Informatietype:
Project
Thema:
Nieuwe industriele processen
Unit:
Energy & Materials Transition

CO2-reductie vraagt om verbetering van industriële processen

Status project

Juli 2021 - heden (3 jaar)

In samenwerking met

WFBR, Carbogen AmCIS, Waterfuture, ESKA, Huhtamaki, VNP, TechnipFMC, Pervatech en RUG

Veel industriële processen maken gebruik van ontwatering, drogen en selectieve verwijdering van opgeloste stoffen voor productconcentratie, voor het scheiden van vloeistoffen en het ontwateren van vaste stoffen. Het nadeel van deze technologieën is het gebruik van grote hoeveelheden warmte, vaak op hoge temperatuur en geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen. TNO en partners streven in het MOOI project Solidarity, samen naar kosten efficiënte CO2 reductie in de procesindustrie.

MOOI project SOLIDARITY

In het MOOI project SOLIDARITY, Process efficient Solid and Liquid Dewatering and Drying, werken TNO en partners samen om kosteneffectief drogen & ontwateren in de procesindustrie te demonstreren. Dit doen ze door technologie en innovaties in vloeistof-vaste stof en vloeistof-vloeistof scheidingen zodanig te combineren dat dit leidt tot minder gebruik van warmte en meer gebruik van (schone) elektriciteit en verbeterde procesefficiëntie.

Efficiënte procesindustrie

Het doel van het SOLIDARITY project is om de industrie te helpen de klimaatdoelstellingen te halen door de efficiëntie van hun industriële processen te verbeteren door kosteneffectief drogen en ontwateren in de procesindustrie aan te tonen door technologische ontwikkeling te combineren en innovaties in vloeistof-vaste stof en vloeistof-vloeistof scheidingen.

CO2-voetafdruk verkleinen

In de Nederlandse industrie wordt jaarlijks circa 200 PJ warmte van maximaal 200°C gebruikt om processtromen voor droog-, scheidings- en ontwateringsprocessen op te warmen. Het realiseren van de toekomstige energietransitie, inclusief een aanzienlijk verminderde CO2-voetafdruk, vereist een combinatie van elektrificatie en verbeterde energie-efficiëntie van thermische processen voor het drogen en ontwateren van industriële stromen.

Warmtevraag verminderen

Het uiteindelijke doel van de ontwikkeling, waarin het SOLIDARITY-project een belangrijke stap moet maken, is gericht op het op termijn verminderen van de warmtevraag in industriële processen met 30-40% en het gebruik van meer duurzame elektriciteit. Het emissiereductiepotentieel wordt daarmee circa 3-5 Mton CO2 per jaar, ervan uitgaande dat de elektriciteit die nodig is om de technologieën aan te drijven, duurzaam (CO2-neutraal) is opgewekt.

Reden voor deze samenwerking

TNO heeft een tweeledige missie: de energietransitie versnellen en de concurrentiepositie van Nederland versterken. Het SOLIDARITY-project draagt aan beide bij. Het is met name het doel van TNO om de implementatie van energie-efficiënte technologieën voor drogen en ontwateren in de Nederlandse en Europese industrie te versnellen als sleuteltechnologie om de concurrentiepositie van de industrie te vergroten en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Faciliteiten en onderzoek in de praktijk

TNO heeft voldoende onderzoeksfaciliteiten om de technologie in de praktijk te testen.

In 2020 is bij TNO het Mollier-lab opgericht: ontwikkeling en valorisatie van innovatieve en energiezuinige droog- en ontwateringstechnologieën. Er is geïnvesteerd in pilotfaciliteiten voor relevante technologieën onder industriële omstandigheden, zoals sproeidrogen, papierdrogen en pervaporatie.

Concreet wordt een verplaatsbare pervaporatie-pilot installatie voor 1 m2 membraanoppervlak ontwikkeld, die zal worden gebruikt voor testen op locatie in het SOLIDARITY-project.

TNO heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van energiezuinige technologieën en processen. In het SOLIDARITY-project zal TNO gebruik maken van haar kennis over ontwatering & drogen van papier, de kennis van de bij TNO ontwikkelde HybSi® pervaporatiemembranen en haar infrastructuur voor membraankarakterisering en -testen.

Impact van het SOLIDARITY-project

  • 45-55% energie in de industrie wordt gebruikt voor scheiding
  • 80% thermische scheidingen
  • 31% droog- en ontwateringsprocessen

Laat je verder inspireren

49 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO ontwikkelt methode om biokoolstof te produceren

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024
TNO heeft een methode ontwikkeld om schone koolstof te maken. De “EnerChar”-methode maakt het mogelijk om op grote schaal biokoolstof te produceren met verschillende eigenschappen.

Nieuwe technologie combineert maken biokoolstof voor de industrie met negatieve emissies

Informatietype:
Artikel

Tien wetenswaardigheden over CO2 afvang en opslag (CCS)

Informatietype:
Insight
18 oktober 2023

Voordelige productie van hernieuwbare DME met groene stroom en CO2

Informatietype:
Nieuws
7 september 2023

Nederland wereldwijde hub voor waterstofimport, transport en opslag

Informatietype:
Insight
7 augustus 2023