Informatietype:
Project
Thema:
Ubiquitous digital infrastructure
Unit:
ICT, Strategy & Policy

Monitor draadloze technologie

Met de Monitor Draadloze Technologie biedt TNO een degelijk, actueel en toegankelijk overzicht van de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling en inzet van draadloze technologie. De Monitor Draadloze Technologie bedient verschillende doelgroepen bij overheid en bedrijfsleven in Nederland en is bedoeld voor lezers met een algemene achtergrond in de telecommunicatie. In principe worden vanuit een nationaal perspectief wereldwijde ontwikkelingen gevolgd.

TNO-rapport Monitor Draadloze Technologie Voorjaar 2023

Evenals in andere jaren bestaat de Monitor Draadloze Technologie uit twee schriftelijke rapportages. In de voorjaarseditie belicht TNO vooral een aantal draadloze technologieën vanuit voornamelijk technisch-inhoudelijk perspectief. De najaarseditie zal vooral gericht zijn op tendensen vanuit de gebruikers, providers, standaardisatie en nationale beleidsontwikkeling rond spectrumregelgeving.

Samenvatting Monitor Draadloze Technologie voorjaar 2023

In de voorjaarseditie van 2023 komen eerst onderwerpen aan bod die naar verwachting spelen op de termijn binnen circa vijf jaar. Zo wordt ingegaan op de toekomst van de 6 GHz-band waarbij de internationale bestemmingsproblematiek rond Wi-Fi en mobiele communicatie wordt belicht. Vervolgens komt het onderwerp messaging in 4G- en 5G-netwerken aan bod vanuit historisch perspectief om tenslotte te eindigen bij concrete moderne messaging-technieken.


Aparte aandacht wordt besteed aan het programma rond het nieuwe communicatiesysteem voor de nationale missie-kritische breedbandcommunicatie voor hulpdiensten, bekend onder de werknaam NOOVA (Nationale Openbare Orde en Veiligheid Architectuur). Zowel technische als organisatorische aspecten rond NOOVA worden hierbij belicht.


Voor de wat verdere toekomst betreft gaat in deze editie de aandacht uit naar innovatieve radiofrequente concepten en hun perspectieven voor de zesde generatie draadloze communicatie (6G). Concreet gaat het dan over terahertz-communicatie en IRS (Intelligent Reconfigurable Surfaces), ook aangeduid met RIS (Reflective Intelligent Surfaces).

TNO-rapporten Monitor Draadloze Technologie

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 1 t/m 5

Ontwikkeling Nationaal Groeifonds project 6G Nederland van start

Informatietype:
Nieuws
9 oktober 2023
Het Future Network Services consortium ontvangt voor de 1e fase 61 miljoen voor de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele netwerken: 6G.

Future Network Services ontvangt financiering uit Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
3 juli 2023

10 dingen die je moet weten over 6G

Informatietype:
Artikel

Ontdek hybride werken 2.0: virtueel vergaderen in de metaverse

Informatietype:
Insight
26 januari 2023

TNO ontvangt Research Grant van Meta voor onderzoek Social eXtended Reality (XR)

Informatietype:
Nieuws
7 december 2022