CenteringZorg tijdens de zwangerschap bespaart zorgkosten

Thema:
Vroege metabole gezondheid
18 februari 2021

CenteringZorg (CenteringPregnancy) tijdens de zwangerschap leidt tot beter gezondheidsgedrag waardoor zorgkosten in de toekomst worden bespaard. Dit blijkt uit een economische evaluatie van TNO over CenteringZorg in Nederland. De onderzoekers adviseren dan ook om te investeren in de verdere implementatie van CenteringZorg in Nederland zodat alle zwangere vrouwen in Nederland toegang hebben tot deze vorm van zorg.

centeringzorg-persbericht-800x533

In 2012 werd CenteringZorg tijdens de zwangerschap geïntroduceerd in Nederland. Met deze vorm van zorg krijgen zwangere vrouwen en hun partners verloskundige zorg in een groep. Naast de gewone medische controles is er veel ruimte voor gesprekken over leefstijlkeuzen, voorbereiding op het ouderschap en voeding. De deelnemers leren van elkaars inzichten en ervaringen. Bovendien ontstaat er een sociaal netwerk waar veel nieuwe moeders baat bij hebben.

Reductie zorgkosten

Tussen 2013 en 2016 hebben het LUMC en TNO onderzoek gedaan naar de effecten van CenteringZorg. Met de resultaten van dat onderzoek is nu berekend wat de effecten zijn op toekomstige zorgkosten. Uit het onderzoek blijkt dat, vergeleken met normale verloskundige zorg, in CenteringZorg:

  • meer vrouwen stoppen met roken;
  • minder vrouwen alcohol gebruiken 6 weken na de bevalling;
  • Meer vrouwen starten met borstvoeding;
  • minder vrouwen hoge bloeddruk-problemen hebben tijdens de zwangerschap.

In de economische evaluatie zijn de kosten van CenteringZorg tijdens de zwangerschap afgezet tegen de minimale opbrengsten van meer borstvoeding, minder zwangerschapshypertensie en minder roken. Vergeleken met normale verloskundige zorg kost CenteringZorg gemiddeld €57 extra per zwangere maar levert €133 per zwangere op aan toekomstige besparingen. Elke Centering-zwangere levert op de langere termijn dus een besparing van €76 op in zorgkosten.

Maatschappelijke kostenbesparing van tientallen miljoenen euro’s

Besparingen in maatschappelijke kosten kunnen, alleen al door het vaker stoppen met roken, volgens de berekeningen zelfs oplopen tot 83 miljoen euro. Maatschappelijke kosten van roken zijn bijvoorbeeld verlies van productiviteit, verlies aan levensjaren en verminderde kwaliteit van leven.

Centering in 30% van de verloskundige praktijken

Inmiddels biedt bijna dertig procent van de verloskundige praktijken in Nederland CenteringZorg aan. Bij deze praktijken neemt ongeveer een derde van de zwangeren hieraan deel. Het percentage verloskundigen en gemeenten waar CenteringZorg wordt aangeboden, is een indicator voor goede kwaliteit van zorg binnen het programma Kansrijke Start van VWS. De onderzoekers adviseren om te investeren in de verdere implementatie van Centering in Nederland zodat alle zwangere vrouwen in Nederland toegang hebben tot deze zorg.

Lees het rapport

Economische Evaluatie CenteringPregnancy in Nederland

Laat je verder inspireren

20 resultaten, getoond 6 t/m 10

2,5 jaar

Informatietype:
Artikel
Met de 'Do It Yourself Van Wiechen-filmpjes' kunnen ouders naar de ontwikkeling van hun kind kijken. Bekijk de video's voor de kenmerken bij 2,5 jaar.

3 jaar

Informatietype:
Artikel

3,5 jaar

Informatietype:
Artikel

4 jaar

Informatietype:
Artikel

4,5 jaar

Informatietype:
Artikel