Internationale erkenning voor TNO's spin-off 'SHM NEXT' bij 15e EARTO Innovation Awards

Thema:
Infrastructuur
11 oktober 2023

Vandaag heeft TNO's spin-off 'SHM NEXT' de tweede prijs gewonnen in de categorie 'Impact Delivered' bij de 15e EARTO Innovation Awards. Het ontving de prijs voor een innovatieve digital twin-oplossing voor voorspellend onderhoud van infrastructuur. Het systeem bestaat uit draadloze sensoren voor schademonitoring, AI-gebaseerde schadeprognose en VR-gebaseerde 4D-visualisatie van de resultaten. De impact? Veiliger, goedkoper en efficiënter gebruik van infrastructurele assets door continue en voorspellende beoordeling op afstand. De prijs werd uitgereikt tijdens een speciale ceremonie in Brussel waaraan veel politici en stakeholders deelnamen.

"Deze erkenning op Europees niveau zou niet mogelijk zijn geweest zonder de toewijding en het harde werk van het SHM NEXT team en de waardevolle ondersteuning van TNO in de afgelopen vier jaar. We hebben samen een voorbeeld laten zien van hoe R&D resultaten met goede organisatie en samenwerking naar de maatschappij kunnen worden gebracht."

Dr. Pooria Pahlavan

Chairman SHM NEXT

Draadloze oplossing voor voorspellend onderhoud

TNO's spin-off 'SHM NEXT' biedt een innovatief voorspellend digital twin systeem dat de structurele gezondheid van civiele en industriële infrastructuur beoordeelt. De unieke architectuur van deze digital twin maakt de oplossing schaalbaar, zeer betrouwbaar en geschikt voor grootschalige assets. Brede toepassing van de technologie in Europese civiele en industriële infrastructuur zal een aanzienlijke positieve impact hebben op de maatschappij, het milieu en de economie. Continue kwantitatieve en voorspellende beoordeling van assets op afstand, zonder afsluitingen, maakt een veiliger, goedkoper en efficiënter gebruik mogelijk.

"In Europa heeft infrastructuur zoals havens, bruggen en elektriciteitscentrales aandacht nodig vanwege veroudering en een hoge belasting. Om de veiligheid en betrouwbaarheid van deze kritieke assets de komende jaren in stand te houden, is een transitie nodig van traditionele periodieke onderhoudsbenaderingen naar meer geavanceerde voorspellende schema's. SHM NEXT biedt een unieke predictive twin-oplossing met volledig geïntegreerde schadediagnose en -prognose. Dit maakt optimale planning van onderhoud en reparatie van infrastructuur mogelijk, precies op het moment dat het nodig is. We zijn vereerd en verheugd met deze erkenning van vakgenoten en belangrijke stakeholders", legt Prof.dr.ir. Arjen Adriaanse uit (Director of Science TNO Mobility and Built Environment).

Over de EARTO Innovation Awards

De jaarlijkse EARTO Innovation Awards (ENG) worden uitgereikt aan een innovatie met een aanzienlijke bewezen of verwachte sociale en/of economische impact. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen en kiest de winnaar of winnaars. EARTO is opgericht in 1999 en promoot onderzoeks- en technologieorganisaties (RTO's) en vertegenwoordigt hun belangen in Europa. RTO's zijn non-profitorganisaties met als kerntaak het opbouwen, combineren en verbinden van verschillende soorten kennis, vaardigheden en infrastructuur om een scala aan onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten te realiseren, in samenwerking met publieke en industriële partners. Het EARTO-netwerk telt meer dan 350 RTO's in meer dan 32 landen. EARTO-leden vertegenwoordigen 150.000 hoogopgeleide onderzoekers en ingenieurs.

Laat je verder inspireren

28 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe overheden MaaS kunnen inzetten om maatschappelijke doelen te bereiken

Informatietype:
Insight
15 mei 2024
In het rapport ‘The Next Evolution of MaaS’ benadrukt TNO de belangrijke rol van overheden bij het waarborgen van een toekomstbestendig mobiliteitssysteem dat bijdraagt aan maatschappelijke doelen.

Met Urban Strategy vindt TNO in San Diego aansluiting bij innovatieve Amerikaanse westkust

Informatietype:
Insight
28 maart 2024

Scenario-based denken draagt bij aan duurzame mobiliteit en behoud van human capital op Curaçao

Informatietype:
Insight
18 maart 2024

6x leefbare steden dankzij smart mobility

Informatietype:
Insight
31 juli 2023

XCARCITY: effectieve digital twins voor de autoluwe stad van morgen

Informatietype:
Insight
22 juni 2023