De Nederlandse jeugd wordt steeds dikker. Het aantal te dikke kinderen is tussen 1997 en 2004 sneller gestegen dan ooit, zo blijkt uit een recente studie van TNO en VUMC onder 4-15 jarigen. Deze trend vraagt om nieuwe instrumenten voor signalering en monitoring van overgewicht. TNO ontwikkelde een BMI-meter voor kinderen.

Overgewicht en obesitas worden uitgedrukt aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Voor volwassenen is sprake van overgewicht als de BMI groter is dan 25, en is er sprake van obesitas bij een BMI groter dan 30. Het bepalen of een kind overgewicht heeft, is bewerkelijker. Bij hen hangen de criteria af van leeftijd en geslacht.

Nieuwe BMI-meter voor kinderen

Met steun van het Loosco fonds heeft TNO een nieuw concept ontwikkeld: LukaRotor. LukaRotor staat voor een methode die berekeningen en table-lookups integreert tot tastbare instrumenten met één of meerdere roterende schijven. In samenwerking met het Centrum Eetstoornissen Ursula verschijnt binnenkort het eerste product op basis van LukaRotor: de BMI-meter voor kinderen. De BMI-meter geeft met één handeling antwoord op de vraag in welke BMI klasse het kind valt. Er zijn 7 BMI-klassen: twee voor ondergewicht, één voor normaal gewicht, één voor overgewicht, en drie voor obesitas. De BMI meter vereist de volgende invoer: leeftijd, lengte, gewicht en geslacht van het kind.

Bestellen

De BMI-meter voor kinderen is bedoeld voor professionals in de JGZ en te bestellen bij GGZ | Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.

Contact

Prof. dr. Stef van Buuren