Heb je een vraag over onze energietransitie onderzoeken? Neem contact op met Manuela Loos
De Europese landen hebben met elkaar afgesproken om in 2030 de emissies van broeikasgassen met 40% te reduceren. De Nederlandse regering is ambitieuzer en roept de Europese lidstaten op dit reductiedoel te verhogen naar 55%. Nederland streeft naar een 49% reductie in 2030 en heeft een doelstelling van 95% CO2 reductie in 2050 vastgelegd in de Klimaatwet.
Voor een vergaande reductie van broeikasgasemissies is een CO2-arme energiehuishouding nodig. In de komende 30 jaar zal een transitie plaatsvinden van een fossiele naar een duurzame energiehuishouding. Hiervoor zal niet alleen op grote schaal nieuwe duurzame technologie worden toegepast, maar zullen ook sociale en institutionele innovaties plaatsvinden en nieuwe verdienmodellen worden gebruikt. Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben behoefte aan een kwalitatief en kwantitatief ingevulde visie op de tussen- en einddoelen met bijbehorende transitiepaden.
Energietransitie Studies ontwikkelt niet-technologische kennis (techno-economisch, socio-economisch, sociaal wetenschappelijk), methoden en tools waarmee overheden, bedrijven en organisaties worden ondersteund bij het implementeren van de technologische, economische en sociale innovaties die er voor gaan zorgen dat de energietransitie plaatsvindt.
Kennis over de energietransitie wordt opgebouwd volgens wetenschappelijke methoden en feiten. Energietransitie Studies maakt analyses die duiding geven, belemmeringen signaleren en belangrijke thema’s agenderen voor de energietransitie. De opgebouwde kennis kan worden toegepast bij zeer verschillende energietransitie vraagstukken (i.e. technologiekeuzen, verduurzaming energiegebruik in verschillende sectoren, energietransitie op verschillende schaalniveaus, etc.). Bij de kennisopbouw wordt samengewerkt met universiteiten en andere kennisorganisaties en met verschillende TNO units en expertise groepen.
Bij energietransitie kennis gaat het onder meer om:
Energietransitie Studies gebruikt en ontwikkelt kwantitatieve methoden en modellen waarmee analyses worden ondersteund. Energietransitie Studies beschikt onder meer over integrale energiemodellen op verschillende geografische schalen (wereld, Europa, Nederland) en modellen voor verschillende sectoren (industrie, elektriciteit, gebouwde omgeving, transport).
De nieuwe kennis en inzichten op het gebied van de energietransitie worden via kennistransfer activiteiten toegankelijk voor professionals in de energietransitie, van universiteit tot consultant, van ministerie tot gemeente en van brancheorganisatie tot NGO. Energietransitie Studies streeft er naar een Energietransitie Kennisplatform te zijn.
Vanuit de opgebouwde kennis worden publieke en private partijen die de energietransitie realiseren ondersteund. Praktische tools en methoden worden ontwikkeld en er wordt bijgedragen aan capacity building. Hierbij wordt samengewerkt met private kennisaanbieders. Activiteiten in dit domein dragen bij aan feed-back vanuit de praktijk naar het onderzoek.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!