Groeidiagrammen en groeicalculators

Thema:
Eerste 1000 dagen
5 juli 2022

Ieder kind groeit in zijn eigen tempo. Bij TNO volgen we de groei en ontwikkeling van kinderen in Nederland en vertalen dit naar groeidiagrammen en andere tools. Zo hebben we een groeicalculator ontwikkeld voor ouders en professionals. Deze berekent volgens de groeicurve onder andere de verwachte eindlengte van het kind.

Groeidiagrammen

Zorgprofessionals gebruiken groeidiagrammen (ook wel groeicurves) voor het opsporen van afwijkende groei van een kind. Bijvoorbeeld een korte lengte voor de leeftijd, of overgewicht. Zij kunnen een kind vervolgens verwijzen of behandelen als dat nodig is.

De groeidiagrammen voor prematuren zijn geschikt om de groei van prematuren te volgen. Kies de groeicurve op basis van het aantal volledige weken van de zwangerschapsduur.

De groeicurves zijn gebaseerd op premature kinderen die geen morbiditeit (aanleg voor bepaalde ziekten) hebben anders dan gerelateerd aan hun vroeggeboorte (dus bijvoorbeeld geen aangeboren afwijkingen).

Artsen, verpleegkundigen (JGZ) en getrainde assistenten vullen de groeicurves voor prematuren in op dezelfde manier als die van voldragen kinderen. De punten worden ingetekend bij de kalenderleeftijd. Correctie voor vroeggeboorte is niet nodig.

Jongens 0-15 maanden

Jongens 0-4 jaar (alleen Engels beschikbaar)

Meisjes 0-15 maanden

Meisjes 0-4 jaar (alleen Engels beschikbaar)

Ben je softwareleverancier? En wil je beschikken over de nieuwste coördinaten van de groeidiagrammen? Neem dan contact met ons op.

Je mag de diagrammen afdrukken voor persoonlijk gebruik. Het is niet toegestaan de bestanden te wijzigen, (delen hieruit) te verspreiden, of te verkopen.

Weten hoe jouw kind zich ontwikkelt?

Wil jij de wetenschap helpen om de ontwikkeling van kinderen over de hele wereld te kunnen meten en met elkaar te kunnen vergelijken? Doe mee aan wetenschappelijk onderzoek voor zwangeren en ouders met een baby of kind tot 3,5 jaar in de omgeving van Leiden en Haarlem.

Groeicalculator voor ouders

Met de TNO Groeicalculator voor ouders kun je de verwachte eindlengte van je kind berekenen. En het percentage leeftijdsgenoten zien dat korter of langer is.

We volgen sinds 1955 de groei en ontwikkeling van Nederlandse kinderen, onder meer via landelijke groeistudies. De resultaten maken het voor de overheid mogelijk trends te volgen. En actie te ondernemen als dat nodig is. Op basis van de resultaten hebben we de TNO Groeicalculator voor ouders ontwikkeld.

Schatting

Na het invoeren van de gevraagde gegevens maakt de groeicalculator een schatting van twee eindlengten:

  • één op basis van de lengte van de (biologische) ouders
  • één op basis van de lengte van je kind op het moment van invullen

Beide uitkomsten zijn grove indicaties van de verwachte eindlengte van je kind. Vaak is er een verschil tussen beide eindlengten. Dat is heel normaal. Je kind groeit soms snel, soms langzaam.

Meer informatie

Maak je je zorgen over de gezondheid van je kind? Dan kan je dat bespreken met je huisarts, de schoolarts of jeugdarts van het consultatiebureau. Voor informatie over de TNO Groeicalculator voor ouders kan je contact opnemen met Paula van Dommelen.

Ontvang de TNO Update

Wil je altijd op de hoogte zijn de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van Jeugdgezondheid?

Groeicalculator en tools voor professionals

Voor professionals zijn er 2 tools relevant. De Groeicalculator voor (semi)professionals en de BMI-meter voor kinderen.

