Informatietype:
Project
Thema:
Slimme voertuigen
Unit:
Mobility & Built Environment

Streetproof

Door geautomatiseerd rijden kunnen het aantal doden en zwaargewonden in het wegverkeer aanzienlijk minder worden. Met StreetProof ontwikkelt TNO niet alleen de eisen voor de manier waarop geautomatiseerde voertuigen zich naast menselijke weggebruikers door het verkeer moeten bewegen, maar ook de bijbehorende implementatie- en testmethoden.

Geschaald gemonitord gebruik

We ontwikkelen algoritmen en methoden om te kijken of voertuigen die geschikt zijn gemaakt voor geautomatiseerd rijden zich correct gedragen, zowel in het kader van test- als beoordelingsdoeleinden. Hierbij worden de huidige EDR's uitgebreid met de staat en het rijgedrag van het voertuig en het verkeersgedrag. We valideren en demonstreren dit concept met ons CarLabs- en StreetLive-systeem.

Interactie tussen mens en machine

Om te zorgen voor een veilige en makkelijke interactie tussen geautomatiseerde voertuigen en hun bestuurder, ontwikkelen we modellen voor het inschatten van de toestand van de bestuurder, situatiebewustzijn, wagenziekte en contextbewustzijn. Daarnaast is TNO gespecialiseerd in algoritmen die zorgen voor een veilige transitie van de besturing en een optimale interactie met de bestuurder in verschillende ODD's.

Veilig en sociaal rijden

Omdat autorijden een sociale activiteit is die mogelijk wordt gemaakt door technologie, moeten geautomatiseerde voertuigen een rijstijl vertonen die aanvaardbaar is voor menselijke weggebruikers. Om deze veilige en sociale rijstijl te bereiken, zijn ontwerprichtlijnen nodig over hoe je menselijk gedrag kunt bereiken. Bij TNO ontwikkelen we een kader om deze richtlijnen uit verschillende bronnen van rijgegevens te extraheren en te vertalen naar technische vereisten.

Laat je verder inspireren

22 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nederland bundelt krachten met Japan en Zuid-Korea voor Smart & Sustainable Mobility

Informatietype:
Insight
19 oktober 2023
Een week lang reisde een delegatie van TNO door Japan en Zuid-Korea om de Nederlandse kennispositie en concurrentiekracht op het gebied van Smart & Sustainable Mobility te versterken.

6x leefbare steden dankzij smart mobility

Informatietype:
Insight
31 juli 2023

Bewegingsziekten bewegen mee: van wagenziekte naar 'cybersickness'

Informatietype:
Insight
20 juli 2023

XCARCITY: effectieve digital twins voor de autoluwe stad van morgen

Informatietype:
Insight
22 juni 2023

Connected Automated Transport: van theorie naar wielen op de weg

Informatietype:
Insight
7 juni 2023