TNO en eLstar Dynamics ontwikkelen schakelbare gevelplaten voor warmteregulering in gebouwen

Thema:
Duurzame warmte- en koudesystemen

TNO en eLstar Dynamics, een ontwikkelaar van slim adaptief glas gaan samen niet-transparante schakelbare glaspanelen ('SwitchARP') ontwikkelen om de verduurzaming van woningen en gebouwen te versnellen. De schakelbare gevel regelt straks de warmtehuishouding van woningen en gebouwen door de absorptie en reflectie van zonlicht te reguleren.

Combinatie eLstar technologie en kennis TNO

In het 2-jarige project dat deels door RVO wordt gefinancierd, wordt gewerkt aan een schakelbare gebouwschil die verwarming en koeling regelt. In de winter absorbeert de donkere gevel de zonnewarmte en in de zomer wordt elektronisch overgeschakeld op een reflecterend paneel om het zonlicht te weren. Het project combineert de technologie van eLstar's Electrophoretic Light Emulator (ELM) en de kennis van TNO op het gebied van adaptieve gevels en gelaagde materialen.

Schakelbare gevelplaten voor warmteregulering
Revolutionaire smart glas technologie: Meer dan visueel comfort en energiebesparing

Alternatief dure en zware isolatie

In het project wordt onderzocht of een schakelbare niet-transparante gebouwschil technisch, energetisch en economisch kan bijdragen aan het duurzamer maken van gebouwen als alternatief voor dure en zware isolatieoplossingen. Naast energiebesparing zou een volgende generatie panelen zelfs energie kunnen produceren voor verwarming in de winter.

jonathan-vandenham-tno

"We combineren de expertise van TNO in adaptieve en dunne filmtechnologieën met die van eLstar, en gebruiken TNO's test- en meetapparatuur zowel in het laboratorium als op locatie bij SolarBEAT voor het maken en testen van de panelen."

Jonathan van den Ham

Wetenschapper bij de afdeling TNO Materials Solutions.

"Onze samenwerking met TNO is gericht op het vinden van duurzamere en goedkopere oplossingen voor complexe isolatie in huizen en gebouwen, en breidt het gebruik van eLstar's technologie uit van ramen tot alle aspecten van energie-efficiëntie van gevels", zegt Anthony Slack, CEO van eLstar Dynamics.

"Het verhogen van de warmteabsorptie direct op de gevel met behulp van direct zonlicht kan de vraag naar warmte in de winter en koeling in de zomer aanzienlijk verminderen."

"In het project gaan we de kennis van TNO in adaptieve en dunne filmtechnologieën combineren met de kennis van eLstar. TNO’s test- en meetapparatuur zullen worden gebruikt om de panelen te maken en te testen. Dat doen we zowel in het laboratorium als op een buitenlocatie (bij SolarBEAT)", zegt Jonathan van den Ham wetenschapper bij de afdeling TNO Materials Solutions.

Laat je verder inspireren

94 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hergebruik van afvalhout door integrale ketensamenwerking

Informatietype:
Insight
15 april 2024
De vraag naar circulaire, biobased grondstoffen voor de bouw neemt sterk toe. Om voldoende aanbod te houden, vormt hout uit reststromen een interessante bron.

Biobased prefab gevels: sein op groen

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Van land tot wand: Stro, bouwmateriaal van de toekomst?

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Deze vijf ontwikkelingen versnellen biobased bouwen in Nederland

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Waddeneilanden verduurzamen met energie uit water

Informatietype:
Insight
9 april 2024