Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous digital infrastructure
Unit:
ICT, Strategy & Policy

Monitor draadloze technologie

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een degelijk, actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. De Monitor Draadloze Technologie bedient verschillende doelgroepen bij overheid en bedrijfsleven in Nederland en is bedoeld voor lezers met een algemene achtergrond in de telecommunicatie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Najaar 2023

Evenals in andere jaren bestaat de Monitor Draadloze Technologie uit twee schriftelijke rapportages. In de voorjaarseditie belicht TNO vooral een aantal draadloze technologieën vanuit voornamelijk technisch-inhoudelijk perspectief. De najaarseditie zal vooral gericht zijn op tendensen vanuit de gebruikers, providers, standaardisatie en nationale beleidsontwikkeling rond spectrumregelgeving.

Samenvatting Monitor Draadloze Technologie najaar 2023

Deze najaarseditie van 2023 (pdf) behandelt een verscheidenheid aan onderwerpen rond specifieke draadloze toepassingsmogelijkheden en -concepten die vooral ook van belang zijn voor Nederland. In die zin zijn de ontwikkelingen rond het realiseren van draadloze capaciteit op de Noordzee zeker typerend.

Centraal in het betreffende hoofdstuk staan het Connectivity Fieldlab North Sea (CFNS) en de pragmatische aanpak om op een organische wijze tot die realisatie te komen. Ook heeft het hoofdstuk over 5G-technologie voor eHealth een duidelijk actueel belang voor Nederland. Aan de hand van relevante bevindingen vanuit het Europese H2020-programma 5G-HEART wordt de progressie op dit onderwerp en de betekenis voor de gezondheidszorg behandeld.

Verder wordt, tegen de achtergrond van een diversificatie van de manieren waarop je tegenwoordig kunt televisiekijken, ingegaan op de ontwikkeling rond 5G Broadcast die abonnementsvrije omroepdistributie mogelijk kan (blijven) maken.

De recente beschikbaarheid van frequentiebanden voor private 5G-netwerken in Nederland geeft het hoofdstuk waarin de mogelijkheden voor deze netwerken worden toegelicht, hoge actualiteitswaarde. Last but not least bevat ook deze editie de jaarlijkse update op het gebied van standaardisatieactiviteiten binnen 3GPP.

Vorige TNO-rapporten Monitor Draadloze Technologie

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 1 t/m 5

Ontwikkeling Nationaal Groeifonds project 6G Nederland van start

Informatietype:
Nieuws
9 oktober 2023
Het Future Network Services consortium ontvangt voor de 1e fase 61 miljoen voor de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele netwerken: 6G.

Future Network Services ontvangt financiering uit Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
3 juli 2023

10 dingen die je moet weten over 6G

Informatietype:
Artikel

Ontdek hybride werken 2.0: virtueel vergaderen in de metaverse

Informatietype:
Insight
26 januari 2023

TNO ontvangt Research Grant van Meta voor onderzoek Social eXtended Reality (XR)

Informatietype:
Nieuws
7 december 2022