Verduurzaming – dé maatschappelijke uitdaging van deze tijd. Door klimaatverandering en een kritische visie op grondstofgebruik staat het onderwerp bij bedrijven en overheden hoog op de agenda. Het belangrijkste deel van de oplossing is een circulaire economie. Als we in 2050 een volledig circulaire en duurzame economie willen bereiken, dan wordt het tijd dat we onze materialen gaan hergebruiken. Ook moeten we werken aan een schoner milieu én aan een integrale aanpak om de uitstoot van CO2 omlaag te krijgen. TNO werkt aan toepassingen en maatregelen om dat te realiseren.
De doelstelling van het Nederlandse klimaatakkoord is 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. De cijfers zijn nog maar een tussenstap op weg naar 2050. Dan moet de opwarming van de aarde volgens de klimaatakkoorden van Parijs beperkt zijn tot 1,5 of 2 graden Celsius. Door bij te dragen aan de transitieagenda’s maakt TNO zich sterk voor die ambitieuze doelen.
TNO werkt aan toepassingen om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. Die toepassingen zijn gebaseerd op de gedachte dat steden er niet alleen zijn om in te wonen, maar ook dienen als enorme voorraadkast aan herbruikbare materialen. Zo werken we aan technologieën om uit afgedankte plastics weer nieuwe hoogwaardige kunststoffen te maken. En ook voor de bouw ontwikkelen we mogelijkheden om te verduurzamen.
Met technische, sociale en economische expertise helpen we overheden en bedrijven op weg naar verdere verduurzaming. Door een integrale blik op mogelijke scenario’s en directe lijnen met de meest uiteenlopende expertisegebieden die TNO rijk is, vinden we op elke vraag het passende antwoord, of het nu gaat om een dilemma rond beleid of een technologische uitdaging.
Voor een gezond milieu bouwen we modellen en sensoren die de kwaliteit van de leefomgeving en industriële veiligheid in kaart brengen. Denk aan sensoren die specifieke stoffen meten in het grondwater of de lucht, zoals fijnstof door het verkeer, uitstoot door landbouw en microplastics. Ook bouwen we meetnetten om overlastbronnen op te sporen, waaronder schadelijke geluidsemissies.
Voor het klimaat ontwikkelen we modellen om de afspraken van Parijs te monitoren en klimaatverandering de baas te worden. Waar ontstaan broeikasgassen, hoe ontwikkelen ze zich en wat kunnen overheden en bedrijven ertegen doen? Met satellietobservaties analyseren we schadelijke emissies in de atmosfeer, terwijl we voor toepassing op de grond, modellen en kleine sensoren bouwen die de blootstelling aan zwevende deeltjes en broeikasgassen meten en voorspellen.
Niemand weet wat de toekomst precies gaat brengen. Maar er ligt wel het einddoel van een circulaire economie in 2050. Daarom heeft TNO de ambitie om de CO2-uitstoot in ons land te verminderen, meer grondstoffen te hergebruiken, recyclingtechnologieën in te zetten voor circulaire plastics, 30% minder nieuwe materialen te gebruiken in de bouw en emissies te verminderen.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!