Opto-mechatronics

TNO's afdeling opto-mechatronica ontwerpt, realiseert en test mechatronische systemen voor optische toepassingen waarbij extreme stabiliteit, uiterst nauwkeurige en snelle beweging, en / of gebruik in extreme omgevingen is vereist. De belangrijkste terreinen van expertise die TNO beheerst zijn precisiemechanica, mechatronica en control. Opto-mechatronica heeft systemen gebouwd voor de ruimtevaart, astronomie, semicon en voor kernfusie-projecten.

TNO vertaalt wensen van de klant naar technische eisen. Dit in combinatie met kennis van de markt en technische risico's levert waardevolle projecten. Onze interdisciplinaire aanpak voor systeemarchitectuur, design, productie en testen is van grote waarde. De belangrijkste disciplines zijn precisiemechanica, mechatronica en control. Precisiemechanica richt zich op het bereiken van extreme structurele stabiliteit, specifieke stijfheid en voorspelbare bewegingen. Wij hebben kennis van monteren van optiek, precisie ontwerpprincipes en voorspellen van de systeemstabiliteit. Precisie mechatronica richt zich op het realiseren van zeer stabiele positionering en/of nauwkeurige beweging. Wij combineren dynamische systeemanalyse en ontwerpmethodiek met kennis van en ervaring met metrologie, sensoren en actuatoren. Control zorgt voor verdere verhoging van de prestaties. TNO richt zich, buiten PID- en MIMO control en hun implementatie, op optimale -, niet-lineaire - en adaptieve control.

 • Ruimtevaart en Astronomie
  Eisen voor opto-mechatronische systemen worden steeds strenger. TNO levert high-end opto-mechatronische subsystemen en is betrokken bij zowel de conceptuele ontwerpfase als bij het leveren van de uiteindelijke hardware.
 • Semicon
  Naast het verstrekken van high-end subsystemen voor EUV-lithografie technologie, adresseert TNO nieuwe lithografie concepten. De ervaring van het werken aan de systemen voor de front-end markt wordt tegenwoordig ook toegepast voor de back-end markt.
 • Big Science
  TNO realiseert projecten voor kernfusie (reactoren ITER, W7-X en JET). Onlangs zijn ontwikkelingen voor een toekomstige deeltjesversneller (CLIC) voor CERN en geleidingen voor ESRF bundellijnen voorgesteld.
 • Medische Instrumentatie
  Medische instrumentatie, zoals de haptische chirurgische instrumenten en beeldvormende apparatuur kennen meestal hoge stabiliteit- en nauwkeurigheideisen en zijn vaak actief in extreme omgevingen (autoclaaf, MRI-scanners).
OTA

TNO weet hoe systemen die aan extreme eisen moeten voldoen, ontworpen, gefabriceerd, getest en geleverd moeten worden.

GAIA AFMA

TNO heeft Autocollimating Flat Mirror Assembly (AFMA) ontworpen en gebouwd voor ESA, het simuleert GAIA's rotaties in de ruimte in drie richtingen. De nauwkeurigheid aan de belangrijkste scanrichting is bijzonder hoog: 3,2 nrad per 4,4 s.

OTA voor de ESO's VLT

OTA bestaat uit een a-thermische 20x optische bundelvergroter met door TNO gemaakte a-sferische lens van Ø380 mm en een zeer stabiel spiegel-richtmechanisme. De eerste OTA is onlangs getest tot grote tevredenheid van onze klant.

Kolibrie

TNO heeft met Mecal een oplossing ontwikkeld dat ongewenste trillingen in hightech machines met een factor 30 onderdrukt. Ook bij lage frequenties, terwijl de robuustheid voor o.a. bewegingen van de machine wordt behouden. Een belangrijk onderdeel is de speciaal ontworpen sensor met zeer laag ruisniveau.

Nieuws

Hightech met licht; fotonica blinkt uit in Nederland!

06 september 2018
Het Dutch Optics Centre (DOC) in Delft is het expertisecentrum voor hightech optica en optomechatronica in Nederland. Bij DOC, dat een initiatief is van TNO en TU Delft, zijn inmiddels 300 bedrijven aangehaakt... Lees verder
Nieuws

TNO breidt haar optische en opto-mechatronische activiteiten uit naar Eindhoven

09 maart 2017
Binnen het Dutch Optics Centre van TNO, TU Delft en andere kennisinstellingen, bevinden zich uitstekende onderzoeksfaciliteiten voor de ontwikkeling van opto-mechanische componenten voor high-precision... Lees verder

Expertisegroepen

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Wij gebruiken anonieme cookies om het gebruik van onze site te verbeteren. Ons privacystatement is aangepast aan de nieuwe privacywetgeving in de EU.