Naast ondersteuning bieden aan mensen die zware beroepen uitoefenen kunnen innovatieve technologieën als augmented reality, exoskeletten of bijvoorbeeld cobots (robots die samen met mensen taken uitvoeren) mensen met een beperking ondersteuning geven waardoor ze werk kunnen doen dat anders niet mogelijk of te ingewikkeld is. Samen met Cedris en het SBCM heeft TNO de Kennisalliantie Inclusie & Technologie (KIT) opgericht om gezamenlijk een aantal pilotprojecten op te zetten.
Een tweetal pilots heeft al de nodige informatie opgeleverd over de mogelijkheden van inclusieve technologie. Mensen met een beperking konden dankzij de technologische ondersteuning inderdaad meer verschillende werkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld door lastige taken over te laten nemen door robots die mensen zij wel zelf konden bedienen, of doordat bij complexe taken een Operator Support System (OSS) de handelingen van de medewerkers volgt en hen met lichtbeeldaanwijzingen stap voor stap de weg wijst.
Juist ook omdat de eerste pilots succesvol zijn, ontstaan er vele onderzoeksvragen over de bruikbaarheid van dergelijke technieken. Voor wie werkt het wel en voor wie niet? Hoe flexibel zijn de technologieën in te zetten? Welke investeringen zijn nodig in de begeleiding en training van de medewerkers en wat zijn de kosten voor apparatuur? Lonen deze investeringen? Wat zijn de maatschappelijke kosten en baten?
Om bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden, zet TNO een multidisciplinair team in, bestaande uit TNO-experts op het gebied van duurzame inzetbaarheid, ergonomie, mens-machine interactie, mechanical engineering en inclusiever ondernemen. Gezamenlijk moeten zij tot een goed wetenschappelijk onderbouwd beeld komen over welke technologieën geschikt (te maken) zijn voor welke kwetsbare groepen. Met daarbij uiteraard ook aandacht voor de effecten ervan op de verschillende doelgroepen en een meetwijze om maatschappelijke kosten en baten in kaart te kunnen brengen.
Ben je een ondernemer die wil bijdragen aan de werkgelegenheid voor mensen uit kwetsbare groepen en zet je technologie in ter ondersteuning van uw werknemers of heb je hier interesse in, neem dan contact op met TNO om samenwerkingsmogelijkheden te bespreken.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!