CenteringZorg tijdens de zwangerschap bespaart zorgkosten

Thema:
Vroege metabole gezondheid
18 februari 2021

CenteringZorg (CenteringPregnancy) tijdens de zwangerschap leidt tot beter gezondheidsgedrag waardoor zorgkosten in de toekomst worden bespaard. Dit blijkt uit een economische evaluatie van TNO over CenteringZorg in Nederland. De onderzoekers adviseren dan ook om te investeren in de verdere implementatie van CenteringZorg in Nederland zodat alle zwangere vrouwen in Nederland toegang hebben tot deze vorm van zorg.

centeringzorg-persbericht-800x533

In 2012 werd CenteringZorg tijdens de zwangerschap geïntroduceerd in Nederland. Met deze vorm van zorg krijgen zwangere vrouwen en hun partners verloskundige zorg in een groep. Naast de gewone medische controles is er veel ruimte voor gesprekken over leefstijlkeuzen, voorbereiding op het ouderschap en voeding. De deelnemers leren van elkaars inzichten en ervaringen. Bovendien ontstaat er een sociaal netwerk waar veel nieuwe moeders baat bij hebben.

Reductie zorgkosten

Tussen 2013 en 2016 hebben het LUMC en TNO onderzoek gedaan naar de effecten van CenteringZorg. Met de resultaten van dat onderzoek is nu berekend wat de effecten zijn op toekomstige zorgkosten. Uit het onderzoek blijkt dat, vergeleken met normale verloskundige zorg, in CenteringZorg:

  • meer vrouwen stoppen met roken;
  • minder vrouwen alcohol gebruiken 6 weken na de bevalling;
  • Meer vrouwen starten met borstvoeding;
  • minder vrouwen hoge bloeddruk-problemen hebben tijdens de zwangerschap.

In de economische evaluatie zijn de kosten van CenteringZorg tijdens de zwangerschap afgezet tegen de minimale opbrengsten van meer borstvoeding, minder zwangerschapshypertensie en minder roken. Vergeleken met normale verloskundige zorg kost CenteringZorg gemiddeld €57 extra per zwangere maar levert €133 per zwangere op aan toekomstige besparingen. Elke Centering-zwangere levert op de langere termijn dus een besparing van €76 op in zorgkosten.

Maatschappelijke kostenbesparing van tientallen miljoenen euro’s

Besparingen in maatschappelijke kosten kunnen, alleen al door het vaker stoppen met roken, volgens de berekeningen zelfs oplopen tot 83 miljoen euro. Maatschappelijke kosten van roken zijn bijvoorbeeld verlies van productiviteit, verlies aan levensjaren en verminderde kwaliteit van leven.

Centering in 30% van de verloskundige praktijken

Inmiddels biedt bijna dertig procent van de verloskundige praktijken in Nederland CenteringZorg aan. Bij deze praktijken neemt ongeveer een derde van de zwangeren hieraan deel. Het percentage verloskundigen en gemeenten waar CenteringZorg wordt aangeboden, is een indicator voor goede kwaliteit van zorg binnen het programma Kansrijke Start van VWS. De onderzoekers adviseren om te investeren in de verdere implementatie van Centering in Nederland zodat alle zwangere vrouwen in Nederland toegang hebben tot deze zorg.

Lees het rapport

Economische Evaluatie CenteringPregnancy in Nederland

Laat je verder inspireren

20 resultaten, getoond 1 t/m 5

D-score biedt in één oogopslag inzicht in de ontwikkeling van jonge kinderen

Informatietype:
Insight
16 oktober 2023
Met de door TNO ontwikkelde Development Score (D-score), die door de World Health Organization (WHO) als meeteenheid is geaccepteerd, is het mogelijk om in één oogopslag de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van jonge kinderen inzichtelijk te krijgen.

Centering groepszorg bestaat tien jaar

Informatietype:
Nieuws
18 november 2022

40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn

Informatietype:
Insight
17 november 2022

1,5 jaar

Informatietype:
Artikel

2 jaar

Informatietype:
Artikel