Ons werk

Naar een slimme fabriek van de toekomst

Het interreg project FOKUS verbindt kennis, faciliteiten en technologieën van vijf praktijklabs in Nederland en Vlaanderen op het gebied van productietechnologie (o.a. augmented reality (AR), cobots en connectiviteit. (MKB) bedrijven kunnen gebruik maken van deze kennis en faciliteiten om innovaties te ontwikkelen en te implementeren zodat ze kunnen transformeren naar een Fabriek van de Toekomst.
Nieuwe vormen van mens-robot samenwerking en augmented reality ondersteuning in assemblage bieden voordelen in productiviteit en kwaliteit

FOKUS: Fabriek van de Toekomst

Nieuwe technologieën, aanstormende concurrentie vanuit opkomende markten, steeds hogere consumenteneisen vereisen herinrichting van de fabriek en de productieketen met hogere flexibiliteit, diversiteit en kwaliteit.
In het Interreg project FOKUS bundelen kennisinstellingen TNO, Sirris, Flanders Make, KU Leuven, Open Manufacturing Campus en industriepartners FME, Agoria, HighTech NL en Brainport Industries de krachten. Het project richt zich actief op 2 sleuteltechnologieën namelijk:
1. flexibele operator ondersteuning op de werkplek: collaboratieve robots en augmented reality (AR) ondersteuning in high mix low volume productieomgevingen.
2. geconnecteerde werkplekken en machines: slimme integratie en connectie van machines op de werkplek in de context van complexe hoogwaardige componenten.

Mens-robot samenwerking en augmented reality in assemblage

Bedrijven kunnen gebruik maken van de kennis en infrastructuur in praktijklabs om applicaties op deze 2 thema’s samen met de kennispartners te ontwikkelen, te testen en te implementeren als stap naar een Fabriek van de Toekomst. De praktijklabs binnen Fokus zijn het Fieldlab Flexible Manufacturing (op de Brainport Industrie Campus Eindhoven), Smart & Digital Factory Application Lab (Diepenbeek), The Ultimate Factory (Brugge) en de Open Manufacturing Campus (Turnhout). Deze praktijklabs zijn uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van connectiviteit en operator ondersteuning. Daarnaast is het mogelijk om binnen FOKUS een brede Fabriek van de Toekomst scan uit te voeren. U kunt zich hiermee als bedrijf spiegelen aan anderen en in kaart te brengen waar u als bedrijf kunt verbeteren. FOKUS partners kunnen u als bedrijf ondersteunen bij het opstellen van implementatieplan.

Fieldlab Flexible Manufacturing Eindhoven

Op de Brainport Industrie Campus wordt vanaf 1 maart 2019 het Fieldlab Flexible Manufacturing gevestigd. Op deze campus gaan kennisinstellingen samen met opleidingen en MKB ondernemingen samen nieuwe innovaties aanjagen om zo de (Zuid) Nederlandse maakindustrie concurrerender te maken. TNO zal in het kader van FOKUS op de BIC nieuwe vormen van operator ondersteunde technologie demonstreren en evalueren. Voorbeelden zijn o.a. collaboratieve robots die samenwerken met mensen in een manuele assemblage cel, adaptieve projectietechnologie die medewerkers helpt om sneller in te leren en slimme brillen die operators bij complexe assemblage taken tijdelijk kunnen ondersteunen. TNO kan bedrijven ondersteunen bij het kiezen van de juiste technologie, kleinschalige haalbaarheidsstudies uitvoeren en effecten op performance en medewerker vaststellen in korte-termijn effectstudies.

Mens-robot samenwerking bij het aanreiken van materiaal tijdens assemblage

Interesse?

Bent u een (MKB) maakbedrijf en wilt u gebruik maken van de faciliteiten of meer weten over de mogelijkheden binnen het FOKUS project neem dan contact op met Tim Bosch.

Expertise

Sustainable Productivity & Employability

De Expertisegroep Sustainable Productivity and Employability verbetert de duurzame arbeidsproductiviteit in organisaties. Met duurzaam bedoelen we dat oplossingen aansluiten bij wat bijdraagt aan gezondheid... Lees verder

Contact

Dr. Tim Bosch

  • maakindustrie
  • foutloos produceren
  • productie ergonomie
  • mens robot samenwerking
  • flexibel manufacturing

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.