‘Zonder besluiten geen investeringen, en zonder investeringen geen innovaties. Bij het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken rondom o.a. mobiliteit, circulariteit en energie zijn veel partijen betrokken. Als unit Strategische Analyses & Beleid helpen wij overheden, sectoren en organisaties om benodigde besluiten te nemen met verschillende vormen van beslisondersteuning’, legt Suzanne van Kooten uit, managing director van de unit Strategische Analyses & Beleid. Binnen TNO brengen we daarvoor alle denkbare disciplines samen om cross-sectorale vraagstukken bij de kop te pakken om gewenste duurzame innovaties te realiseren.
Belangrijke elementen in de realisatie van duurzame innovatie zijn: afwegingen maken op basis van een integrale set van criteria en afstemming en inzicht tussen stakeholders onderling. Hierbij ondersteunen wij bedrijven ook bij het maken van strategische keuzes. Dat doen we door de waarde van innovaties voor relevante stakeholders inzichtelijk te maken en we gaan het gesprek aan hoe de stakeholders aan elkaar maximaal waarde kunnen toe voegen. Met deze inspanningen komt gezamenlijke en duurzame innovatie van de grond.
Onze kennis van, en ervaring met multidisciplinaire, multistakeholder projecten is voor Europese, nationale en regionale overheden reden om geregeld een beroep op ons te doen. Zo adviseren wij de Europese Commissie over het vormgeven van de innovatieagenda van de EU. Daarbij dragen wij kennis aan om te komen tot een volgende stap qua denken omtrent missiegedreven onderzoek en beleid. Dit soort activiteiten doen we zelfstandig als TNO en ook vaak samen met kennisinstellingen uit andere lidstaten. Zo coördineren we een groot Europees project waarin we de innovatievragen voor de energietransitie identificeren. Daarnaast dragen wij bijvoorbeeld ook bij aan economische verkenningen van regio’s, zoals de Metropoolregio Amsterdam.
Privacy is een voorbeeld van een complex maatschappelijk vraagstuk waarover TNO vanuit verschillende invalshoeken expertise levert. De overheid vraagt ons mee te denken over wetgeving die recht doet aan burgers en bedrijven. TNO ziet daarbij privacy niet als een struikelblok maar juist als een stimulans om te innoveren. Bijvoorbeeld om consumenten meer controle te geven over de diensten die zij afnemen. Centraal in de innovatie rond privacy staan thema’s als: responsible, empowering, secure, proactive, ethical, transparent, and cost & benefits. Op basis van deze uitgangspunten is bijvoorbeeld RESPECT4U ontwikkeld. Een tool die bedrijven en overheden helpt om te gaan met persoonlijke data.
Een andere vorm van innovatie waar wij ons op richten is het creëren van nieuwe businessmodellen. De door ons mede ontwikkelde grondstoffenscanner laat bedrijven zien in hoeverre afhankelijkheid van grondstoffen een risico voor ze vormt. Via het programma BE+ helpen wij bedrijventerreinen om energiepositief te worden, zonder dat dit invloed heeft op de cashflow van ondernemers. En zo zijn er nog legio voorbeelden van partijen die wij ondersteunen met het realiseren van nieuwe businessmodellen.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!