Ons werk

Effectieve mens robot samenwerking en augmented reality support

Om als maakbedrijf in Nederland concurrerend te blijven is flexibele en efficiënte productie cruciaal. Nieuwe technologieën zoals robots en augmented reality ondersteunen medewerkers om snel en foutloos te werken. Een effectieve taakverdeling en samenwerking tussen mens en robot is hierbij cruciaal. TNO heeft kennis, software tools en demonstrators op het gebied van aansturing van robots, medewerkers en AR op de productie werkplek.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Vraag hier meer informatie aan over wat TNO voor u kan betekenen

Contact opnemen

Binnen het EU-project Horse zijn nieuwe kennis en tools ontwikkeld (het Horse Framework) voor aansturing en samenwerking tussen mensen, robots en digitale ondersteuning zoals augmented reality op de productievloer.

Bent u geïnteresseerd in een demonstratie dan kunnen we u vanuit Horse TNO competence centre in het Fieldlab RoboHouse de volgende concrete zaken laten zien:

- Fysieke assemblage werkplekken waarin mensen, robots en augmented reality (AR) samenwerken bij het samenbouwen van diverse voorbeeldproducten.

- Het Horse Framework, bestaande uit MPMS en de Horse messagebus voor aansturen van processen op niveau van de fabriek/productielijn.

- TNO step scheduler voor het aansturen en toekennen van acties aan verschillende actoren zoals mensen, robots, machines en werkinstructies op het niveau de werkplek.

Uitvoerig getest door TGI

TNO AR demonstrator en het Horse Framework worden getest bij Thomas Regout

De TNO AR demonstrator en het Horse Framework zijn getest en geëvalueerd bij Thomas Regout International in Maastricht. Thomas Regout International is een (MKB) bedrijf dat hoogwaardige hoogwaardige telescoop geleidesystemen ontwikkelt en produceert. TRI heeft een aantal jaren geleden bewust gekozen om hier in NL te produceren en is volop in transitie naar een flexibele fabriek van de toekomst. Diverse robot toepassingen zijn geïntroduceerd bij tussentijds handling van halffabricaten. Augmented reality (AR), als instructie ondersteuning, is getest bij de assemblage van complexe gereedschappen voor de productiemachines.

TNO opstelling bij RoboHouse (Delft): mens-robot-AR samenwerking in productie

Er zijn zeer veel gereedschapsconfiguraties door de grote productvariatie. Het kost nu maanden om operators in te leren. En de kans op fout plaatsen (met name oriëntatie) van onderdelen is bij onervaren medewerkers groot. In de test werden onervaren medewerkers stapsgewijs geïnstrueerd via geprojecteerde werkinstructies (tekst en afbeeldingen) op het werkblad, het product zelf en op de bakjes met onderdelen. Uit de evaluatie bleek dat zonder extra uitleg onervaren medewerkers instaat waren de blokken samen te stellen, zonder fouten in het eindproduct. De onervaren medewerkers hadden tijdens de test 1,5x langer nodig dan ervaren medewerkers. TRI verwacht dat met dit systeem de inleertijd zal verkorten van maanden naar enkele weken.

Wat TNO voor uw proces kan betekenen

Wilt u meer weten wat deze technologieën voor uw proces kunnen betekenen? De volgende zaken zijn mogelijk:

- Een demonstratie van de TNO werkplek opstellingen en aansturing software binnen RoboHouse

- Een workshop of werksessie in RoboHouse met vertegenwoordigers uit uw bedrijf. Hierin verkennen we gezamenlijk, aan de hand van een voorbeeldproduct en proces uit uw bedrijf, de mogelijkheden voor robotisering en AR operator support

- Het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie in de demo opstelling met een voorbeeldproduct uit uw bedrijf, inclusief inschatting van kosten en baten.

- Advies over de benodigde IT-architectuur om implementatie binnen uw bedrijf mogelijk te maken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Vraag hier meer informatie aan over wat TNO voor u kan betekenen

Contact opnemen
Contact

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.