Dr. ir. Kay Cesar
- PV Modules & Applications
Onder exploitatie en onderhoud, ook bekend onder de Engelse afkorting O&M (operations and maintenance), bestaat niet alleen uit werkzaamheden om uitval van de apparatuur te voorkomen maar ook assetmanagement en groenbeheer. Dat laatste neemt in belang toe. Grootschalige integratie van zonne-energie in het landschap is nodig voor de energietransitie, maar vergt wel zorgvuldige en verantwoorde inpassing. Het Nationaal Consortium Zon in landschap, een initiatief van TNO, en richt zich daarom op ruimtelijke kwaliteit, biodiversiteit en meervoudig landgebruik (agri-pv).
Regulier onderhoud gebeurt nu doorgaans volgens de richtlijnen van de fabrikant om zo ook binnen de garantiebepalingen te blijven. Maar ondanks het volgen van deze voorschriften kan dit onnodig veel onderhoud betekenen, met alle kosten van dien. Toch kan dit niet altijd voorkomen dat onderdelen zoals panelen en vermogenselektronica stuk gaan. Om beide ongewenste situaties te voorkomen zou de eigenaar van de panelen moeten weten op welke termijn waar een defect te verwachten is. Exact voorspellen wanneer ingrijpen nodig is scheelt onnodig preventief onderhoud, zoals inspecties door een onderhoudstechnicus.
TNO ziet mogelijkheden de beheerskosten voor zonneparken te reduceren door een systeem waarin gestandaardiseerd en automatisch keuzes voor besluitvorming rond onderhoud met bijbehorende kosten en opbrengsten zijn ondergebracht. Mede hiervoor worden er de komende tijd zes test-zonneparken gebouwd in samenwerking met LC Energy, Wageningen University & Research, Eelerwoude, en SolarCentury in het project SolarEcoPlus. Dit richt zich met name op het effect van zonneparken op de bodemkwaliteit en biodiversiteit, maar is tevens goed bruikbaar om onderzoek te doen op het gebied van onderhoud. Er komen achttien opstellingen met verschillende typen zonnepanelen die worden uitgerust met hypergevoelige sensoren. Die gaan veel data opleveren over hoe de panelen inclusief alle componenten als elektronica zich onder uiteenlopende omstandigheden gedragen.
TNO gaat deze gegevens gebruiken om modellen en digitale applicaties te ontwikkelen. Metingen in het park geven inzicht in verouderingsmechanismen, op basis waarvan optimale onderhoudsschema’s zijn te maken. Dat bespaart de eigenaar geld en kan fabrikanten helpen hun producten te verbeteren. Het ontwikkelen van een methode voor optimaal onderhoud is voor TNO een logische vervolgstap na, met het voormalige ECN, decennia lang aan de wereldtop mee te draaien om pv-technologie van lab naar succesvolle toepassing te brengen. Ook heeft TNO eerder modellen ontwikkeld om opbrengst van panelen in de tijd te koppelen aan de stroomprijs.
Neem contact op met Kay Cesar
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!