Drie nieuwe case studies voor duurzame circulaire impact
Een samenwerking van TNO, LEI, RU, TUD, M2i en andere partners zal, door middel van drie casestudies, cruciale stappen zetten om de supply chain van een product te begrijpen en de milieu- en economische impact van verschillende keuzes binnen de keten te kwantificeren.
Het onderzoek beoogt krachtige interventies te identificeren die de transitie naar circulaire toeleveringsketens versnellen. Het circulariteitsniveau wordt onderzocht voor de volgende specifieke waardeketens:
- productie en gebruik van tin
- lithium-ionbatterijen
- houtconstructie.
De projecten zijn gericht op het vergroten van de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van hun NWA-route door nieuwe verbindingen te leggen tussen organisaties en onderzoeksvelden.
We analyseren het werkingsmechanisme van de volledige waardeketen en identificeren triggers die de overgang naar een volledig circulaire waardeketen zullen versnellen.
TNO leidt de casestudy over lithium-ionbatterijen
Daarnaast leidt TNO (unit circulaire economie & milieu) de casestudy over het deelproject lithiumionbatterijen met de titel “Circ-Li-on” (zie onderstaande afbeelding). We onderzoeken circulaire kansen voor lithiumionbatterijen zoals gebruikt voor e-bikes en die verschillende en vaak beperkte levensduur hebben.
Dit samenwerkingsproject start in de eerste helft van 2021 en heeft een looptijd van ongeveer een jaar. Verder kijken we naar mogelijkheden om, in een volgend stadium, grote consortia te organiseren rond relevante onderzoeksthema’s.

Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Practice what you preach: TNO bouwt circulair
Als je bedrijven en overheden adviseert om circulair te bouwen, dan wil je zelf het goede voorbeeld geven. Practice what you preach. Dus toen het oude TNO Laboratorium voor energie- en materiaaltechnologie in Delft moest verdwijnen, werden zoveel mogelijk materialen hergebruikt voor het nieuwe TNO Bouwinnovatie Lab.


Ondersteuning beleidsvorming circulaire economie overheden


Circulaire bouw en infrastructuur


Naar een circulaire economie met circulaire waardecreatie


Lancering HotSpotScan (HSS) voor emissies
Het berekenen van de uitstoot van gevaarlijke stoffen en de blootstelling daaraan met betrekking tot de levenscyclus van een product is soms tijdrovend en gecompliceerd. Met de HotSpotScan wordt dit veel eenvoudiger.