Sinds 1987 doet TNO epidemiologisch onderzoek naar de mondgezondheid van kinderen. Wat blijkt? Het gaat in de loop van de tijd weliswaar niet slechter, maar er valt nog zeer veel te verbeteren. Zo heeft 40 procent van de vijfjarigen gaatjes of gaatjes gehad, en datzelfde geldt voor maar liefst 84 procent van de jongvolwassenen. Bovendien zien we grote sociaaleconomische verschillen.

Samenwerken?

Neem contact met ons op

Contact opnemen

Annemarie Schuller, senior onderzoeker Child Health: “Mondgezond, een leven lang. Dat willen we voor iedereen bereiken. En het is ook echt mogelijk, want cariës is vrijwel altijd te voorkomen. Een goede mondgezondheid begint al bij de eerste tandjes die doorbreken.”

GigaGaaf

Goede gewoonten aanleren is veel makkelijker dan slechte gewoonten afleren. Daarom is het belangrijk om ouders zo vroeg mogelijk voor te lichten over gezond gedrag. Dat doen we met het project GigaGaaf, dat we samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit uitvoeren. Hieraan werken tandartspraktijken in Oost-Groningen, Jeugdtandzorg West in Den Haag en consultatiebureaus in Oost-Groningen en Den Haag mee.

Tot nu toe was het advies om naar de tandarts te gaan met kinderen vanaf ongeveer twee jaar, als het melkgebit compleet is. De consultatiebureaus van GigaGaaf verwijzen alle ouders met kinderen van zes maanden al door naar mondzorgprofessionals. De professionals stemmen hun aanpak vervolgens volledig af op de individuele gevallen: sommige ouders hebben intensievere begeleiding nodig dan andere. Met deze strategie proberen we de mondgezondheid van kinderen te verbeteren en de sociaaleconomische verschillen daarin te verkleinen.

Kosteneffectiviteit onderzoeken

Als kinderen al vanaf zes maanden naar de tandarts gaan, kost dat extra consulten. Daarom onderzoeken we ook de kosteneffectiviteit van dit project. Een gaatje in het blijvend gebit kost over het hele leven gezien ongeveer € 1800: de vulling moet af en toe vervangen worden, misschien is er een wortelkanaalbehandeling nodig of een kroon. Preventie kan dus veel kosten besparen.

Samenwerking

De mondzorgmedewerkers van TNO hebben veel kennis van public oral health, met als speerpunt kwetsbare groepen. Wij zijn een betrouwbare partner van professionals en beleidsmakers. Zo voeren wij het epidemiologisch onderzoek ‘Kies voor tanden’ uit in opdracht van het Zorginstituut Nederland. Ook samenwerken? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

Ons werk

Kies voor Tanden

'Hoe zien de gebitten van kinderen en jongvolwassenen er uit?' Dit is de centrale vraag in het project 'Kies voor Tanden' dat TNO uitvoert in opdracht van Zorginstituut Nederland (voorheen CVZ). Lees verder
Nieuws

Verzorging kindergebit lijkt te gaan lijden onder corona-lockdown

04 september 2020
Meer snoepen en zoete drankjes en minder poetsen lijkt een gevolg te zijn voor de tandverzorging van kinderen van de corona lockdown-fase. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en de Universiteit Groningen... Lees verder

Contact