Social eXtended Reality ofwel Social XR staat op het punt om door te breken in de markt. Het laat de afstanden tussen mensen voorgoed verdwijnen en opent de sluizen voor een stortvloed aan ongekende nieuwe mogelijkheden in bijvoorbeeld IT, media, zorg en mobiliteit.  

Baanbrekende XR-technologie voor een Smart Society

Ontdek hoe we maatschappelijke uitdagingen kunnen aanpakken met social XR.

Download paper

Zo werkt een Augmented Reality belsysteem.

Wat is Social XR (Extended Reality)?

Extended Reality is de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Op zichzelf zijn dat nu al alledaagse technieken. AR ‘zit’ nu al in alle moderne smartphones en tablets, goede VR-headsets kun je gewoon kopen terwijl je net zo makkelijk kunt gamen met tussenvorm MR.

Koppel je die technologieën aan een communicatieplatform, dan doe je nog iets meer: je laat de fysieke en virtuele wereld in elkaar overlopen en laat zo afstanden tussen mensen verdwijnen. Daar komt het sociale deel van Social XR vandaan. Nu doe je een videocall met een collega. Binnen afzienbare tijd voer je dat gesprek wellicht aan je keukentafel met een virtuele, 3D versie of avatar van je collega die voor je zit.

Waarom Social XR een enorme impact gaat hebben

De pandemie heeft de Social XR ontwikkeling een enorme boost gegeven. Daarbij vergroten we de inclusiviteit van onze maatschappij: iedereen kan makkelijker meedoen, zelfs als je een beperking hebt. Ook verkleinen we onze CO2-voetafdruk omdat we niet de deur uit hoeven te gaan.

Welke praktische toepassingen van Social XR zijn er?

De mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt. Laat mensen veilig een sportwedstrijd of concert bezoeken vanaf de sofa thuis. Verander zelfrijdende auto’s in thuisbioscopen. Beklim Olympus Mons op Mars, laat docenten en leerlingen virtueel lessen aan Harvard volgen en ze vervolgens samen bespreken.

Het kan voor tal van andere zaken gebruikt worden. Verbind via XR communicatie mensen en doorbreek hun isolement als ze door afstand of veiligheidsredenen elkaar niet kunnen bezoeken. Laat bijvoorbeeld een dokter een virtueel bezoek afleggen bij een COVID-19 patiënt in quarantaine.

Wat doet TNO op het gebied van Social XR?

TNO doet baanbrekend onderzoek op het gebied van Social XR. Met het TNO Early Research Programme voor Social XR ontwikkelen we de belangrijkste media- en netwerktechnologie om XR-communicatie mogelijk te maken. Dit onderzoeksprogramma stelt TNO in staat om samen met partners allerlei toepassingen rondom Social XR te ontwikkelen met het Social XR-platform van TNO. Daarbij is het doel om dit schaalbare open communicatieplatform verder te ontwikkelen. Iets waar zowel partners als gebruikers van profiteren.

In het TNO MediaLab zijn we op dit moment bezig om videostreaming klaar te maken voor de nieuwe realiteit. Daarbij kijken we naar nieuwe en verbeterde technieken voor opname- en weergave. Er is nog veel werk aan de winkel op bijvoorbeeld het gebied van codering, compressie, datatransport en synchronisatie. Ook bijkomende zaken als beheer van digitale rechten en privacy van de gebruikers komen aan bod.

Social XR in de praktijk

Dit is een schaalbaar, open, mobile-ready en AVG-proof XR-communicatieplatform. Gebruikers kunnen onder meer ondergedompeld worden in het tv-journaal en virtueel geteleporteerd worden naar de locatie van nieuwsitems. Demo’s met het platform trekken al jaren veel bezoekers op op toonaangevende beurzen als IBC & VRDays en hebben 2 jaar op rij de Best Exhibition Award van NEM ontvangen.

Samenwerken?

Vanwege de vele mogelijkheden nodigen we universiteiten, onderzoeksinstituten, bedrijven en innovators uit om mee te denken en werken aan nieuwe toepassingen en guidelines voor Social XR. Neem contact op met Omar Niamut voor de mogelijkheden.

Briljant idee? Laten we het realiseren!

Neem contact op met Omar Niamut voor de mogelijkheden.

Contact opnemen
Thema

Dichter bij elkaar dankzij digitale evolutie van onze Smart Society

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ook al zijn je naasten nu ver weg, via de XR-technologie van TNO, zullen we dichter bij elkaar komen dan ooit. TNO werkt samen met partners aan technologie en toepassingen rondom Social... Lees verder
Ons werk

Maakt technologie reizen straks overbodig?

Als we minder hoeven te reizen, wordt onze wereld schoner, veiliger en efficiënter. Daarom onderzoekt TNO disruptieve mobiliteitsconcepten als extended reality. Want als we elkaar vaker in een virtuele... Lees verder
Ons werk

ICT innovatie voor een beheersbare digitale samenleving

In een smart society werken overheden aan datagedreven oplossingen om de leefbaarheid, kwaliteit en concurrentiekracht van de maatschappij te verbeteren. Dat kan omdat onze digitale infrastructuur in Nederland... Lees verder
Ons werk

Digitale werelden en realiteit verbinden met social VR toepassingen

De wereldwijde corona lockdowns hebben ons laten zien dat, dankzij moderne technologie, een maatschappij kan functioneren zonder fysiek contact. We werken, borrelen en nemen diensten af via Skype, Zoom... Lees verder
Ons werk

Nieuwe generatie digitale diensten vraagt om optimalisering netwerkcapaciteit

We groeien meer en meer naar een ‘Smart Society’: een maatschappij waarin, door de juiste inzet van data, informatie tot stand komt. De video-conferencing tools van nu zullen verder evolueren naar Social... Lees verder
TNO Insights

Koningsnacht op afstand

26 april 2019
Koningsnacht 2035. Met vrienden een rondje vrijmarkt in Utrecht of langs de Haagse pleinen. Genieten van de muziek en proosten op het leven. Eén groot verschil: je bent niet in Den Haag maar beleeft alles... Lees verder
Contact

Dr. ir. Omar Niamut

  • Networks
  • social xr
  • xr technology
  • augmented/virtual reality