging is hoe je omgaat met het delen van voertuiginformatie tussen concurrerende fabrikanten en toeleveranciers. “We gaan een neutraal systeem bouwen dat de automatiseringstechniek van de verschillende trucks bij elkaar brengt. Zo’n systeem, dat werkt met communicatie en het uitwisselen van gegevens, is nieuw. Dus daar komt onze onafhankelijke positie goed van pas. Naar verwachting komt er in 2021 een grote multi-brand truck platooning-demonstratie van, waarin we aantonen dat het veilig kan op de openbare weg.”

Lees meer

Meer informatie vindt u op pagina ‘TNO en de zelfrijdende auto’. TNO schetst het potentieel van de zelfrijdende auto. Verschillende facetten komen daarbij aan bod: technologieontwikkeling en -validatie, effecten op de verkeersafwikkeling, ICT en de menselijke factor. Ook vindt u hier relevante links naar pagina’s op TNO.nl.

Download ons paper over StreetWise

Veiligheidsvalidatie van zelfrijdende voertuigen met behulp van scenario's.

Download

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.