Nieuw betonmengsel voor prefab moet schadelijke emissies bouwplaats fors terugdringen

Thema:
Bouwmaterialen
Betonnen constructies
9 december 2021

Binnen afzienbare tijd kan de uitstoot van stikstof (NOx) en koolstofdioxide (CO2) op de bouwplaats met tenminste veertig procent omlaag door toepassing van een innovatief betonmengsel. TNO doet hier samen met BTE Groep, VBI, Voorbij Prefab en Twee “R” Recycling Groep onderzoek naar. Het is de bedoeling het nieuwe mengsel over een jaar gereed te hebben om het eind 2023 in een duurzaam casco te kunnen toepassen.

Duurzaam beton

Bij deze nieuwe werkwijze wordt het beton niet langer ter plekke gestort, maar vooraf als duurzaam prefab casco geproduceerd. Hergebruik van materiaal dat vrijkomt bij sloop speelt hierin een belangrijke rol.

Niet eerder sloegen prefab betonfabrikanten en recyclingbedrijven samen met TNO de handen ineen om duurzaam beton te ontwikkelen. Er is geen tijd te verliezen in de transitie naar een circulaire bouwsector. Alleen gezamenlijk kunnen we deze transitie in Nederland versnellen.

Carrousel betonstorten bij Voorbij Prefab

Urgentie

De urgentie om een compleet nieuw recept voor beton te ontwikkelen is mede het gevolg van de huidige stikstofmaatregelen en de noodzaak nieuwbouw van woningen en renovaties te versnellen. Door gebruik te maken van prefab beton casco en wordt op de bouwplaats veel minder stikstof uitgestoten en zijn veel meer bouwprojecten mogelijk onder de nu strenge regels.

Verder optimaliseren

De bestaande productie van prefab beton gebeurt dankzij de inzet van datamodellen en robotisering in de fabrieken al vrijwel zonder materiaalverlies en gaat gepaard met veel minder uitstoot van CO2. Omdat deze processen in hoge mate zijn geoptimaliseerd, blijft de samenstelling van het beton zelf over om extra milieuwinst te behalen. Voor het produceren van prefab beton wordt nu meestal Portlandcement gebruikt, dat veel uitstoot veroorzaakt.

Hierdoor zijn de betrokken betonfabrikanten al aan de slag met gedeeltelijke cement vervanging door hoogovenslak of andere grondstoffen. De beschikbaarheid van deze grondstoffen komt steeds meer onder druk te staan, vandaar dat we de mogelijkheden voor nieuwe grondstoffen met CO2 reductie onderzoeken.

Duurzaam casco

De partijen richten zich op het realiseren van een duurzaam betoncasco door de inzet van alternatieve bindmiddelen. Hierbij wordt ook ultrafijn poeder dat vrijkomt bij de verwerking van sloopbeton toegepast om het aandeel van cement te reduceren.

Verder zou klei na verhitting, gebruikt kunnen worden om kwalitatief hoogwaardig duurzaam beton te maken. Klei is in ons land ruim beschikbaar en door het geschikt te maken voor betonproductie zou het in alternatieve bindmiddelen kunnen dienen als gedeeltelijk alternatief voor cement en hoogovenslak.

Naadloos inpassen

Een belangrijke te nemen horde is het betonmengsel zo samen te stellen dat de bestaande fabrikanten het naadloos in hun productieproces kunnen inpassen. Het vervaardigen van prefab wanden en vloeren gebeurt volautomatisch met hoge eisen aan het snel uitharden, op de juiste sterkte komen en ontkisten. Het nieuwe mengsel moet in alle fases van de productie perfect presteren.

Emissieloos bouwen

Het onlangs gestarte project met een looptijd van ruim twee jaar maakt deel uit van het kennis- en innovatieprogramma Emissieloos Bouwen van het ministerie van BZK, dat het onderzoek deels financiert. De beton- en recyclingbedrijven stellen hier ook eigen tijd, menskracht en geld voor beschikbaar. De deelnemende bedrijven zijn: BTE Groep, VBI, Voorbij Prefab en Twee “R” Recycling Groep.

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 6 t/m 10

Bouwinnovatie Lab geopend op TU Delft Campus

Informatietype:
Nieuws
6 oktober 2021
In het lab worden innovaties ontwikkeld en onderzoek gedaan op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies.

Effectieve aanpak van funderingsproblematiek: kennisagenda in zicht

Informatietype:
Nieuws
16 juli 2021

Hoge gebouwen vangen veel wind; monitorprogramma HiViBE van start

Informatietype:
Nieuws
15 juni 2021

TNO lanceert spin-off voor automatische scheurdetectie in metselwerk

Informatietype:
Nieuws
31 maart 2021

Onderzoek naar mogelijk besmettingsrisico diverse theateropstellingen

Informatietype:
Nieuws
8 maart 2021