CenteringZorg tijdens de zwangerschap bespaart zorgkosten

Thema:
Vroege metabole gezondheid
18 februari 2021

CenteringZorg (CenteringPregnancy) tijdens de zwangerschap leidt tot beter gezondheidsgedrag waardoor zorgkosten in de toekomst worden bespaard. Dit blijkt uit een economische evaluatie van TNO over CenteringZorg in Nederland. De onderzoekers adviseren dan ook om te investeren in de verdere implementatie van CenteringZorg in Nederland zodat alle zwangere vrouwen in Nederland toegang hebben tot deze vorm van zorg.

centeringzorg-persbericht-800x533

In 2012 werd CenteringZorg tijdens de zwangerschap geïntroduceerd in Nederland. Met deze vorm van zorg krijgen zwangere vrouwen en hun partners verloskundige zorg in een groep. Naast de gewone medische controles is er veel ruimte voor gesprekken over leefstijlkeuzen, voorbereiding op het ouderschap en voeding. De deelnemers leren van elkaars inzichten en ervaringen. Bovendien ontstaat er een sociaal netwerk waar veel nieuwe moeders baat bij hebben.

Reductie zorgkosten

Tussen 2013 en 2016 hebben het LUMC en TNO onderzoek gedaan naar de effecten van CenteringZorg. Met de resultaten van dat onderzoek is nu berekend wat de effecten zijn op toekomstige zorgkosten. Uit het onderzoek blijkt dat, vergeleken met normale verloskundige zorg, in CenteringZorg:

  • meer vrouwen stoppen met roken;
  • minder vrouwen alcohol gebruiken 6 weken na de bevalling;
  • Meer vrouwen starten met borstvoeding;
  • minder vrouwen hoge bloeddruk-problemen hebben tijdens de zwangerschap.

In de economische evaluatie zijn de kosten van CenteringZorg tijdens de zwangerschap afgezet tegen de minimale opbrengsten van meer borstvoeding, minder zwangerschapshypertensie en minder roken. Vergeleken met normale verloskundige zorg kost CenteringZorg gemiddeld €57 extra per zwangere maar levert €133 per zwangere op aan toekomstige besparingen. Elke Centering-zwangere levert op de langere termijn dus een besparing van €76 op in zorgkosten.

Maatschappelijke kostenbesparing van tientallen miljoenen euro’s

Besparingen in maatschappelijke kosten kunnen, alleen al door het vaker stoppen met roken, volgens de berekeningen zelfs oplopen tot 83 miljoen euro. Maatschappelijke kosten van roken zijn bijvoorbeeld verlies van productiviteit, verlies aan levensjaren en verminderde kwaliteit van leven.

Centering in 30% van de verloskundige praktijken

Inmiddels biedt bijna dertig procent van de verloskundige praktijken in Nederland CenteringZorg aan. Bij deze praktijken neemt ongeveer een derde van de zwangeren hieraan deel. Het percentage verloskundigen en gemeenten waar CenteringZorg wordt aangeboden, is een indicator voor goede kwaliteit van zorg binnen het programma Kansrijke Start van VWS. De onderzoekers adviseren om te investeren in de verdere implementatie van Centering in Nederland zodat alle zwangere vrouwen in Nederland toegang hebben tot deze zorg.

Lees het rapport

Economische Evaluatie CenteringPregnancy in Nederland

Laat je verder inspireren

19 resultaten, getoond 1 t/m 5

Centering groepszorg bestaat tien jaar

Informatietype:
Nieuws
18 november 2022

CenteringZorg viert dit jaar haar tienjarig jubileum in Nederland. TNO introduceerde dit zorgmodel in Nederland, waarbij zwangeren prenatale zorg in groepsverband ontvangen en deelnemers een actieve rol en inbreng hebben.

40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn

Informatietype:
Insight
17 november 2022

Elk jaar wordt ongeveer 7 procent van de baby’s in Nederland te vroeg geboren, wereldwijd is dat zelfs 1 op de 10 kinderen. Op 17 november wordt hier wereldwijd aandacht voor gevraagd tijdens World Prematurity Day. TNO doet middels het POPS-cohort sinds 1983 onderzoek naar de ontwikkeling en gezondheid van bijna alle kinderen die dat jaar te vroeg zijn geboren in Nederland. In dit artikel gaan Sylvia van der Pal (coördinator POPS-cohort bij TNO), Sylvia Obermann (coördinator wetenschapscommissie bij Care4Neo) en Michiel Schreuder (hoogleraar kindernefrologie bij het Radboudumc) met elkaar in gesprek over het belang van het langdurig volgen van vroeggeboren volwassenen en de plannen om een vervolgonderzoek op te zetten voor POPS.

1,5 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 1,5 jaar.

2 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 2 jaar.

2,5 jaar

Informatietype:
Artikel

Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 2,5 jaar.