Europa onderzoekt potentieel voertuigen op zonne-energie

Thema:
Auto's op zonne-energie
Hernieuwbare elektriciteit
Zonne-energie en veiligheid
14 februari 2023

Een internationaal publiek-privaat consortium gaat onderzoeken in hoeverre voertuigen op zonne-energie bijdragen aan de transitie naar volledig elektrische mobiliteit in de EU. Het samenwerkingsverband heet SolarMoves en bestaat naast TNO uit onder andere het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, Sono Motors en IM Efficiency.

De pilot wordt uitgevoerd in opdracht van het directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer (DG MOVE) van de Europese Commissie. Het is een verkenning van het potentieel van voertuigen op zonne-energie en de impact daarvan op toekomstig beleid en regelgeving voor elektrische laadinfrastructuur in Europa.

De EU en haar lidstaten hebben ambitieuze doelstellingen om in de komende tien jaar tot een emissievrij mobiliteitssysteem te komen. Hiervoor zullen aanzienlijke investeringen in laadinfrastructuur voor auto’s nodig zijn. De toepassing van zonnetechnologie in en op elektrische voertuigen kan hier mogelijk uitkomst bieden. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat zonnepanelen op elektrische auto's ervoor kunnen zorgen dat deze op jaarbasis zo'n 25% minder hoeven te worden opgeladen. In zonnige gebieden kan deze reductie zelfs oplopen tot 40%.

Groeiende markt

In 2030 zouden elektrische auto's met zonnepanelen naar schatting 10% van de hele markt kunnen vormen. Er zijn verschillende auto’s met zonnecellen in ontwikkeling. Daarnaast rijden er al meer dan 30 vrachtwagens door Europa met zonnecellen op het dak van hun trailers, waardoor het commerciële transport duurzamer wordt dankzij zonne-energie. Verder zijn er al stadsbussen voorzien van zonnecellen om de uitstoot en brandstofkosten te verminderen.

Elektrische huurauto's die worden opgeladen

Monitoren efficiëntie om vereiste infrastructuur te voorspellen

Er wordt een driejarige pilot uitgevoerd waarbij modellen worden gecombineerd en geverifieerd door middel van monitoring en tests op de weg. In diverse voertuigen (auto's, vrachtwagens, bussen en bestelwagens) worden zonnepanelen geïntegreerd. De voertuigen worden ook uitgerust met sensoren om in heel Europa onder reële omstandigheden de zonnestraling te meten en te bepalen.

De resultaten moeten inzicht geven in de verbetering van de efficiëntie van elektrische voertuigen met geïntegreerde zonnetechnologie. Op basis hiervan wil men het integrale potentieel van deze technologie vaststellen en voorspellen welke laadinfrastructuur vereist zou zijn wanneer een aanzienlijk deel van alle elektrische auto's de komende jaren zou worden uitgerust met zonnetechnologie. De bevindingen zullen uiteindelijk worden vertaald naar een reeks beleidsaanbevelingen voor de Europese Commissie.

Lees meer over integratie zonnetechnologie

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

De volgende generatie zonnetechnologie

Informatietype:
Webinar
5 december 2023
1 aflevering
Hoe maak je zonne-energie slimmer en duurzamer? Bekijk ons webinar en hoor alles over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van pv-technologie, circulaire zonne-energieoplossingen, flexibele zonnepanelen en tandemarchitectuur.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering

Switch naar het hybride energiesysteem

Informatietype:
Webinar
17 februari 2023
1 aflevering

Wind op zee onder druk

Informatietype:
Webinar
31 december 2022
1 aflevering

Zonpositief webinars

Informatietype:
Webinar
2 augustus 2022
4 afleveringen