Nieuwe silicium zonnecellen

Thema:
Silicium zonnecellen

De meest toegepaste technologie voor zonnepanelen is kristallijn silicium. Het bestaat al meer dan 50 jaar en heeft wereldwijd een marktaandeel van 95 procent. Meer dan de helft van de zonnepanelen wereldwijd bevat TNO-technologie. Het rendement van grootschalig gefabriceerde silicium zonnecellen is het laatste decennium sterk gestegen, tot ruim boven de 20 procent. Silicium is afgeleid van het Latijnse woord silex, dat vuursteen betekent. Het woord eindigt op '-ium', omdat het op een metaal lijkt.

Wereldwijd de nieuwste technologie

De hoogst behaalde efficiëntie van een zonnecel op basis van silicium is meer dan 26%, wat al in de buurt komt van het theoretisch maximum. We willen samen met onze partners zo dicht mogelijk bij dit maximum komen, door nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. Namelijk door de allerbeste functionele lagen op de silicium wafer toe te passen en zo complete zonnecellen te maken. Dit zijn ultradunne lagen tot wel enkele duizendste micrometers (nanometers) dun die nodig zijn voor de perfecte zonnecel, en toch industrieel gemaakt kunnen worden. Deze technologie ontwikkelen we in ons solar lab met bedrijven en andere kennisinstellingen. Wereldwijd lopen we hiermee voorop.

TNO-technologie

TNO heeft altijd voorop gelopen in het ontwikkelen en naar de markt brengen van technologie voor zonnecellen en -panelen. Eerder is de technologie voor hoogrendement n-type zonnecellen omarmd door een grote fabrikant in hun zogeheten PANDA-modules. Die zijn gebaseerd op technologie die wij samen met Nederlandse toeleveranciers hebben ontwikkeld.

Innovaties exporteren

De markt in zonne-energie wereldwijd is zeer concurrerend. Massaproductie van zonnepanelen vindt voornamelijk plaats in lagelonenlanden in Azië. Nederland is onderscheidend door de slimme innovaties in de fase voor de productie. Samen met Nederlandse bedrijven ontwikkelen we technologieën die zij verwerken in materialen, componenten en productieapparatuur. Het doel is om die naar de markt te brengen en zo de Europese productie van zonnepanelen te versterken en te verbeteren. Zo zorgen we voor kosteneffectieve en betrouwbare manieren om zonne-energie op te wekken met een hoog rendement.

Wetenschappen houdt silicium zonnecellen vast

Webinar zonne-energie technologie

Ontdek meer over zonne-energie en de actuele technologische ontwikkelingen in het webinar 'Innovaties in zonne-energie technologie'.

Volg de laatste ontwikkelingen

12 resultaten, getoond 1 t/m 5

Solar maakindustrie terug naar Brabant

Informatietype:
Podcast
18 juli 2024
1 aflevering
Ooit liep Nederland voorop met solartechnologie, maar het was China dat een succesvolle solarindustrie opzette. Ongeveer 3 van elke 4 zonnepanelen in Nederland komt uit China.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Artikel

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen

Rendement van 30% bereikt met vier terminal perovskiet-silicium pv-tandemcellen

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022