Wereldwijd groeit de behoefte aan mobiliteit, terwijl we de impact van vervoersbewegingen juist proberen terug te dringen. De sector staat voor een grote innovatie uitdaging. Digitale innovaties waaronder 5G, AI en digital twinning maken het mogelijk. Wij zien het voor ons.

Lees meer over de kansen van 5G op het spoor

Download rapport

Uitdagingen in de mobiliteit en logistiek

Het vervoer van zowel mensen en goederen moet op korte termijn duurzamer en veiliger worden ingericht. Tegelijkertijd verwachten klanten van vervoersaanbieders maatwerk. Same day delivery zonder kosten. Een auto op afroep beschikbaar, voor de prijs van een buskaartje. We vinden het allemaal vanzelfsprekend. En dankzij vergaande digitalisering is het ook mogelijk.

Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe uitdagingen. Want: hoe bescherm je privacygevoelige reizigersdata? En hoe test je nieuwe kennis en inzichten als falen fatale gevolgen kan hebben? Hoe zorg je er voor dat zelfrijdende auto’s niet gehackt kunnen worden? En wanneer is een zelfrijdende auto veilig genoeg om aan ons verkeer te laten deelnemen?

De technologieën die onze complexe uitdagingen ten aanzien van onze toekomstige mobiliteit mogelijk maken, bieden gelukkig ook oplossingen. 


Digitalisering in de mobiliteit en logistiek

Dit zijn de 5 grote technologietrends in de mobiliteit en logistiek:

5G-netwerk 

Geven we straks vol vertrouwen het stuurwiel uit handen aan onze zelfrijdende auto, zelfs in druk verkeer, of als we op zoek zijn naar een parkeerplaats? Het succes van autonoom rijden hangt niet alleen van de technologie van de auto af, maar ook van het netwerk.

Om connected voertuigen snel en veilig met elkaar en hun omgeving te laten communiceren, werkt TNO met bedrijven en overheden aan een betrouwbaar 5G- en satellietnetwerk. De enorme bandbreedte en minimale vertraging van het 5G-netwerk biedt grote kansen voor autonome mobiliteit en logistiek.

Spoorsector stapt over op 5G

De wereldwijde spoorwegorganisatie UIC heeft besloten om 5G te gebruiken als basistechnologie voor het Future Railway Mobile Communication System (FRMCS). Sinds de jaren 90 wordt 2G-technologie gebruikt voor spoorwegcommunicatie. Vanaf 2030 moet dat systeem plaatsmaken voor het FRMCS, waardoor de spoorsector straks over een toekomstbestendige communicatie-infrastructuur beschikt. 

Download rapport

Lees meer over de kansen van 5G op het spoor

Download

5G slicing geeft voorrang aan zelfrijdende auto’s

De technologie die 5G onderscheidt van vorige netwerkgeneraties is network slicing. Hiermee kun je verschillende virtuele netwerken bovenop eenzelfde fysieke infrastructuur bouwen. Het project zorgt ervoor dat de voordelen van 5G in de technologie van autonoom rijden goed worden geïmplementeerd.

TNO werkt aan een zogeheten 5G SA-kernopstelling voor specifieke toepassingen in de automotive sector: edge computing, slicing en roaming. Met zo’n stand alone netwerk met end-to-end slicing geef je zelfrijdende auto’s een veilig en vertragingsvrij netwerk, met voorrang boven het normale internetverkeer.

Lees ook

Datadeling

Partijen in de logistieke sector zijn vaak terughoudend met het vrijgeven van concurrentiegevoelige data. Dat is begrijpelijk. Maar juist als je digitale data combineert en ook verrijkt, kun je logistieke processen efficiënter, sneller en duurzamer laten verlopen.

De vraag is hoe je dat aanpakt. TNO beschikt over de benodigde expertise en deelt die met het Nederlandse bedrijfsleven. In de Smart Data Factory for Logistics werkt TNO samen met logistieke partijen aan concrete oplossingen, vaak tot op het niveau van demonstrators. In onze visiepaper Logistiek 4.0 lees je hoe we dat doen.

Lees ook

Lees meer over de trends en ontwikkelingen op het gebied van datadeling

Lees verder

Artificial Intelligence

Op het gebied van mobiliteit en veiligheid biedt artificiële intelligentie enorm veel potentie. De zelfrijdende auto met AI-besturing wordt voortdurend beter dankzij snellere, lichtere en krachtigere sensoren. Uitstekende statistische resultaten van de huidige AI-methoden verbeteren de prestaties van autonome voertuigen in complexe situaties.

Deze systemen kunnen de menselijke besluitvorming ondersteunen (en zelfs vervangen) bij het omgaan met grote datasets, analytische problemen of tijdgebonden taken. Ze verbeteren de kwaliteit van de besluitvorming en beperken menselijke fouten tot een minimum.

Het zelfdenkende pakketje

De snelste route van jouw pakketje wordt nu nog door een planner en de chauffeur bepaald. Maar binnenkort zijn pakketten uitgerust met sensoren die met intelligente zelflerende systemen communiceren over de optimale route.

Zo weet het systeem precies waar een pakket zich bevindt en kunnen de route of het vervoermiddel op elk gewenst moment worden aangepast. Een file, havenstaking, of plotselinge weeromslag: het systeem rekent direct de gevolgen door en kiest het beste alternatief.

Lees ook

Lees meer over de trends en ontwikkelingen op het gebied van AI

Lees verder

Digital Twinning

Vrachtwagen met voorspellende kwaliteiten

Stel dat een vrachtwagen zelf berekent wat het transport kost, controleert of er ruimte is in de planning, en of er een chauffeur beschikbaar is. Vervolgens voorspelt hij ook nog eens hoe snel en effectief hij denkt dat transport uit te kunnen voeren.

Met Autonomous Algorithms is dit mogelijk. Met deze technologie kan straks een transportorder worden toegewezen aan de vrachtwagen die de meest gunstige voorspelling afgeeft. Door tijdens het transport de effectiviteit van de rit te monitoren, kan de vrachtwagen bovendien steeds nauwkeurigere voorspellingen doen.

Dit kan zelforganiserende logistiek voor jouw organisatie betekenen.

Strategische keuzes voor de stad

Ingrijpen in stedelijke gebieden en grootschalige infrastructuur betekent vaak balanceren tussen uiteenlopende belangen. De luchtkwaliteit (zero emission) van een stadsdeel kun je verbeteren door uitsluitend schone vrachtwagens toe te laten, of door al het vrachtverkeer om te leiden.

Beide maatregelen pakken heel verschillend uit voor de bereikbaarheid (zero loss) en verkeersveiligheid (zero casualties) van de wijk. Om weloverwogen beleidskeuzes te kunnen maken, is het belangrijk om vooraf inzicht te krijgen in de effecten van maatregelen. Dat inzicht geven de Urban Strategy rekenmodellen van TNO.  

Lees ook

Ontdek meer over de trends en ontwikkelingen op het gebied van digital twinning

Lees verder

Quantum Technology

De verwachtingen die klanten hebben van webshops en pakketbezorgers op het gebied van levertijden en verzendkosten blijven stijgen. Dynamische route-optimalisatie is een oplossing, maar met gewone desktopcomputers of zelfs supercomputers is dit niet mogelijk. 

Maar dankzij de enorme rekenkracht van kwantumcomputer kunnen logistieke dienstverleners de supply chain-processen realtime optimaliseren.

Lees ook

Lees meer over de laatste trends en ontwikkelingen in de quantumtechnologie

Lees verder

Lees meer over de trends en ontwikkelingen in de digitale samenleving