Zonne-energie op grote schaal, betaalbaar en op maat

Thema:
Zonnemodules en massamaatwerk

Zonnemodules op grote schaal produceren, in allerlei vormen en materialen, en ook nog eens betaalbaar. Het lijkt een grote uitdaging, maar inmiddels is het mogelijk dankzij onze productiemethode. Dit maatwerk op grote schaal, oftewel ‘mass customization’, geeft een impuls aan duurzamere bouw en biedt kansen voor bedrijven.

Flexibele zonnepanelen

Zonnemodules hoeven straks geen specifiek formaat of vorm meer te hebben. Daardoor passen ze makkelijker op daken, ramen en gevels. Dit is een doorbraak voor de bouw. Ook passen flexibele zonnemodules beter in de infrastructuur, zoals op geluidsschermen langs de weg of het spoor. En aan boord van voertuigen, zoals de Lightyear One of opvolgers daarvan.

Oplossing voor massale productie

Er is veel vraag naar het plaatsen van zonnepanelen in bijvoorbeeld dakpannen, geluidsschermen en autodaken. Je kunt dat per klant oplossen met handwerk, maar dat is kostbaar. Met onze oplossing kun je halffabricaten produceren om in bestaande producten te integreren. Zo kunnen fabrikanten van bijvoorbeeld bouwelementen of carrosserieën er zelf mee aan de slag. Zonder hun productieproces ingrijpend te wijzigen.

Halffabricaten bieden mogelijkheden

We ontwikkelen een onderzoekslijn, die door TNO bedacht is en gebouwd door partners, die deze toepassingen mogelijk maakt. Dat wordt een blauwdruk voor een nieuwe generatie fabrieken voor halffabricaten op maat. Die worden dan snel, goedkoop en massaal geproduceerd. Die halffabricaten vormen de basis voor het eindproduct, waarbij de zonne-energieproducten zijn geïntegreerd in het eindproduct. Zo verschuift de productie van standaard zonnepanelen naar de afname van halffabricaten om in eindproducten te verwerken en kan een hele nieuwe bedrijfstak ontstaan.

Mass customization: betaalbare zonne-energie op maat op grote schaal

Het is tijd voor de volgende generatie zonnetechnologieën. De afgelopen jaren is de vraag naar zonne-energie in verschillende vormen, maten en kleuren toegenomen. De uitdaging is nu om deze nieuwe technologieën te integreren in bestaande productieprocessen.

Uitleg over het mass customization-programma van TNO.

Vrijheid in formaat en toepassing

Halffabricaten, bijvoorbeeld flexibele modules op de rol, zijn betaalbaar voor leverancier en afnemer, en geven de afnemer grote vrijheid in maat en gebruik. Waar je nu nog fabrikanten hebt die zonnepanelen als eindproduct leveren, krijg je straks een grote variatie aan tussen- en eindproducten. Met uiteenlopende betrokken partijen. In de bouw zorgt dat bijvoorbeeld voor geautomatiseerd lamineren van dakpannen met de gevraagde vorm, maat en elektrisch vermogen (zie afbeelding). Ook op geluidsschermen hoeven niet langer handmatig standaardpanelen te worden verwerkt. Daarbij kan een halffabricaat automatisch van de rol worden aangebracht.

Copy of Dit is onze tijd-1200x627 (1776 × 444 px) (Presentation (169)) (1484 × 835 px)

Nieuw ecosysteem ‘mass customization’

Rond de mass customization-labs van TNO is inmiddels een ecosysteem van betrokken bedrijven ontstaan. Dat zijn leveranciers van kwalitatief hoogwaardige apparatuur en componenten, van innovatieve materialen en van eindproducten. Traditionelen sectoren en rollen verschuiven door het gebruik van halffabricaten. Dit biedt kansen voor bestaande partijen, bedrijven die nieuwe activiteiten willen oppakken en start-ups.

Webinar: Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Dit is de tijd om innovatieve zonne-energie technologie in Nederland en Europa te gaan produceren. Bekijk het webinar hier terug en ontdek de kansen voor verduurzaming en werkgelegenheid in de gebouwde omgeving.

Laat je verder inspireren

8 resultaten, getoond 1 t/m 5

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering
Dit is de tijd om innovatieve zonne-energie technologie in Nederland en Europa te gaan produceren. Ontdek in deze webinar de kansen voor verduurzaming en werkgelegenheid in de gebouwde omgeving.

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen

TNO-blik op 2030: elk oppervlak benutten voor opwekken zonne-energie

Informatietype:
Insight
15 augustus 2023

Brabant met strategische investering voorop in nieuwe ontwikkelingen zonne-energie

Informatietype:
Nieuws
14 december 2022

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen