Informatietype:
Project
Thema:
Transformatie, professionalisering en implementatie
Unit:
Healthy Living & Work

Jeugdarts: opleiding en didactische scholingen voor opleiders

Wil je jeugdarts KNMG worden? Of je competenties als opleider verder ontwikkelen? Bij TNO ben je aan het goede adres. Ontdek ons onderwijs en onze didactische scholingen.

Opleiding tot jeugdarts

TNO is een erkend opleidingsinstituut dat artsen opleidt tot arts M+G, profiel jeugdarts. Het onderwijsteam bestaat uit instituutsopleiders (arts M+G of jeugdarts KNMG) en onderwijskundigen. Samen geven zij vorm en inhoud aan het onderwijs voor jeugdartsen in opleiding (aios) en aan de didactische scholingen voor praktijkopleiders. De opleiding maakt deel uit van de TNO-afdeling Child Health, dat wetenschappelijk onderzoek uitvoert in de JGZ. Een mooie verbinding van onderwijs, onderzoek en praktijk.

Uitgangspunten voor het onderwijs bij TNO:

  • competentiegericht
  • leren van en voor de praktijk
  • uitdagende werkvormen
  • leren van en met collega’s
  • ervaren docenten uit de wetenschap en praktijk
  • aansluiting bij actueel relevant onderzoek (binnen of buiten TNO)

Wil je meer informatie over de inhoud en de uitvoering van de opleiding? Download dan de folder 'Opleiding jeugdarts KNMG' (pdf) (pdf)

Didactische scholingen voor opleiders

Als praktijkopleider speel je een cruciale rol bij de professionele ontwikkeling van jeugdartsen in opleiding: als coach, begeleider én rolmodel. Om jouw opleidingsvaardigheden op peil te houden, volg je ieder jaar 2 didactische scholingsdagen. Hieronder vind je informatie over het congres voor opleiders en de didactische scholingsdagen georganiseerd door TNO.

Het aanbod van deze scholingen sluit aan bij het advies ‘De opleider op koers’ (pdf) en de kaders van het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders.

Didactische scholingen TNO

24 november 2022

Locatie: Leiden
Tijd: van 9.30 tot 16.30
Docent: Dr. Jeroen A. de Wilde, Arts M+G, Jeugdarts KNMG (universitair docent LUMC)

In de eerste fase van de opleiding Arts M+G schrijven aios 2x een critical appraisal of a topic (CAT). Wil je meer weten over CAT en inzicht krijgen in de mogelijkheden om aios te ondersteunen? Dat kan bij TNO! Tijdens deze trainingsdag doorloop je delen van het onderwijs zoals aios dat krijgen en voer je tal van leeractiviteiten uit die zij ook moeten doen. Zo krijg je een goed beeld van het leerproces dat de aios doorloopt. Tussendoor maakt de docent steeds een uitstapje naar de mogelijkheden om de aios te ondersteunen. Aan het eind van de dag weet je welke rol bij jou past en hoe je daar vorm aan kunt geven.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar onderwijs@tno.nl

30 maart 2023: Positionering van de opleider

Locatie: Leiden
Tijd: van 9.30 tot 16.30
Informatie over inhoud, werkwijze en docent volgt.

Sogeon Congres voor opleiders

Het Sogeon Congres voor opleiders vond plaats op 21 september 2022. Meer informatie over het congres in 2023 volgt.

Incompany

We kunnen didactische scholingen ook incompany verzorgen. Een veel genoemd voordeel is je bouwt aan een gedeelde visie en afspraken over de taakverdeling maakt. Interesse? Neem contact op met Ingeborg Tönis.

Educatief partnerschap (EP)

Voor iedere onderwijsgroep organiseert TNO gedurende de opleiding een aantal middagen Educatief Partnerschap. Aios, hun praktijkopleiders, instituutsopleiders en andere relevante betrokkenen gaan samen aan de slag met onderwerpen die voor het leerproces van de aios van belang zijn.

Zij bespreken bijvoorbeeld de toepassingsmogelijkheden van een nieuwe praktijkopdracht en hoe de aios zich goed kan voorbereiden op de stages. Tijdens de bijeenkomsten is de input van praktijkopleiders en interactie tussen alle betrokkenen essentieel. Het uitgangspunt is dan ook dat aios samen met hun opleiders deelnemen.

Een goede inbedding van de opleiding in de JGZ-organisatie ondersteunt het leerproces van de aios. Bij hieraan gerelateerde onderwerpen nodigt TNO daarom ook managers en opleidingscoördinatoren uit om (online) bij een deel van het programma aan te sluiten.

Groep, data, locatie en tijden educatief partnerschap opleidingsjaar 2022-2023:

Groep 2022 Leiden: EP 1
Datum: 1 november 2022
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2021 Leiden: EP 2
Datum:  7 november 2022
Locatie: Leiden
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2022 Eindhoven EP 1
Datum: 10 februari 2023
Locatie: Eindhoven
Tijd: 13.30-16.30 uur

Groep 2021 Eindhoven: EP 2
Datum: 17 maart 2023
Locatie: Eindhoven
Tijd: 09.45-12.45 uur

Opleiders en eventuele andere genodigden ontvangen een uitnodiging en nadere informatie via de mail.

Goed om te weten!

  • Voor alle didactische scholingen en educatief partnerschap wordt accreditatie aangevraagd bij de ABSG.
  • Educatief Partnerschap is onderdeel is van de begeleiding van de aios, daar zijn voor de praktijkopleider geen kosten aan verbonden.
  • Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen Arts M+G of Forensische Geneeskunde? Dan betaalt SOGEON voor jouw deelname aan het SOGEON Congres voor opleiders en voor één andere didactische scholingsdag.

Projecten van TNO Jeugd

Lees, kijk en beluister de verhalen over onze projecten waarmee we ons inzetten om alle kinderen alle kansen te geven gezond en veilig op te groeien. Download hier de e-brochure: Alle kansen voor alle kinderen. (pdf)

Laat je verder inspireren

32 resultaten, getoond 6 t/m 10

Jeugd: gezond, veilig en kansrijk opgroeien

Informatietype:
Artikel

TNO is partner van professionals en beleidsmakers op het gebied van zorg voor de jeugd. Wij leveren onderbouwde kennis voor vragen uit de praktijk. Lees meer.

1,5 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 1,5 jaar.

2 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 2 jaar.

2,5 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 2,5 jaar.

3 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 3 jaar.