Stem op ENVISION voor de European Sustainable Energy Awards!

Thema:
Bouwinnovatie
24 augustus 2022

Het ENVISION-project, een H2020 project, gecoördineerd door TNO, is één van de drie genomineerde projecten voor de prestigieuze European Sustainable Energy award van de Europese Commissie. Natuurlijk willen we deze award winnen en daar kun jij bij helpen!

Energiepositief gebouw dat meer energie en warmte oplevert dat het verbruikt

In ENVISION zijn verschillende oplossingen ontwikkeld om zonne-energie en -warmte te winnen van het volledige oppervlak van gebouwen; de muren, daken en zelfs de ramen. Die oplossingen maken energiepositieve gebouwen mogelijk; gebouwen die meer energie en/of warmte opleveren dan dat ze verbruiken.

Het algemeen publiek mag kiezen welk project tot winnaar zal worden uitgeroepen tijdens de award uitreiking op 26 september 2022 in Brussel en dus is het online stemhokje geopend! Stem jij ons tot winnaar?

ENVISION draagt bij aan een duurzame toekomst

Er staat 60 miljard m2 aan onbenutte geveloppervlakken in de Europese Unie. En een even grote hoeveelheid dakoppervlak is beschikbaar, waar het opwekken van zonne-energie verder uitgebreid kan worden. Dat biedt kansen. Het ENVISION-project focust zich op een full renovation concept waarbij innovatieve oplossingen voor het winnen van warmte en elektriciteit uit zonnestraling zijn ontwikkeld. Hierbij wordt het maximale behaald in termen van opbrengst, mét behoud van esthetiek en functie van de gevel. Ontwikkeling binnen ENVISION vond in vier fases plaats:

  1. De ontwikkeling van esthetische gevelelementen die zonne-warmte absorberen en PV oplossingen voor plaatsing in glas.
  2. De ontwikkeling van een flexibel, modulair gevelconcept met een click-on montagesysteem
  3. De integratie en interactie tussen de warmtewin- en energiewinsystemen met bestaande netwerken en warmtesystemen op zowel gebouw- als netwerkniveau.
  4. Een demonstratie van ENVISION technologieën op ware grootte in huizen in Helmond en Eindhoven; kantoor gebouwen in Enschede en Bischofshofen (Oostenrijk), gekoppeld aan een warmtenetwerk in Genova (Italië).

De praktijkdemonstraties laten zien hoe breed toepasbaar ENVISION technologieën zijn. Van huizen, tot flats tot kantoorpanden en in verschillende klimaatscenario’s. De ontwikkelde innovaties binnen ENVISION halen het maximale uit warmte – en energiewinning, zijn daarbij kostenconcurrerend, eenvoudig te installeren en te onderhouden en doen geen afbreuk op het ontwerp van een gebouw.

Energiepositieve gebouwen zijn binnen handbereik, dankzij de innovaties en ontwikkelingen binnen het ENVISION-project. Weer een stap dichterbij een duurzame toekomst met hernieuwbare energie!

Laat je verder inspireren

33 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO Bouwemissietool geeft bouwsector inzicht in (terugdringen) emissies

Informatietype:
Nieuws
2 april 2024
TNO heeft een rekentool ontwikkeld die inzicht geeft in de CO2-, NOx- en fijnstofemissies van wegtransport en bouwmachines bij bouwprojecten.

Predictive Twin Lab voor de gebouwde omgeving

Informatietype:
Artikel

Stikstofaanpak wordt hopelijk blauwdruk voor alle duurzame uitdagingen

Informatietype:
Insight
12 januari 2024

Bouwtransitie versneld uit de startblokken dankzij Emissieloos Bouwen

Informatietype:
Insight
27 november 2023

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023