Direct naar de inhoud

Simulaties van extreme situaties. Zie jij het voor je?

Kijk door de ogen van TNO en ontdek hoe wij met het voorbereiden van vredesmissies bijdragen aan het leven van morgen. Hoe zorgen wij voor een goede voorbereiding? En hoe gaan we om met stressvolle situaties?

Sleutelwoord bij extreme situaties is weerbaarheid. De heftigheid van sommige situaties kunnen we niet veranderen, maar we kunnen helpen in de weerbaarheid en hoe we voorbereid op pad gaan. Trainen is dan niet altijd eenvoudig, want hoe boots je de omstandigheden zo na dat de ervaring klopt. TNO gaat hierin heel ver. Van levensechte virtual reality, tot klimaatkamers met wind, kou en hitte tot technologisch vernuft voor onze straaljagerpiloten. Lees meer hierover in deze mooie greep uit de innovaties van TNO.

Militaire training

De omstandigheden waarin een militair zich zal moeten kunnen redden zijn behoorlijk complex. Goed voorbereiden daarop kan alleen door te trainen en gelukkig bestaat er zoiets als simulatie. De techniek van simulatie ontwikkelt razendsnel. TNO maakt daar gebruik van en integreert drie vormen van simulatie met elkaar voor een optimale mix die een zo levensechte training mogelijk maakt. 'Met data die gisteren is verzameld, oefenen we de missie van morgen.' Dat is voor TNO de essentie van haar simulatieonderzoek.

Simulatie: Live, Virtual and Constructive

Lees verder

Hoogvliegers

Als je vliegt op 10 km hoogte met 2000 km per uur kun je wel spreken van exterme omstandigheden. Onze JSF, de F-35, is uitgerust met de nieuwste technologie. Dat is natuurlijk geweldig, maar vraagt nog meer van de vlieger die ondertussen ook met enorme G-krachten te maken heeft. Hoe kun je deze mannen en vrouwen nog beter ondersteunen? Die vraag stelt TNO en haar partners zich in het joint innovation center, Aeolus. Er wordt gewerkt aan slimme innovaties in de helm, trainingen waarin nog realistischer de omstandigheden nagebootst worden en een flight sensing shirt waarin geïntegreerde sensoren het welzijn van de vlieger monitort.

Aeolus versnelt innovatie in militaire lucht- en ruimtevaart

Lees verder

Ervaar het in de klimaatkamer

Hoe test je prestatie in extreme weersomstandigheden? Je kunt ervaring opdoen in de koelcel van de lokale slager, maar voor het échte werk stap je de klimaatkamers van TNO binnen. Van -30 graden tot +60 graden, een luchtvochtigheid van 10 tot 90 procent, harde windvlagen, brandende zon; de klimaatkamers zijn uniek in Nederland. Militairen en zelfs nationale topsporters in voorbereiding op Japan die onder zware omstandigheden, met speciale kleding of uitrusting hun prestatie moeten leveren, ondergaan allerlei testen in de twee moderne, goed uitgeruste ruimtes.

Klimaatkamers voor onderzoek naar menselijk presteren

Lees verder

Ga er maar aanstaan

De veiligheid bewaken tijdens demonstraties, of als ambulancebroeder een gewonde verzorgen tijdens een uitgaansnacht met dronken omstanders. Medewerkers die belast zijn met het waarborgen van een veilig Nederland staan onder hoge druk. Hoe houd je hen mentaal gezond en inzetbaar? TNO ontwikkelt methoden en tools om het functioneren van deze 'hoog risico' professionals te bevorderen. Hiermee wordt talentontwikkeling bevorderd, en leerprocessen en weerbaarheid gemonitord.

De lerende professional: weerbaar en duurzaam inzetbaar

Lees verder

Kijk door onze ogen en zie ook:

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.