Informatietype:
Project
Thema:
Geautomatiseerde logistiek
Unit:
Mobility & Built Environment

Catalyst: verduurzaming wegvervoer met connected automated transport

In samenwerking met

Partners uit bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen

Het CATALYST Living Lab is een community, kennishub en toegepast onderzoeksprogramma – met meer dan 40 partners uit bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen – voor de verbetering van de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van de logistieke sector. We doen dit door Connected Automated Transport (CAT) innovaties voor het goederen wegvervoer te ontwikkelen, te testen en te verbeteren met behulp van simulaties en praktische experimenten.

CATALYST Living Lab

In het CATALYST Living Lab kijken we naar deze CAT-innovaties die zowel maatschappelijke als economische waarde creëren voor het wegvervoer. Denk hierbij aan innovaties die mogelijk worden door verbeterde connectiviteit en automatisering, zoals Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), truck platooning, duo-trailers (Super EcoCombi), intelligente verkeerslichten (iVRI's) en autonome voertuigen voor zowel afgesloten gebied als de openbare weg.

In het Living Lab werken marktpartijen, overheden en kennisinstellingen samen om waardevolle oplossingen te ontwikkelen, evalueren, monitoren en implementeren. Hiermee helpen we logistieke partners in end-to-end supply chains om de impact van CAT te beoordelen en innovatie te versnellen, om zo een bijdrage te leveren aan veiligere, efficiëntere en duurzamere transport en logistiek.

Bijdrage van connected automated transport aan verduurzaming

Specifiek dragen we met het Living Lab bij aan de volgende onderzoeken:

  • Het kwantificeren van de impact van truck platoons op brandstofverbruik en chauffeursgedrag en het bepalen van eisen voor logistieke integratie;
  • Het testen van Super EcoCombi’s door begeleiding van het testtraject (in samenwerking met vervoerders, verladers, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en beoordelaars), het kwantificeren van de impact op brandstofverbruik en emissies en het bepalen van de impact op fysieke infrastructuur;
  • Het kwantificeren van de brandstofeffecten en reductie van emissies bij verkeerslichten (iVRI’s);
  • Het (via simulaties) inzichtelijk maken van de toepassing van autonome en elektrische smart dollies (in combinatie met logistieke concepten zoals ontkoppelpunten) voor efficiënte en duurzame logistieke knooppunten.

Wegvervoer verduurzamen?

Lees hier hoe we gezamenlijk het wegvervoer kunnen verduurzamen.

Aandacht voor organisatorische en sociale innovatie

Met alleen de technologische innovaties zijn we er nog niet. Voor het realiseren van de beoogde ambities op het gebied van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid is een multidisciplinaire aanpak van belang (zie figuur). In CATALYST bouwen we met name voort op eerder ontwikkelde voertuigtechnologieën. We richten ons op wat er nodig is voor integratie in de logistiek door organisatorische en sociale innovatie op het gebied van supply chain, gebruikers (zoals planners en chauffeurs), beleid en regelgeving, fysieke- en digitale infrastructuur en data in te zetten.

Met orchestrating innovation laat je innovaties slagen

Creëer maatschappelijke en economische impact met grote innovatie- en transitieprogramma's.

Orchestrating innovation voor succesvolle multi-stakeholder innovatie

Met de door TNO ontwikkelde innovatie-aanpak ‘Orchestrating Innovation’ geven we vorm aan een gezamenlijke roadmap en bepalen we de volgordelijkheid waarin activiteiten worden uitgevoerd. Hiermee werken we aan commitment om gedurende langere tijd gezamenlijk op te trekken en vergroten we de kans op succesvolle implementatie van CAT-innovaties in de dagelijkse operatie in de logistieke sector.

Meer weten? Neem dan vooral een kijkje op de CATALYST website.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

Havenbedrijf Rotterdam en TNO verlengen en verdiepen samenwerking

Informatietype:
Nieuws
5 december 2023
Havenbedrijf Rotterdam en onderzoeksorganisatie TNO hebben op maandag 4 december hun strategische samenwerkingsovereenkomst verlengd met drie jaar.

Connected Automated Transport: van theorie naar wielen op de weg

Informatietype:
Insight
7 juni 2023

Geautomatiseerde logistiek

Informatietype:
Artikel

Data Driven Logistics: de toekomst van logistiek

Informatietype:
Artikel

Eerste stappen richting zelforganiserende logistiek

Informatietype:
Artikel