Digital twinning: digitaal meten, is weten

Thema:
Digital twinning

Een digitale replica van een industrieel proces bouwen, die zo goed is dat maakbedrijven hun besluiten voor het échte proces erop baseren. Het kan. Onder de noemer Digital Twinning brengen we data, modellen en het bedrijfsproces bij elkaar en creëren we een digitale levenscyclus naast de fysieke levenscyclus.

Van data in de fabriek tot flexibel programmeren. Alles draait tegenwoordig om digitalisering. Zolang de Nederlandse maakindustrie producten, machines en mensen slim aan elkaar koppelt en de allernieuwste technologieën toepast, kan zij haar internationale concurrentiepositie behouden. Digital Twinning is een van de aandachtgebieden waarmee wij dat mogelijk maken.

Wat is Digital Twinning?

'Met Digital Twinning doen we onderzoek om dingen digitaal te doen, zodat we die niet in het echt hoeven uit te voeren. Of we voorkomen zo dat situaties zich in het echt voordoen', legt Jeroen Broekhuijsen van TNO uit. 'Neem een dijk waarnaar je onderzoek doet. Die ga je niet voor je onderzoek even laten doorbreken met alle nare gevolgen van dien. Met een 'Digital Twin' doe je dat wel, maar dan digitaal.'

De stappen naar een Digital Twin

De centrale vraag die aan Digital Twinning voorafgaat, is wat een ondernemer wil bereiken. Voor de een is dat de mogelijkheid om een virtueel product in een 3D-animatie heel nauwkeurig te analyseren. Zodat je zeker weet dat het heel blijft tijdens het gebruik. Voor de ander gaat het om de kans om het productieproces te volgen, analyseren en te vergelijken met de twin die het optimale proces uitrekent. Dit helpt om de planning te optimaliseren en doorlooptijden te verkorten.

Als het doel is vastgesteld, volgt de vraag van welk onderdeel de ondernemer een Digital Twin wil maken. Daarvoor ontwikkelden we een methodiek met 7 stappen. We onderzoeken onder andere welke informatie nodig is om een Digital Twin te maken, hoe we ervoor zorgen dat hij ook accuraat genoeg is en welk besluit de ondernemer gaat nemen met de uitkomst van de Digital Twin-technologie.

In workshops bekijken we samen met ondernemers het stappenplan. 'Na een paar middagen heb je jouw plan klaarliggen om aan de slag te gaan. Dat is dus hartstikke praktisch. Daarnaast hebben we expertise in huis om te helpen bij de ontwikkeling van modellen of om data uit machines te ontsluiten.'

In de praktijk aan de slag met fieldlabs

Bedrijven die in de praktijk aan de slag willen om daarvan te leren, zijn van harte welkom bij onze 'fieldlabs'. Het fieldlab Digital Factory Composites richt zich bijvoorbeeld op de digitalisering van het productieproces van composietproducten. Het doel is om de kosten drastisch te verlagen en de toepassing van composieten in veel meer producten mogelijk te maken.

Ook in Europees verband zijn we actief. 'We zijn een van de trekkers van een groot EU-project', vervolgt Broekhuijsen. 'Daarin onderzoeken we wat er nodig is om mkb’ers de Digital Twin-technologieën te laten omarmen. Bovendien bieden we een assessmenttool, waarmee bedrijven hun digitaliseringsvisie bepalen. Want zonder die visie kun je er bijna niet aan beginnen.'

Veel varianten van Digital Twinning-technologie

Digital Twinning is op verschillende manieren in te zetten. We stellen bijvoorbeeld met een bedrijf in programmable logic controllers (PLC’s) alle data die in de aansturing nodig is, buiten de machine beschikbaar. Zo kan de monteur bij een eventuele storing op afstand de juiste diagnose stellen. Of denk aan het virtueel nabouwen van een machine in 3D. Zo kan het bedrijf het productieproces nabootsen en optimaliseren.

'Zo zijn er heel veel varianten van Digital Twins', besluit Broekhuijsen. 'We richten de IT in om data aan modellen te koppelen. Hiermee reken je allerlei scenario’s door. En aan de hand van de uitkomsten neem je de juiste beslissingen. Soms hebben bedrijven zelf een model, soms bouwen wij het. Soms hebben zij zelf data, soms helpen wij ze daaraan. Het kan allemaal.'

Meer weten of deelnemen?

Wil je als integrator of eindgebruiker in de maakindustrie samen met ons aan de slag om met Digital Twinning meters te maken voor de digitale fabriek van de toekomst? Bekijk onze projecten of neem direct contact op met Jeroen Broekhuijsen.

Laat je verder inspireren

13 resultaten, getoond 1 t/m 5

Data delen in de cloud volgens Europese standaarden

Informatietype:
Evenement

Het gecontroleerd delen van data is cruciaal in veel bedrijfsprocessen. Steeds vaker doen we dat via de cloud en zien we steeds meer cloudoplossingen ontstaan.

Startdatum:
Locatie:
Online

Digital Factory

Informatietype:
Artikel

Onder de noemer Digital Factory brengen we data, modellen en het bedrijfsproces bij elkaar en creëren we een Digital Twin.

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
21 november 2022
1 aflevering

In deze podcast bespreken we de mogelijkheden van Cognitieve Support Technologie (CST). Wat is het? Wie is erbij geholpen en wat zijn de effecten van toepassing van CST? Glenn van der Burg gaat in gesprek met Michiel de Looze, onderzoeker bij TNO en Mike Strijbos, Chief Technology Officer bij Inther Groep.

Nederlandse industrie ‘digitale stekkers’ nodig voor verhogen productiviteit

Informatietype:
Insight
15 juni 2022

Om grip te houden op al die data hebben we een sterke en veilige Europese data-infrastructuur nodig, waarmee maakbedrijven hun winstgevendheid en productiviteit kunnen verhogen. Ontdek hoe partners van TNO versneld digitaal transformeren met ‘digitale stekkers’, fieldlabs en trainingen.

Data sharing: data gebruiken om slim te produceren

Informatietype:
Artikel
Voor flexibel en efficiënt produceren is het gebruik van data essentieel. TNO maakt veilige data sharing mogelijk.