Nederlandse I-Botics grijpt naast prestigieuze X Prize award met levensechte avatar-robot

Thema:
Artificiële intelligentie
7 november 2022

I-Botics heeft op vrijdag 4 november 2022 in Long Beach Californië (VS) de vijfde plek behaald tijdens de ANA Avatar X Prize. Tijdens deze competitie won team Nimbro dat in de ogen van de jury de meest innovatieve bijdrage op Avatar-gebied heeft ontwikkeld.

Resultaat van intensieve samenwerking in een High Tech omgeving

I-Botics greep net naast de winst van deze prestigieuze internationale wedstrijd en de prijs van 10 miljoen dollar met een robotachtig systeem dat de aanwezigheid van een mens op een afgelegen locatie in real time inzet. Dit leidt tot een meer verbonden wereld. Het team van I-Botics concurreerde met 17 andere genomineerden.

Het i-Botics team, onder leiding van TNO, bestaat uit circa 40 personen en is een samenwerking van de Universiteit Twente, ETH Zürich - RSL, TNO en Halodi, Haption, Sensiks. Het team heeft 4 jaar lang gewerkt aan een robot (Avatar) met als missie om te streven naar een volledig avatar-eigendom. Dit betekent dat de operator in de huid van de robot kan kruipen alsof het zijn/haar eigen lichaam is. Dat wil zeggen dat de operator real time en zonder noemenswaardige vertraging hetzelfde ziet, voelt, hoort en ruikt als de robot/Avatar elders in de wereld en daardoor een multimodale telepresence ervaart.

De jury van de X Prize  roemde de Nederlandse inbreng als volgt: 'Dit is een geweldig initiatief en een krachtige robot die technologie gebruikt op een manier die slim, innovatief en écht’ is.

Olympische spelen van de wetenschap

X Prize is een non-profitorganisatie die openbare wedstrijden organiseert om technologische ontwikkeling ten behoeve van de mensheid aan te moedigen. Om "radicale doorbraken te behalen stimuleren ze individuen, bedrijven en organisaties in alle disciplines te motiveren om innovatieve ideeën en technologieën te ontwikkelen die de grote uitdagingen van de wereld helpen oplossen.

janvanerp

Dat we met dit team deze prestatie hebben neergezet was alleen mogelijk door de intensieve samenwerking tussen de kennisinstellingen en de industrie. Daar zijn we enorm trots op.

Jan van Erp

Van Erp vervolgt; “De missie van TNO is om oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen te onderzoeken en te ontwikkelen waarbij we kennis samenbrengen en verbinden met de industrie en de samenleving. Deze waardering is een fantastisch resultaat van een intensieve samenwerking en biedt interessante mogelijkheden voor de toekomst. We laten zien dat iedereen zijn kennis en ervaring direct en waar ook ter wereld in kan zetten, en zich verbonden kan voelen met anderen ongeacht waar ze op dat moment zijn. Dit draagt bij aan de transities naar een gezonde, duurzame en veilige maatschappij.

Over i-Botics

De onafhankelijke innovatiehub i-Botics is een initiatief van TNO en de Universiteit Twente in Nederland en ontwikkelt kennis en technologie voor waarde toevoegende robotoplossingen. i-Botics werkt samen met industriële partners in de volledige waardeketen en met overheidsorganisaties. Deze betrokkenheid is cruciaal voor het realiseren van ontwikkelingen die waarde toevoegen en succesvolle implementatie van deze oplossingen.

Ibotics in LA
Team I-botics tijdens de ANA-Avatar Xprize competitie

Laat je verder inspireren

52 resultaten, getoond 1 t/m 5

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024
Kan de voorspellende kracht van AI helpen bij preventieve zorg? In het project FATE leiden we de digitale doktersassistent van de toekomst op.

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

Nederland start bouw GPT-NL als eigen AI-taalmodel

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel