TNO & Airbus NL tekenen MoU om terabit Optical Ground Station (OGS) naar de markt te brengen

Thema:
Laser-satellietcommunicatie
4 december 2020

TNO en Airbus Defence and Space Netherlands (Airbus DS NL) slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een efficiënte en veilige oplossing voor het snelgroeiende dataverkeer. De commercialisering van hun baanbrekende technologie maakt laser-satellietcommunicatie op grote schaal mogelijk.

render_tomcat_product-800x533
Render TOmCAT product

In onze datagedreven maatschappij neemt de vraag naar data in hoog tempo toe. Omdat bestaande verbindingen eigenlijk niet meer voldoen voor de grote groei in datagebruik ontwikkelen TNO en Airbus DS NL samen oplossingen. Essentieel onderdeel daarvan is TOmCAT (Terabit Optical Communication Adaptive Terminal), een baanbrekende technologie die laser-communicatie tussen satellieten en grondstations op aarde mogelijk maakt. Dit levert breedbandconnectiviteit via de ruimte op; de hoge doorvoersnelheid tussen grondstations en satellieten zorgt voor veilige verzending van meer data op een hogere snelheid.

Memorandum of Understanding

Het TOmCAT-project, waarbinnen de twee partijen nauw samen werken, is nog volop in ontwikkeling. Met het oog op de toekomst tekenden TNO en Airbus DS NL onlangs een Memorandum of Understanding (MoU) als bevestiging van de gezamenlijke ambitie om deze technologie samen verder te ontwikkelen en te commercialiseren. Binnen het TOmCAT-project zullen de haalbaarheid en effectiviteit van de veelbelovende technologie worden gedemonstreerd, waarmee de basis wordt gelegd voor het ontwerp van toekomstige grondterminals.

Dat ontwerp zal Airbus DS NL vervolgens industrialiseren en gebruiken om commercieel beschikbare grondstations te produceren. Op die manier kan de telecommunicatie-industrie gebruikmaken van geavanceerde technologie met een hoge verwerkingscapaciteit. De partners willen hun samenwerking voortzetten totdat er een verkoopbaar product beschikbaar is.

Nederlandse koplopers

tno-ofelia-tomcat-800x533
Ofelia laser communication demonstrator

Met TOmCAT kan Nederland koploper zijn op het gebied van geavanceerde optische communicatietechnologie. TNO's langdurige relatie met Airbus DS NL helpt die positie wereldwijd te verstevigen. ‘Ik ben erg blij dat we onze vertrouwde relatie met Airbus DS NL kunnen voortzetten en de TOmCAT-technologie samen op de markt kunnen brengen', zegt Erik Fritz, programmamanager bij TNO.

‘Door deze zeer complexe technologie commercieel beschikbaar te stellen, blijft Nederland vooroplopen in de volgende generatie communicatie. Nederland is een van de weinige landen ter wereld die aan deze technologie werken. We zijn er daarom bijzonder trots op dat we samen met een andere Nederlandse speler onze kennis en toegepaste innovatie kunnen delen.’

Alex Mendes, Product Line Manager bij Airbus DS NL voegt hieraan toe: 'We hebben in Nederland een sterke industrie voor optische communicatie en een bedreven technologiecluster. Samen met onze Nederlandse partners zullen we producten ontwikkelen die de markt nodig heeft. Deze mijlpaal, die de uitstekende samenwerking tussen Airbus DS NL en TNO weerspiegelt, is daarvoor een belangrijke stap.’

Commercieel hoogwaardige producten

Met TOmCAT willen TNO en Airbus DS NL voldoen aan de groeiende vraag naar data en efficiënte communicatietechnologieën. De end-to-end Optical Feeder Links en Terabit Optical Ground Stations die deel uitmaken van TOmCAT– hoewel nog in de ontwikkelingsfase – zijn hierbij onmisbaar. Zodra de technologie effectief blijkt, worden de gezamenlijk ontwikkelde kennis, expertise en systeemontwerpen gebruikt in commercieel beschikbare, hoogwaardige producten.

TOmCAT wordt ondersteund door TNO Space. Het is een van de vele projecten waarmee TNO Space de economische groei in Nederland en Europa probeert te stimuleren. Het stelt bedrijven in staat nieuwe producten te realiseren, nieuwe business te genereren en hun concurrentiepositie te verbeteren.