TNO Groeicalculator voor professionals

Als professional reken je met de TNO Groeicalculator eenvoudig de standaarddeviatiescore (SDS) voor de lengte van een kind uit. En kan je aflezen of je het kind moet verwijzen volgens de JGZ-richtlijn Lichaamslengte. De TNO Groeicalculator is ontwikkeld op basis van de uitkomsten van de Vijfde Landelijke Groeistudie.

BMI-meter voor kinderen

Het is wat lastiger dan bij een volwassene om te bepalen of een kind overgewicht heeft. Bij hen hangen de criteria af van leeftijd en geslacht. In samenwerking met het Centrum Eetstoornissen Ursula hebben we daarom een fysieke BMI-meter voor kinderen ontwikkeld voor professionals in de JGZ.

De BMI-meter geeft met één handeling antwoord op de vraag in welke BMI-klasse het kind valt. Er zijn 7 BMI-klassen: twee voor ondergewicht, één voor normaal gewicht, één voor overgewicht, en drie voor obesitas. De BMI-meter vereist de volgende invoer: leeftijd, lengte, gewicht en geslacht van het kind.

Gewichtsverlies bij borstgevoede baby's

Borstvoeding is goed voor moeder en baby. Soms komt het voor dat een baby te weinig borstvoeding binnenkrijgt. Als dit gebeurt kan de baby te veel gewicht verliezen en uitdrogen. Waar wat is te veel? Met onze grafiek is het normale verloop van het gewichtsverlies te volgen en kan de zorgprofessional tijdig ingrijpen als de baby te veel afvalt.

Baby's vallen af na de geboorte

Het is normaal dat pasgeborenen in de eerste dagen na de geboorte gewicht verliezen. Na gemiddeld zeven dagen is het geboortegewicht weer bereikt. Soms komt het echter voor dat een baby te weinig borstvoeding binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk het gewichtsverlies in de eerste week goed te controleren. Valt een baby te veel af, dan kan dit een indicatie voor uitdroging zijn. Uitdroging kan tot zeer ernstige complicaties leiden.

We hebben bij ruim 2.500 gezonde baby's die borstvoeding krijgen het gewichtsverlies na de geboorte gemeten. En op basis hiervan een groeidiagram gemaakt. Deze geeft het normale verloop van gewichtsverlies van borstgevoede zuigelingen weer.

Uitleg groeicurve borstgevoede baby's

Op de verticale as van het groeidiagram staat het 'procentuele gewichtsverlies'. Dit is de gewichtsverandering als percentage van het geboortegewicht. Bij 95% van de baby's valt het gewichtsverlies in het groene gebied van de grafiek. Valt het gewichtsverlies van een baby buiten dit groene gebied, dan is alertheid geboden.

Downloads

Projecten

Vanuit TNO hebben we meegewerkt aan verschillende projecten rondom de groei van kinderen:

  • Vijfde Landelijke Groeistudie: Hierbij zijn meer dan 20.000 kinderen in Nederland gemeten en gewogen. Met de verzamelde data hebben we groeidiagrammen gemaakt en onder andere berekend hoe lang en hoe zwaar de Nederlandse jeugd is.
  • D-score en D-screening: De D-score is een nieuwe maat voor het gebruik van het Van Wiechenonderzoek. Hiermee wordt de ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 2 jaar gevolgd en vergeleken met die van leeftijdsgenootjes. De D-screening hebben we ontwikkeld om jonge kinderen met kans op een globale ontwikkelingsachterstand te herkennen. Het instrument is gebaseerd op de D-score en op achtergrondkenmerken van kind en ouder.
  • Lees meer over de laatste ontwikkelingen in Jeugdgezondheid.

JGZ-richtlijn lichaamslengte

Signalering van en verwijscriteria bij kleine en grote lichaamslengte bij kinderen van 0-17 jaar. Via de TNO groeicalculator kun je aflezen of een kind verwezen dient te worden volgens de JGZ-richtlijn Lichaamslengte.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 6 t/m 10

4 jaar

Informatietype:
Artikel
Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 4 jaar.

4,5 jaar

Informatietype:
Artikel

6 maanden

Informatietype:
Artikel

9 maanden

Informatietype:
Artikel

12 maanden

Informatietype:
Artikel