Direct naar de inhoud

Daar zijn waar niemand kan komen. Zie jij het voor je?

Kijk door de ogen van TNO en ontdek hoe wij met menselijk materieel bijdragen aan het leven van morgen. Hoe zorgen we dat we de veiligheid bewaken op plekken waar je als mens beter niet kunt zijn?

Als de strekking ‘iemand moet het doen’ geen spontane vrijwilligers oplevert omdat de plek te gevaarlijk is, de zee te ruig, de weg onbegaanbaar of een ontploffing niet ondenkbaar, dan moet er een andere oplossing komen. TNO zet technologische innovaties in om juist op die plekken te kunnen komen. Samen met partners werken wij aan robots, drones, sonarsystemen met wel heel bijzondere eigenschappen. Het menselijke technische materieel zorgt voor het veilig stellen en het inschatten van onveilige situaties. Een mooie greep uit de ontwikkelingen binnen TNO.

Is het een dier, is het een hond?

De levensreddende hond is binnen handbereik. Maak kennis met de reddingsrobot. De super sensitieve en slimme hond van TNO. Hij kan overal komen waar mensen liever niet rondlopen. Deze robothond heet SPOT en is ontwikkeld door het Amerikaanse Boston Dynamics en door TNO uitgerust met de laatste snufjes op het gebied van Artificiëlle Intelligentie. Daardoor kan hij ook echt zelfstandig te werk gaan. Inspecties uitvoeren in gebieden die te gevaarlijk zijn voor zijn menselijke collega's of een reddingsoperatie in extreme omstandigheden.

Nee, dit is geen sciencefiction: een robothond die mensen helpt

Lees verder

Drone redt drenkeling

Op een mooie dag in hartje zomer zijn de Nederlandse stranden voller dan vol. Een extra paar ogen die de zwemmers in de gaten houdt is dan geen overbodige luxe. Jaarlijks komt de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) meer dan 2500 keer in actie en brengt 4000 mensen veilig aan wal. Om deze dappere mannen en vrouwen te kunnen helpen ontwikkelt TNO software voor drones om mensen in nood automatisch te kunnen opsporen. Wordt iemand gedetecteerd dan zijn die beelden direct te zien op de uitgevaren reddingsboot van de KNRM om de drenkeling met behulp van beelden en gps-informatie te kunnen redden.

KNRM, KPN en TNO doen test met drone voor detectie drenkelingen

Lees verder

Moddermasker

Onder dikke lagen modder kan gevaar verscholen liggen. Mijnen en explosieven liggen niet altijd open en bloot op de bodem van de zee, maar zijn niet minder gevaarlijk. Daarom bouwde TNO in opdracht van Defensie een geavanceerd sonarsysteem dat een veel grotere dekking heeft en zo verdachte objecten die diep in de modder begraven liggen kunnen opsporen. Met die informatie kan de Marine de objecten uitgraven en onschadelijk maken.

Duikende drones

Het inzetten van duikers is niet altijd mogelijk bij maritieme inspecties. Bij veel te ruige golfslag of objecten die diep onder water liggen kan het gewoonweg te gevaarlijk zijn om mensen in te zetten. Onderwater drones zijn dan de oplossing, maar daar komt veel bij kijken. TNO heeft onderwaterdrones helpen ontwikkelen met super snelle draadloze streaming van beelden en video's, die met elkaar communiceren, in contact staan met een onderwatermodem voor een geavanceerde communicatie infrastructuur en tegen een stootje kunnen.

Maritieme operaties

Lees verder

Kijk door onze ogen en zie ook:

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.