Microbiology & Systems Biology

Microbiology & Systems Biology (MSB) is een innovatieve groep die internationaal erkend wordt in het bedenken van oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en biotechnologie. MSB gebruikt zijn breed inzetbare expertise om tailormade innovaties tot stand te brengen voor bedrijven werkzaam in de agro & food, personal care, chemie, biotechnologie en farma.

We gebruiken systeembiologie om verbanden in complexe biologische processen te begrijpen. We zijn sterk in de ontwikkeling van indicatoren van biologische en pathogene processen (inflammatie, voedselbederf). In samenwerking met andere TNO-afdelingen putten we uit een brede collectie van state of the art analytische platforms die worden toegepast op een brede collectie van in vitro en in vivo modellen van ziekte en gezondheid. Hiermee pakken we complexe vraagstukken uit het bedrijfsleven aan (zie downloads). We kijken bijvoorbeeld of voedingsmiddelen gezonde effecten hebben op darm- en mondmicrobiota of gezondheid bevorderen in muismodellen voor hart- en vaatziekten, landbouwhuisdieren en mensen. We gebruiken systeembiologie ook om natuurlijke voedingsmiddelen te vinden die voedselbederf remmen. Daarnaast wordt systeembiologie ingezet om industriële bioprocessen te optimaliseren en methodes te ontwikkelen om biomassa om te zetten in basismoleculen (building blocks en biofuels).

Onze expertise

De brede expertises van MSB ontwikkelen zich onder de volgende TNO-innovatiegebieden (zie links): Voedingsinnovaties

 • Gezondheid: vermindering van zout, vetzuren en suikers. Meten van effecten van voeding op gezondheid voor onderbouwing van health claims.
 • Veiligheid: snelle detectie van voedselbederf en -vergiftiging, verbeteren houdbaarheid, alternatieven voor antibiotica.
 • Duurzaamheid: clean label, vervanging additieven door natuurlijke ingrediënten.
 • Biomedische innovaties
 • Diagnose: biomarkers voor gezondheid en ziekte.
 • Behandeling en preventie: behandeling op maat, gezondheid in stand houden.
 • Voorspellen en modelleren van gezondheid en ziekte.
 • Drug development: Holistische (pre)klinische toxicologische en effectiviteitstudies van geneesmiddelen, dierstudies verkorten.

Industriële Innovaties

 • Bioproces intensificatie: efficiëntere en snellere productie van biomoleculen door micro-organismen.
 • Biobased economie: het omzetten van biomassa in veel gebruikte basismoleculen.

In de praktijk

We behoren tot de top in toegepaste systeembiologie, microbiologie en biotechnologie. We zijn partner in diverse (inter-)nationale netwerken en public private partnerships. In veel markten werken we voor de top10 grootste bedrijven. We staan bekend om onze professionaliteit en excellente projectmanagement. Een selectie van uitgevoerde projecten:

 • Testen van voedingsproducten om gezondheid van mensen te behouden.
 • Optimalisatie van yoghurt- en kaasstarterculturen.
 • Detectie van Legionella in drinkwater en Campylobacter in voedsel.
 • Natuurlijke alternatieven voor antibiotica in de veterinaire sector.
 • Testen van voeding op effecten op de darmflora van katten.
 • Efficiëntere bioproductie van enzymen en metabolieten.
 • Ontrafelen van inflammatieprocessen tijdens vaccinatie.
Kennis

Biorizon als nieuwe weg naar bioaromaten

Technologieën ontwikkelen en opschalen om de commerciële productie van aromatische verbindingen uit biologisch afval in 2025 mogelijk te maken. Daarop richten VITO en TNO zich in het shared research centre... Lees verder
Downloads
Nieuws

Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik

06 augustus 2018
Vandaag werd de ‘Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’ gelanceerd door een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift BMC Gastroenterology.  Medische zorgverleners,... Lees verder
Nieuws

Bart Keijser bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology

16 maart 2015
Dr. ir. Bart Keijser, microbioloog bij TNO in Zeist, is per 1 maart 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Oral Systems Biology binnen de Faculteit der Tandheelkunde - ACTA van de Universiteit van Amsterdam... Lees verder
Nieuws

DNA profielen brengen drinkwater ecosystemen in kaart

13 februari 2015
TNO heeft met drinkwaterbedrijf Vitens het DNA profiel van 32 van de ruim 100 grondwaterwinningen van Vitens in kaart gebracht. Daarmee krijgt Vitens, ’s lands grootste waterbedrijf, als eerste bedrijf... Lees verder

Expertisegroepen
Contact

Dr. Roy Montijn

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.