Informatietype:
Project
Thema:
Bouwinnovatie
Zonne-energie op gebouwen
Unit:
Energy & Materials Transition

Warmte opwekken in bouwdelen

Status project

2023 - 2025

In samenwerking met

SolarTech, TU/e, ZND Nedicom, NRGTEQ

Voor het verwarmen van huizen gaan we steeds minder gas gebruiken en daarmee stijgt de behoefte aan warmtepompen. Die kunnen warmte uit de ondergrond opwaarderen naar bruikbare warmte voor water uit de kraan of ruimteverwarming. Een nieuwe techniek die we met partners ontwikkelen en testen, is een warmtewisselaar die geïntegreerd wordt achter een zonnepaneel, dakpan, onder een terras of in de gevel.

Integratie in bouwmaterialen

In plaats van traditionele zonnepanelen op je dak te leggen, worden de collectoren geïntegreerd in verschillende bouwmaterialen, waardoor ze warmte kunnen absorberen en omzetten in energie. Het resultaat? Een warmtepomp die niet alleen efficiënter is, maar ook naadloos past in het design van een woning. Bovendien is er geen geluidproducerende buitenunit nodig in dit systeem.

Innovatie en toepasbaarheid

In dit project onderzoeken we samen met SolarTech International, TU/e, ZND Nedicom, Verkoelen Dakspecialisten en NRGTEQ de geavanceerde technologie én de praktische toepassing in de gebouwschil. We streven ernaar om binnen enkele jaren een robuust, eenvoudig en betaalbaar bouwelement te creëren, met een optimale efficiëntie om thermische energie te oogsten. Deze geluidloze toepassing moet breed inzetbaar zijn, van hellende daken tot gevels, van stedelijke omgevingen tot landelijke gebieden.

Niet alleen ziet dat er stijlvoller uit; het biedt zo ook een oplossing voor het ruimtegebrek voor zonnepanelen in Nederland. Door bouwoppervlakken om te vormen tot energieopwekkende componenten, kunnen we meer doen met onze beperkte ruimte, waardoor we een grote stap zetten richting een duurzamere toekomst.

Van theorie naar praktijk

Het BIT-project is momenteel in volle gang: met proefopstellingen die worden getest op SolarBEAT en later worden vervangen door de nieuw ontwikkelde BIT collectoren met verbeterde warmteoverdracht. In de laatste fase van het project demonstreren we de nieuwe collectoren samen met de warmtewisselaars op drie woonlocaties. Bekijk hier de poster (pdf) van het project.

panelen
BIT-collector bij testfaciliteit SolarBEAT

Belasting elektriciteitsnet

De nieuw te ontwikkelen BIT-warmtewisselaar biedt niet alleen een oplossing voor de groeiende behoefte aan warmtepompen in Nederland. Het kan ook de piekbelasting op het elektriciteitsnet verminderen omdat er op koude winterdagen minder piekvraag is, in vergelijking met een traditionele lucht-water warmtepomp. Deze reductie van piekbelasting is essentieel voor de stabiliteit van onze energievoorziening.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Europese Unie, vanuit stimuleringsprogramma OPZuid.

logo's (1)

Partners

Energiedak (396 x 170 px)
TUe-logo_transparent
logo_ZND_Nedicom
logo_NRGTEQ

Laat je verder inspireren

15 resultaten, getoond 1 t/m 5

Minder energie-opbrengst door snelle schaduw windturbines op zonnepanelen

Informatietype:
Nieuws
15 december 2023
Nieuw onderzoek naar de schaduwwerking van draaiende windturbinebladen in gecombineerde wind- en zonneparken.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Creatief zonnepanelensysteem als klimop tegen gevel High Tech Campus Eindhoven

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Verharde dijken kansrijk voor toepassing van zonnepanelen

Informatietype:
Nieuws
22 februari 2023