Informatietype:
Project

Nauwkeurige geo-locatie met nanosatellieten

Status project

2021 - heden

In samenwerking met

Ministerie van Defensie, het Noorse Ministerie van Defensie, het Noorse FFI, NanoAvionics en NLR

De veiligheidssituatie in Europa en elders in de wereld wordt complexer en het wordt steeds lastiger om op de hoogte te blijven van nieuwe bedreigingen voor de veiligheid en de stabiliteit. Om de samenleving te beschermen en bedreigingen bij militaire operaties tegen te gaan, is gebruik van de ruimte cruciaal.

Door gebruik te maken van nieuwe satellietsystemen en opkomende technologieën, is het mogelijk om meer gedetailleerde informatie te verzamelen en besluitvormers op het gebied van defensie en veiligheid een beter situationeel bewustzijn te verschaffen.

Samenwerking Noorwegen en Nederland

Noorwegen en Nederland, twee gelijkgestemde NAVO-landen, hebben hun krachten gebundeld in een onderzoeksmissie. Samen zijn ze erin geslaagd een capaciteit te creëren die radarsystemen te land en ter zee kan observeren: het Milspace2-satellietsysteem. De Birkeland- en Huygens-satellieten werken samen, in formatie, om radardreigingen beter te detecteren, te geolokaliseren en te volgen.

Door samen te werken en onze kennis en ervaring in deze onderzoeksmissie te combineren, demonstreren wij een unieke en essentiële capaciteit als basis voor toekomstige operationele mogelijkheden. Ruimtetechnologie en -diensten zijn geïntegreerd in ons dagelijks leven en onze samenleving.  De ruimte is belangrijk om economische redenen, voor onze manier van leven en voor onze veiligheid. Dit project is een belangrijke stap om deze waarden te beschermen en onze zelfstandige informatiepositie te behouden.

MillSpace-foto1
De twee nanosatellieten vliegen in de ruimte. Credits: Nanoavionics

Twee identieke nanosatellieten

De twee Noors-Nederlandse nanosatellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ draaien om de aarde. Ze zijn niet veel groter dan een pak melk, met elk afmetingen van ongeveer 30x20x10 cm. De namen van de twee nanosatellieten zijn een verwijzing naar de Noorse natuurkundige Kristian Olaf Birkeland en de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens. In januari 2023 zijn ze succesvol gelanceerd en door het bedrijf SpaceX in een baan om de aarde gebracht.

Factsheet MilSpace2

Het MilSpace2-satellietsysteem zal het militaire gebruik van de ruimte met een microsatellietspectrumbewakingssysteem demonstreren. De twee satellieten vormen een constellatie die in tandem vliegen. Dit betekent dat de betrokken partijen tijdens het project ervaring opdoen met formatievliegen. Bovendien zal het voortbouwen op de ervaring van de Noorse NorSat-3 en de Nederlandse BRIK-II-missies.

MilSpace2

MilSpace2 is een project dat al 5 jaar loopt en onder meer heeft geleid tot het ontwerp en de realisatie van de twee MilSpace 2-satellieten Birkeland en Huygens. De lancering van de Milspace 2-satellieten vond plaats op 3 januari 2023. Het bedrijf SpaceX voerde de lancering uit vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Met MilSpace2 lanceert Defensie voor de tweede keer nanosatellieten en geeft op deze manier invulling aan de Defensievisie 2035: een nieuw profiel voor Defensie.

Get inspired

11 resultaten, getoond 6 t/m 10

SmallCAT lasercommunicatiesysteem geleverd voor integratie in Noors ruimtevaartuig NORSAT-TD

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022
SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt.

Data succesvol verstuurd via lasercommunicatie tussen optische grondstations over 10 km afstand

Informatietype:
Nieuws
13 september 2022

KNRM, KPN en TNO doen test met drone voor detectie drenkelingen

Informatietype:
Nieuws
9 juni 2021

Airbus en TNO zijn gezamenlijk programma UltraAir gestart

Informatietype:
Nieuws
8 april 2021

Optische satellietcommunicatie: De volgende generatie communicatie-instrumenten voor ruimtewetenschap en -verkenning

Informatietype:
Nieuws
28 januari 2021