Een digitale replica bouwen van een industrieel proces, die zo goed is dat het maakbedrijf zijn besluiten voor het échte proces erop kan baseren. Onder de noemer Digital Twinning brengt TNO data, modellen en het bedrijfsproces bij elkaar en creëren we een digitale levenscyclus naast de fysieke levenscyclus.

Van data in de fabriek tot flexibel programmeren – alles draait tegenwoordig om digitalisering. Zolang de Nederlandse maakindustrie producten, machines en mensen slim aan elkaar koppelt en de allernieuwste technologieën toepast, kan zij haar internationale concurrentiepositie behouden. Digital Twinning is een van de aandachtgebieden waarmee TNO dat mogelijk maakt.

Dingen niet in het echt hoeven te doen

“Met Digital Twinning doen we onderzoek om dingen digitaal te kunnen doen, zodat we die niet in het echt hoeven uit te voeren. Of kunnen we zo voorkomen dat die situaties zich in het echt voordoen”, legt Jeroen Broekhuijsen van TNO uit. “Neem een dijk waarnaar je onderzoek doet. Die ga je niet even laten doorbreken met alle nare gevolgen van dien. Dat móét je digitaal doen. Zo ook met de machines in je fabriek, of juist met de machines voor ze naar de klant gaan.”

De centrale vraag die aan Digital Twinning voorafgaat, is wat een ondernemer wil bereiken. Voor de een is dat de mogelijkheid om een virtueel product in een 3D-animatie heel nauwkeurig te analyseren, zodat je zeker weet dat het heel blijft tijdens het gebruik. Voor de ander betreft het de kans om het productieproces te volgen, analyseren en te vergelijken met de twin die het optimale proces uitrekent om zo de planning te optimaliseren en doorlooptijden te verkorten. Zo zijn er tien verschillende doelen die TNO vaak in de praktijk tegenkomt.

Digital Twin-technologie in zeven stappen

Is het doel vastgesteld, dan volgt de vraag van welk onderdeel de ondernemer een Digital Twin wenst te maken. Daarvoor ontwikkelde TNO een methodiek met zeven stappen, waarbij onder meer aan de orde komt welke informatie nodig is om een Digital Twin te maken en hoe we ervoor zorgen dat hij ook accuraat genoeg is. En tot slot: welk besluit de ondernemer gaat nemen met de uitkomst van de Digital Twin-technologie.

Hiervoor organiseert TNO workshops, waarin samen met ondernemers het stappenplan wordt bekeken. Broekhuijsen: “Na een paar middagen heb je jouw plan klaarliggen om aan de slag te gaan. Dat is dus hartstikke praktisch. Daarnaast hebben we expertise in huis om te helpen bij de ontwikkeling van modellen of om data uit machines te ontsluiten.”

Kosten drastisch verlagen

Bedrijven die in de praktijk aan de slag willen om daarvan te leren, zijn van harte welkom bij de diverse fieldlabs waar TNO actief is. Het fieldlab Digital Factory Composites richt zich bijvoorbeeld op de digitalisering van het productieproces van composiet producten om de kosten drastisch te verlagen en de toepassing van composieten in veel meer producten mogelijk te maken.

Ook in Europees verband is TNO actief. “We zijn een van de trekkers van een groot EU-project”, vervolgt Broekhuijsen. “Daarin onderzoeken we wat er nodig is om mkb’ers in staat te stellen om de Digital Twin-technologieën te omarmen. Bovendien bieden we een assessmenttool, waarmee bedrijven hun digitaliseringsvisie bepalen. Want zonder die visie kun je er bijna niet aan beginnen.”

Heel veel varianten van Digital Twin-technologie

Succesverhalen zijn er te over. Zo stelt TNO met een bedrijf in programmable logic controllers (PLC’s) alle data die in die aansturing nodig is buiten de machine beschikbaar. Zo kan de monteur bij een eventuele storing op afstand de juiste diagnose stellen. Of denk aan het virtueel nabouwen van een machine in 3D, zodat het bedrijf het productieproces kan nabootsen en optimaliseren.

“Zo zijn er heel veel varianten van Digital Twins”, besluit Broekhuijsen. “We richten de IT in om data aan modellen te koppelen, zodat je allerlei scenario’s kunt doorrekenen. En aan de hand van de uitkomsten neem je de juiste beslissingen. Soms hebben bedrijven zelf een model, soms bouwen wij het. Soms hebben zij zelf data, soms helpen wij ze daaraan. Het kan allemaal.”

Meer weten of deelnemen?

Wil je als integrator, dan wel als eindgebruiker in de maakindustrie samen met TNO aan de slag om met Digital Twinning meters te maken voor de digitale fabriek van de toekomst? Bekijk de projecten op onze website of neem direct contact op met Jeroen Broekhuijsen.

Aan de slag met Digital Twinning?

Contact opnemen
Ons werk

Smart and Connected Factory: data gebruiken om de fabriek te verbeteren

Veel maakbedrijven zijn op zoek naar manieren om first-time right en flexibel unieke producten te produceren tegen een prijs die kan concurreren met massaproductie. Smart Industry biedt kansen om dit... Lees verder
Contact

Jeroen Broekhuijsen