Van Wiechenfilmpjes

Thema:
Eerste 1000 dagen

Vanuit de jeugdgezondheidszorg (JGZ) nemen professionals periodiek het Van Wiechenonderzoek (ontwikkelingsonderzoek) af om de ontwikkeling van jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar te volgen. Met het Van Wiechenonderzoek spoor je matige tot ernstige achterstanden in de ontwikkeling vroegtijdig op en kan een kind indien nodig worden doorverwezen.

Ontwikkelonderzoek volgens het Van Wiechenschema

Uit ons onderzoek onder ouders naar het vergroten van betrokkenheid en het stimuleren van zelfmanagement, blijkt dat 92 procent van de ouders plezier heeft in het afnemen van de kenmerken. Een van de aanbevelingen was om video-instructies te ontwikkelen om de uitvoering en beoordeling van de kenmerken te verduidelijken. Om die reden zijn de Van Wiechenfilmpjes ontwikkeld. Bekijk het onderzoeksrapport van de pilotstudie.

Let op: de filmpjes en oefeningen vervangen niet het Van Wiechenonderzoek door de professional uit de jeugdgezondheidszorg. De filmpjes zijn een aanvulling.

Over het Van Wiechenonderzoek

Het Van Wiechenonderzoek bevat 75 kenmerken. Per leeftijdscategorie onderzoekt een professional een set van kenmerken bij het kind. Per kenmerk uit het Van Wiechenonderzoek hebben we een instructiefilmpje gemaakt. Hiermee kunnen ouders, voorafgaand aan een afspraak met de JGZ-professional, naar de ontwikkeling van het kind kijken. Zo worden ouders meer betrokken bij het onderzoek en de ontwikkeling van hun kind.

Implementatieplan Van Wiechenfilmpjes

In het implementatieplan Van Wiechenfilmpjes (pdf) staat hoe je de filmpjes binnen en buiten de jeugdgezondheidszorg inzet. Het bevat onder andere ervaringen van ouders en JGZ-professionals, een stappenplan voor de invoering in een JGZ-organisatie en antwoord op veelgestelde vragen.

Gebruik van de filmpjes in de jeugdgezondheidszorg

In het implementatieplan staat een stappenplan voor de invoering van de Van Wiechenfilmpjes in een JGZ-organisatie. Daarnaast vind je op de website van het NCJ een werkinstructie, een voorbeeld-uitnodigingsbrief voor ouders en informatie over registratie in het DD-JGZ.

Kant-en-klare vragenlijst met de filmpjes

Wil je liever gebruikmaken van een kant-en-klare vragenlijst voor ouders? Stuur de ouders dan de de vragenlijst met filmpjes en vragen over de ontwikkeling van het kindLet op: deze link is alleen bedoeld voor ouders.

Wil je als professional zelf een kijkje nemen in de vragenlijst? Bekijk dan de vragenlijst met filmpjes en vragen waarmee ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken.

De vragenlijst is door ons ontwikkeld. Ouders vullen de leeftijd van hun kind in en zien dan automatisch de juiste filmpjes en vragen. Via deze vragenlijst verzamelen we (anoniem) gegevens van de invullers om de filmpjes en het gebruik ervan te verbeteren. Uiteraard gaat dit volgens de juiste wet- en regelgeving en informeren we ouders hierover bij de start van de vragenlijst.

Filmpjes embedden in eigen tool

De filmpjes kun je toevoegen aan je eigen applicatie met Vimeo-embedcodes. Er is een Excelbestand met linkjes naar de filmpjes met de bijbehorende embedcodes, vragen en antwoorden per kenmerk. Wil je het Excelbestand ontvangen, of is het niet mogelijk om de filmpjes in jouw applicatie te embedden vanuit Vimeo? Mail dan naar [email protected].

Richtlijnen voor het gebruik van de filmpjes

  • Neem per filmpje de vraag en de antwoordopties letterlijk over. Aanpassen van de aanspreekvorm (u/je) is wel mogelijk.
  • Vermeld in je eigen applicatie duidelijk dat de filmpjes geen vervanging zijn van het Van Wiechenonderzoek door een professional uit de jeugdgezondheidszorg.
  • Vermeld dat ouders die zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind contact op kunnen nemen met hun consultatiebureau/Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Laat je verder inspireren

20 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO stimuleert groepszorg gedurende de eerste 1000 dagen wereldwijd

Informatietype:
Nieuws
9 juli 2024
Het op Centering gebaseerde Groepszorgmodel tijdens de eerste 1000 dagen leidt tot betere gezondheidsresultaten, meer tevredenheid onder zwangere vrouwen en zorgverleners, en kan toekomstige zorgkosten voorkomen.

D-score biedt in één oogopslag inzicht in de ontwikkeling van jonge kinderen

Informatietype:
Insight
16 oktober 2023

Centering groepszorg bestaat tien jaar

Informatietype:
Nieuws
18 november 2022

40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn

Informatietype:
Insight
17 november 2022

1,5 jaar

Informatietype:
Artikel